Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Drożdże na schorzenia skórne i niedokrwistość

Drożdże należą do organizmów związanych z człowiekiem od początku jego historii. Są jednokomórkowymi grzybami z klasy workowców. Rozmnażają się wegetatywnie przez pączkowanie, tworząc kolonie. Są organizmami saprofitycznymi (tego typu organizmy odżywiają się związkami organicznymi pochodzącymi z rozkładu martwych szczątków roślin i zwierząt), żyjącymi na podłożach zawierających cukry proste.

 

Drożdże 

 Poznano około czterdziestu gatunków drożdży z dużą liczbą ich odmian. Najwięcej odmian należy do gatunku Saccharomyces cerevisiae, który wykorzystywany jest zwłaszcza w fermentacyjnym przemyśle spożywczym (drożdże piwowarskie, winiarskie, gorzelnicze). W piekarnictwie są stosowane drożdże piekarskie. Ich istotną właściwością jest tak zwana siła pędna, czyli zdolność spulchniania ciasta przez wytwarzający się dwutlenek węgla.
 
Drożdże pod względem budowy komórki i przebiegu procesów metabolicznych w dużej mierze przypominają organizmy wielokomórkowe (z organizmem człowieka włącznie). Bardzo łatwo hoduje się je w warunkach laboratoryjnych. Dlatego też drożdże wykorzystuje się do badań genetycznych. W tej chwili są jednym z najlepiej poznanych organizmów żywych.
 
Drożdże poprawiają przemianę materii i regulują florę bakteryjną jelit.
  
Stosuje się je w leczeniu awitaminozy B, czyli niedoboru witamin z grupy B. Najczęściej powodem ich niedoboru w organizmie jest niepełnowartościowa dieta lub zaburzenia we wchłanianiu pokarmów (ten proces najczęściej występuje przy braku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, K). Efektem awitaminozy B są różnego rodzaju schorzenia skórne oraz niedokrwistość.
 
Cechą charakterystyczną drożdży piekarskich jest ich zdolność spulchniania ciasta przez wytwarzający się dwutlenek węgla. Oprócz drożdży piekarniczych i piwnych źródłem witamin z grupy B jest ekstrakt drożdżowy - najczęściej wykorzystywany w produkcji past do smarowania pieczywa. Ponadto jest on dostarczycielem kwasu foliowego, który jest niezbędny do tworzenia komórek krwi, oraz potasu, magnezu i cynku. Spożywania ekstraktu powinny unikać osoby z nadciśnieniem, ponieważ zawiera dużo sodu.
 
Przed jedzeniem produktów zawierających drożdże lub pochodzących z drożdży przestrzega medycyna niekonwencjonalna. Niepotwierdzone badania wskazują, że spożywanie drożdży może hamować rozwój bakterii przyjaznych gospodarce wewnątrzustrojowej i umożliwiać przenikanie przez ścianki jelita drożdżaków z gatunku Candida albicans (ich naturalnym środowiskiem są jelita i skóra), które rozprzestrzeniają się po całym organizmie. Efektem tych procesów może być kandydoza ogólnoustrojowa, czyli zakażenie drożdżakowe. Objawem podatności organizmu na działanie substancji wytwarzanych przez te mikroorganizmy mogą być pleśniawki. Bez wątpienia pozytywną właściwością drożdży jest to, że substancje w nich zawarte pobudzają apetyt.
 
Łaknienie zwiększa napój drożdżowy, który możemy przyrządzić w domu.
 
yeast _3

Napój drożdżowy

Do jego przygotowania potrzebujemy: 8 dag drożdży, 20 dag cukru, 1/2 szklanki utartego razowego chleba i 1 szklankę soku owocowego.
Najpierw gotujemy 2 litry wody, dodajemy do niej sok i powstałym napojem zalewamy chleb. Po 10 minutach napój przecedzamy. Drożdże ucieramy z cukrem i z niewielką ilością ciepłej wody - odstawiamy na kwadrans, aby wyrosły. Następnie przecedzonym napojem napełniamy szklanki do połowy i do każdej wkładamy po dwie łyżki wyrośniętych drożdży. Całość starannie mieszamy, aż do wytworzenia się obfitej piany. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. Przepis na pewno warto zachować do lata, ponieważ napój wspaniale gasi pragnienie.

DROŻDŻE ZAWIERAJĄ:

  •  białka;
  •  tłuszcze;
  •  kwasy nukleinowe;
  •  aminokwasy;
  •  sole mineralne, w tym znaczne ilości magnezu;
  •  witaminy grupy B;
  •  cholinę.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 1
Roboty: robot Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)