Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Co się je na Karaibach?

Karaiby - kulinarny przepis na zdrowie

Basen Morza Karaibskiego geograficznie należy do Ameryki Północnej i obejmuje kilkaset wysp, m. in. Kubę, Bahamy, Haiti, Dominikanę, Jamajkę, Gwadelupę, Martynikę, Grenadę, Trynidad oraz Arubę. Przez wieki podlegały one kulturowym wpływom indyjskim, hiszpańskim, angielskim, francuskim, holenderskim i afrykańskim.

The Coast of the Yucatán Peninsula on the Caribbean Sea

W menu wysp można spotkać wiele dań przypominających podawane na europejskich stołach. Przykładem jest tradycyjna potrawa serwowana na Boże Narodzenie na Barbadosie, zwana jug-jug, którą przyrządza się zmielonej wołowiny, wieprzowiny, nikli i prosa. Do złudzenia przypomina ona popularne szkockie danie o nazwie haggis.

Jednak sława kuchni karaibskiej nie wzięła się z jej podobieństw do menu Starego Kontynentu, lecz z obfitości oryginalnych przypraw, tropikalnych owoców i warzyw oraz z twórczej inwencji tamtejszych kucharzy. Tradycyjnymi składnikami wykorzystywanymi do przyrządzania posiłków są owoce morza i ryby, które podaje się na setki sposobów. Najczęściej zalewa się je na pewien czas sosem z limy, a następnie piecze jak szaszłyki, zapieka w ziołach, dusi w sosach z tamaryndowca, kokosa, imbiru lub czosnku, smaży z ziołami albo gotuje z owocami, dyniąlub słodkimi ziemniakami. Na Gwadelupie jada się frytki z dorsza i małże duszone z fasolą, na Jamajce - raki gotowane z chili, a na Martynice popularne są nadziewane kraby z mlekiem kokosowym.

W kuchni karaibskiej wykorzystuje się mnóstwo egzotycznych owoców o właściwościach witaminizujących i mineralizujących.

Caribbean Salad with Trini Curry Red Chicken

Potrawy te są zdrowe, ponieważ zawierają wiele składników mineralnych, witamin oraz wartościowych olejów. Dania przyrządzane z ryb są lekkie, nie powodują (tak jak produkty mięsne) chorób, np. nadciśnienia i arteriosklerozy. Mieszkańcy Karaibów dodają owoce nie tylko do potraw słodkich, ale także pikantnych. Szczególnie lubią je nadziewane, np. melon z farszem krewetkowym lub papaję z mielonym mięsem na ostro.

Jednym z głównych składników tej kuchni są banany. Podaje się je na surowo lub pieczone, smażone, wędzone, suszone i gotowane. Wykorzystuje się także liście bananowca, którymi faszeruje się mięsa, nadając im delikatny aromat. Można z nich zrobić także jednorazowe kokilki do gotowania na parze lub zapiekania. Równie często używa się orzechów kokosowych -ich miąższu oraz mleczka. Wyrabia się z nich na przykład mąkę, doskonałe sosy lub kremy do mięs, ryb i owoców morza, a także słodycze, lody i napoje.

Ważnymi składnikami kuchni karaibskiej są owoce chlebowca, mango, papaje, cytrusy i ananasy. Sprawiają, że tamtejsza kuchnia jest kolorowa, aromatyczna, orzeźwiająca i pożywna. Owoce te zawierają łatwo przyswajalne sole mineralne, cukry, kwasy organiczne i witaminy. Mieszkańcy wysp często dodają do potraw różne odmiany ostrej papryki.

W śród warzyw duże znaczenie mają bataty i bulwy manioku, które są niezwykle sycące. W smaku przypominają ziemniaki i mają podobne właściwości dietetyczne. Zawierają duże ilości skrobi, białko, związki mineralne, cukry oraz witaminy B i C. Usprawniają procesy trawienne, wzmacniają nerki i żołądek oraz działają żółciopędnie. Można je gotować, smażyć i piec, wyrabia się z nich placki i puddingi, dodaje do ciast, sufletów i farszów. Często doprawia się je rumem, melasą, mlekiem kokosowym, rodzynkami, gałką muszkatołową 1 ub cynamonem.

