Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

CO TO JEST UCHYŁKOWATOŚĆ JELIT

Co osłabia i spowalnia pracę jelit

Z uchyłkowatością mamy do czynienia wtedy, gdy w obrębie jelita powstaje duża ilość uwypukleń jego ścian. Najczęściej zmiany te są zbudowane tylko z błony śluzowej i surowiczej (tzw. uchyłki rzekome), a niekiedy dodatkowo w ich skład wchodzi mięśniówka jelit (uchyłki prawdziwe). Uchyłkowatość wynika z osłabienia właśnie tej powłoki. Fragmenty błony śluzowej i surowiczej ulegają uwypukleniu poprzez włókna mięśniówki.

Normal colonic mucosa

Dolegliwości tej sprzyjają nieprawidłowe odżywianie się oraz przewlekłe zaparcia. U niektórych osób uchyłki mogą nie dawać żadnych objawów, wtedy chorobę wykrywa się przypadkowo. Czasami schorzeniu towarzyszą wzdęcia, pobolewania w dole brzucha i częste zaparcia.

Uchyłkowatość jelit występuje najczęściej w krajach wysoko cywilizowanych, co wiąże się z niewłaściwym jadłospisem i nieregularnym spożywaniem posiłków. Zależnie od składu chemicznego, treść pokarmowa może wzmagać lub osłabiać mchy jelit. Do pokarmów spowalniających tę funkcję należą produkty zawierające garbniki. Zaliczamy do nich np. kakao, czekoladę, herbatę i czerwone wino. Wolniejsze przesuwanie się pokarmów w jelicie powodują też m.in. kisiele, wywary z ryżu i kaszy manny. Ruchy jelit osłabiane są również przez gorące potrawy oraz pożywienie ze zbyt małą ilością płynów.
 

Do składników powodujących wzmożenie ruchów jelit należą: błonnik, sól kuchenna, cukier, ostre przyprawy, tłuszcze oraz witaminy, zwłaszcza z grupy B.

 
Podobnie na pracę jelit wpływają potrawy zimne, znaczne ilości płynów' w' pożywieniu, zwłaszcza woda pita przed snem, na czczo i w trakcie posiłków. Wskazane jest, aby osoby cierpiące na uchyłkowatość jelit wykluczyły z jadłospisu produkty zawierające składniki osłabiające ruchy jelit, zawierające garbniki i powodujące wzdęcia.

Ponieważ chorzy skarżą się na częste zaparcia, stosowana dieta powinna im zapobiegać. Posiłki należy spożywać przynajmniej 5 razy dziennie, przy czym nie mogą one być zbyt obfite i całkowicie odtłuszczone, konieczne jest używanie niewielkiej ilości oleju oraz tłuszczu zwierzęcego. Wskazane są wszystkie pokarmy roślinne o dużej zawartości błonnika, pieczywo z wysokiego przemiału (chleb razowy, graham), gruboziarniste kasze, orzechy i śliwki. Można także spożywać owmce mające drobne, jadalne pestki, np. maliny, porzeczki, truskawki, agrest, figi i winogrona.

JADŁOSPIS PRZY UCHYŁKOWATOŚĆ JELIT

Śniadanie 1:

mleko, chleb graham z masłem i dżemem.

Śniadanie 2:

maślanka lub jogurt.

Obiad:

krupnik jęczmienny, pieczeń wieprzowa, ziemniaki z wody, brukselka, surówka z marchwi z chrzanem, piernik z mąki żytniej.

Podwieczorek:

owoce, 250 ml wody.

Kolacja:

pieczywo razowe z masłem, sałatka jarzynowa z olejem, galaretka z nóżek, herbata ziołowa lub owocowa.

Wskazane jest, by osoby cierpiące na uchyłkowatość jelit zaczynały każdy dzień od wypicia szklanki chłodnej wody z cytryn.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 12
Gości: 3
Roboty: crawl Bot, Google Bot, crawl Bot, Google Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)