Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Woda alkaliczna

Zakwaszenie organizmu, jak do tego dochodzi

 
Jest kilka czynników wywołujących zakwaszenie organizmu, a w śród nich z pewności ą na pierwszym miejscu jest dieta (zdrowe odżywianie). 
Zjadanie zbyt dużej ilości pokarmów kwasotwórczych (białka zwierzęce, węglowodany, tłuszcz, cukier), lub zbyt małej ilości produktów alkalizujących (owoce, warzywa) powoduje, że organizm broniąc się przed, jak już wiemy bardzo groźnym dla życia spadkiem pH: 
 
kropla wody 
 
  • pobiera minerały (wapń, sód, potas i magnez) ? ze wszystkich możliwych organów ciała i kości, by dzięki nim zneutralizować kwasy i usunąć je z organizmu.

  • upycha coraz większą ilość odpadów kwasowych, których nie jest w stanie zneutralizować i usunąć, w tkance tłuszczowej, stawach a nawet kościach. 
 
Kolejnym mechanizmem wywołującym zakwaszenie organizmu jest niewłaściwy sposób komponowania posiłków. Wiadomo, że zasadowe węglowodany są trawione już w jamie ustnej, a kwasowe białka dopiero w żołądku. Gdy zjadamy je razem i na dodatek w po śpiechu organizm sobie nie radzi i znowu dochodzi do magazynowania nadwyżki kwasów.  Zakwaszenie organizmu może by ć wywołane tak że innymi niż zdrowe odżywianie czynnikami wynikającymi ze stylu życia. Oto te najważniejsze.
 
  • przyjmowanie zbyt małej ilości płynów
  • intensywny wysiłek fizyczny, lub brak ruchu
  • stres,
  • przyjmowanie nadmiaru niektórych leków.
  • nadużywanie alkoholu, nikotyny lub kofeiny
  • zatrucie metalami ciężkimi
  • niedobór tlenu
  • upośledzenie funkcji nerek 
  • przedłużająca się gorączka 
Oczywiście ciało ludzkie jest wyposażone w cały szereg różnorodnych rezerw i mechanizmów zabezpieczających przed naruszeniem równowagi kwasowo ? zasadowej, więc wszystko jest w porządku dopóki nie dochodzi do przekroczenia granic, czyli do zbyt częstego nadużywania czynników wywołujących zaburzenie tej równowagi. 

 

Jakie są objawy sygnalizujące zakwaszenie organizmu? 


Poznaj te wa żne sygnały, które ludzkie ciało wysyła, by poinformować o istnieniu zagrożenia związanego z nadmiarem kwasów (kwasica). 
Na początku pojawiają się cienie pod oczami. Potem przychodzą następne takie jak nalot na języku, gorycz w ustach, zmęczenie, bóle głowy, niestrawność , pogorszenie stanu skóry ( ziemisty kolor, wypryski, krosty), mroczki przed oczami, opuchnięcie ciała ? zatrzymanie wody w organizmie, bóle mięśniowe, bóle stawów, spadek odporności, zaburzenia snu, wypadanie włosów, cukrzyca, kamica nerkowa. 
 
Przewlekłe problemy z utrzymaniem równowagi kwasowo zasadowej prowadzą do poważnych chorób wynikających najczęściej z uszkodzenia komórek i tkanek. Najgroźniejsze są zmiany w obrębie układu krążenia: niedokrwienie tkanek ( zakwaszenie zwiększa gęstość krwi) i uczucie zimna oraz osłabienie i brak koncentracji z tym związane, a tak że zawroty głowy, omdlenia, migreny, nadciśnienie, uszkodzenia naczyń krwionośnych, miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu LDL i w końcu zawał serca. 
 
Niemniej uciążliwe i niebezpieczne zmiany dotyczą także układu kostno mięśniowego. Kwasica wywołuje takie choroby jak Dna moczanowa (stany zapalne i zniekształcenia stawów), osteoporoza, choroby reumatoidalne, bóle kości, zesztywnienie kręgosłupa oraz bóle mięśniowe. 
Jeśli chodzi o układ pokarmowy, to i dla niego skutki zakwaszenia nie są bez znaczenia. Możemy się spodziewać: stanów zapalnych błon śluzowych żołądka i jelit, problemów z trawieniem, przewlekłych wzdęć (duży brzuch), zaparć, zaburzeń flory bakteryjnej jelit (spadek odporności, inwazje pasożytów, zaburzenia wchłaniania), kamieni żółciowych. 
 
Z czasem przychodzi równie ż zmiana usposobienia, zmniejszenie odporności na stres, spadek wydolności organizmu, depresja i stany lękowe, spadek potencji seksualnej, uczucie ogólnego rozbicia, bezsenność , niechęć do życia, wszechogarniająca słabość i niemoc. 
Cierpi również uroda, poniewa ż zakwaszenie organizmu wywołuje nadwagę (obfita i trudna do spalenia tkanka tłuszczowa, duży rozdęty brzuch), kwaśny zapach potu, kwaśny zapach z ust, zmiany skórne (zmarszczki, ziemista cera, cienie pod oczami, krosty i wypryski), cellulitis, wypadanie włosów, problemy z paznokciami oraz choroby przyzębia prowadzące do osłabienia i w końcu wypadania zębów. 
 

Jak powstrzymać zakwaszenie organizmu i zachować doskonałe zdrowie?

 
Współczesne realia i styl życia rzeczywiście stwarzają coraz większe zagrożenie.  By zachować równowagę kwasowo-zasadową trzeba sumiennie przestrzegać co najmniej kilku zasad pamiętając, że najważniejsze jest zdrowe odżywianie. 

  • Pić przynajmniej 2-4 litrów płynów dziennie (ilość zależy od budowy i wagi ciała). Najlepsza jest oczywiście czysta woda wysokiej jakości o odczynie zasadowym.
  • Ograniczyć spożycie produktów zakwaszających i zwiększyć ilość produktów alkalizujących. Najzdrowsze proporcje to 80% diety z produktów alkalizujacych i 20% zakwaszających
  • Stosować zdrowe odżywianie zgodne z zasadami diety grupy krwi ( WWW.dieta.cali.pl)
  • Unikać soli kuchennej, pamiętając że jemy coraz więcej gotowych produktów, a te zawierają bardzo dużo soli.
  • Ograniczyć lub całkowicie wyeliminować alkohol, nikotynę i kofeinę
  • Unikać sytuacji stresujących, stosować techniki relaksacyjne i techniki zwiększające odporność na stres.
  • Unikać zbyt intensywnych i źle ułożonych treningów fizycznych, a w zamian stosować umiarkowane obciążenie i dłuższy czas wysiłku. Najlepiej uprawiać sport na świeżym powietrzu. 
 

Jak leczyć skutki zakwaszenia i odzyskać zdrowie? 


Gdy organizm jest już mocno zakwaszony (kwasica) i doszło do powstania chorób z tym związanych konieczne jest systematyczne, cierpliwe i restrykcyjne działanie. Podstawą jest czysta woda o odczynie zasadowym u żywana do picia i gotowania potraw.  W dalszej kolejności konieczne jest natychmiastowe wyeliminowanie z diety wszystkich produktów wysoko zakwaszających i jak największej ilości produktów zakwaszających. 
 
Utrzymanie proporcji 80/20 jest absolutną koniecznością od której nie może być odstępstwa.  Codziennie przynajmniej 45 min spaceru na świeżym powietrzu. Bardzo wskazane jest regularne stosowanie suplementów diety wspomagających oczyszczanie organizmu i eliminację toksyn i metali ciężkich oraz
uzupełniających minerały. 
 
 
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury
---

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 5
Gości: 1
Roboty: robot Bot, crawl Bot, robot Bot, Google Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)