Na Karaibach można zjeść krewetki gotowane na parze w liściach bananowca.

Królową kuchni karaibskiej jest ostra papryka, z której robi się pikantne sosy i mieszanki przyprawowe. Popularna jest także rosnąca na tamtejszych wyspach arnota, której drobne nasiona służą do barwienia dań (przede wszystkim oleju) na czerwono. Wchodzi ona w skład ostrego sosu, podawanego do tradycyjnego, jamajskiego dania z dorsza. Dodaje się ją do ryżu, ryb, warzyw strączkowych, duszonych mięs, owoców morza, bananów, batatów i mieszanek przyprawowych. Arnota działa odżywczo, przeczyszczaj ąco, przeciwwymiot-nie, moczopędnie, przeciwbakteryj-nie, ściągająco i afrodyzyjnie, leczy zgagę, czerwonkę i schorzenia wątroby, a także poprawia trawienie.

Najlepsze jagody ziela angielskiego pochodzą z Jamajki, nic więc dziwnego, że są tam częstym składnikiem zalew do ryb, mięsa i owoców morza (szczególnie skorupiaków i małży). Typowa zalewa używana na Karaibach zawiera najczęściej szczypiorek, oregano, liście selera, cebulę, czosnek, chili, goździki i sos z limy.

Potrawy przyprawia się także curry, tworzonym według oryginalnych receptur. Może być ostre lub łagodne, sproszkowane lub w postaci pasty. Typowe curry z wysp przygotowuje się z czosnku, świeżej papryczki chili, kurkumy, kolendry i gorczycy. Do powstałej pasty często dodaje się mleczko kokosowe lub rum. Mieszanką tą przyprawi a się tropikalne warzywa, duszone mięsa i ryby.

Mieszkańcy Karaibów zaczynają dzień zazwyczaj od pożywnych placków, np. z manioku, lub od porcji ryby. Na obiad przyrządza się najczęściej dania jednogarnkowe, z mnóstwem warzyw i przypraw, z mięsem lub rybami. Do tego podaje się placki kukurydziane z masłem, kluski, maniok, bataty, ryż, pikantne ciastka smażone na oleju, albo duszone lub świeże warzywa. Deser często stanowią rosnące w regionie owoce tropikalne lub przyrządzane z nich ciasta, puddingi, słodkie sosy i lody.

Kucharze karaibscy doskonale wykorzystują bogactwa naturalne wysp. Tamtejsza kuchnia jest kolorowa, pachnąca, pełna rzadko spotykanych przypraw i składników. Spotkamy w niej tak egzotyczne rośliny, jak tykwa, tamaryndowiec, maranta czy ketmia, ale także doskonale wszystkim znane goździki, wanilię, tymianek i szafran.

Kuchnia karaibska jest zdrowa, ponieważ opiera się na lekkich owocach morza, rybach, przyprawach poprawiających trawienie, witaminizujących owocach i odżywczych warzywach. Charakteryzuje ją niezwykłe bogactwo przepisów, gdyż prawie każde danie pojawia się na wszystkich wyspach w różnych postaciach.

PRZEPIS NA ZDROWIE Z KARAIBÓW


Sałatka tropikalna


Tropical Fruit Salad

Składniki: ananas, 2 banany, pomelo lub grejpfrut, 4 rambutany, mango, niezbyt dojrzały owoc papai, łyżka cukru, 2 kieliszki likieru.

Przygotowanie: owoce obieramy ze skórki, kroimy na plastry i dokładnie mieszamy w misce. Następnie posypujemy je cukrem, skrapiamy alkoholem i wkładamy do lodówki na 0,5 godziny.

Nasiona arnoty poprawiają trawienie i leczą dolegliwości układu pokarmowego, np. czerwonkę, zgagę, zaparcia i nieżyty żołądka.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 9
Gości: 3
Roboty: crawl Bot, robot Bot, Google Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot