Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Mięso strusie - smaczne i zdrowe

Strusina o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu

Ptaki będące przodkami strusi już 40 milionów lat temu zamieszkiwały rozległe obszary Azji. Później pojawiły się także na kontynencie afrykańskim, w Australii (dziś żyją tam strusie emu i kazuary) i w Ameryce Południowej (nandu). Strusie od wielu stuleci były obiektem polowań. Z czasem ludzie zajęli się ich hodowlą. W ostatnich latach fermy tych ptaków zaczęły powstawać również w Polsce. Gatunkiem przeważającym jest w nich dwupalczasty struś afrykański, na wolności zamieszkujący stepy i sawanny Afryki oraz tereny Półwyspu Arabskiego.
 
Ostrich

Walory odżywcze mięsa strusiego

Mięso strusie, ze względu na jego walory odżywcze, smakowe oraz dietetyczne, jest w Europie coraz bardziej popularne. Bardzo przypomina wołowinę, głównie smakiem i strukturą włókien, ale barwa mięsa jest znacznie intensywniejsza, ponadto strusina jest trochę słodsza i bardziej sucha, co jest skutkiem występowania w niej niewielkich ilości tłuszczów śródmięśniowych. Natomiast pod względem delikatności i kruchości w niczym nie ustępuje polędwicy - najlepszemu elementowi tuszy wołowej.

Zalety dietetyczne mięsa strusiego - porównania

Wysoka wartość dietetyczna mięsa strusiego wynika przede wszystkim z jego niskiej kaloryczności. 100 g mięsa tego egzotycznego ptaka dostarcza zaledwie 438 kilodżuli energii, podczas gdy 100 g wieprzowiny - aż 1335,8 kilodżuli. Zawartość tłuszczu w surowym mięsie strusim wynosi zaledwie 1%, co wiąże się również z małą ilością cholesterolu (55 mg cholesterolu na 100 g tkanki mięśniowej). 

Najważniejszą kwestią dietetyczną związaną z cholesterolem są proporcje nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Duża ilość tych pierwszych stanowi jeden z najpoważniejszych czynników podwyższonego zagrożenia chorobą wieńcową serca.
 
Lunch at Red Castle - Ostrich Meat 

W mięsie strusim występują dwa nasycone kwasy tłuszczowe: palmitynowy i stearynowy, których ilość w 100 g mięsa nie przekracza 20 mg (stanowi to 15-20% ogólnej ilości kwasów tłuszczowych), podczas gdy nawet u kurcząt, których spożywanie jest zalecane przez dietetyków przy hipercholesterolemii, czyli wysokim stężeniu cholesterolu, ich udział wynosi prawie 28%. Natomiast kwasów najbardziej pożądanych w naszym codziennym jadłospisie, czyli wielonienasyconych, jest u strusi aż 30-36% (w mięsie kurcząt ok. 20%).
 
Kwasy nienasycone to przede wszystkim kwas linolowy oraz kwas linolenowy. Ten drugi należy do bardzo wartościowej rodziny kwasów omega-3 - grupy kwasów egzogennych, nazywanych także niezbędnymi. O tym, jak ważna jest rola kwasów nienasyconych w funkcjonowaniu organizmu, świadczy chociażby fakt, że kwas linolowy (omega-6) jest dodawany do modyfikowanego mleka dla niemowląt.

Hodowla i korzyści dietetyczne mięsa strusiego 

Przed zapoczątkowaniem hodowli strusi w Polsce jego jedynym źródłem na krajowym rynku żywnościowym były ryby. Zapotrzebowanie na tego typu kwasy jest bardzo duże przede wszystkim u kobiet w ciąży, matek karmiących i osób w podeszłym wieku. W procesach fizjologicznych, jakie zachodzą w wymienionych sytuacjach w organizmie, ustrój nie jest w stanie syntetyzować owych kwasów ze względu na niską aktywność niezbędnych enzymów. W związku z tym zaleca się podczas ciąży dołączyć do jadłospisu mięso strusie jako korzystny odżywczo zamiennik wołowiny lub wieprzowiny.
 
Jeśli chodzi o makroelementy, to strusina odznacza się małą zawartością sodu (43 mg/l00 g) - dlatego warto polecić ją osobom cierpiącym na nadciśnienie - oraz znaczną ilością fosforu i potasu (około 215 mg/100 g). Ten ostatni pierwiastek jest niezbędny do właściwej pracy serca. Szybka utrata potasu, co zdarza się przede wszystkim przy ciężkiej biegunce lub odchudzaniu, a także przy zażywaniu lekarstw obniżających ciśnienie tętnicze, stanowi duże zagrożenia dla życia. W związku z tym należy uzupełniać jego niedobór, jedząc owoce, większe ilości ziemniaków oraz właśnie strusie mięso.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 3
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)