Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Wirusowe zapalenie wątroby

Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby

Wirusowe zapalenie wątroby to schorzenie polegające na uszkodzeniu naczyń i struktur łącznotkankowych w obrębie tego narządu. Wywołują je wirusy zapalenia wątroby różnego typu, a dolegliwość objawia się tym, że pacjenci tracą apetyt, cierpią na bóle w okolicy prawego łuku żebrowego, wzdęcia, zaburzenia trawienia, nudności i wymioty oraz mają wysoką gorączkę. Często można wyczuć powiększenie wątroby, a także stwierdza się żółtaczkę.

hepatitis

Po 2-4 tygodniach choroby stan pacjenta poprawia się, wątroba zaczyna funkcjonować prawidłowo i następuje całkowity powrót do zdrowia. Jednak w niektórych wypadkach (dotyczy to głównie zapaleń wywoływanych przez wirusy typu C oraz B) proces zapalny nabiera charakteru przewlekłego i wątroba jest sukcesywnie niszczona, co może skończyć się jej całkowitą niewydolnością.

Chorych cierpiących na to schorzenie obowiązuje dieta węglowodanowo-białkowa, którą należy zachowywać przez dość długi czas, mniej więcej do roku po wyleczeniu. Czasem jednak, gdy zapalenie ma charakter przewlekły, ograniczenia dietetyczne powinny być przestrzegane właściwie do końca życia. W jadłospisie należy respektować ograniczenia i zakazy dotyczące zarówno poszczególnych produktów, jak i sposobu przygotowywania potraw. Pożywienie powinno być bogate w pełnowartościowe białko (z przewagą roślinnego) oraz witaminy.

Osobom po wirusowym zapaleniu wątroby zaleca się spożywanie mięsa pieczonego zamiast smażonego.

Pacjentów obowiązuje przede wszystkim bezwzględny zakaz spożywania alkoholu. Nawet jeśli przebieg choroby był łagodny, przynajmniej przez 5 lat od zakończenia leczenia nie wolno pić napojów z zawartością alkoholu. Zabronione są też tłuste mięsa (przede wszystkim podroby, boczek, tłusta wieprzowina, konserwy) oraz tłuste przetwory mleczne (żółte sery i śmietana). Powinno się unikać pokarmów wzdymających, takich jak fasola, groch, kapusta, świeże gruszki, agrest, porzeczki i niedojrzałe owoce. Ponadto trzeba znacznie ograniczyć spożycie czekolady i słodyczy zawierających duże ilości kakao. Pełnowartościowe białko należy podawać w produktach, do których należą m.in. chude mleko i jego przetwory, jogurty, twarogi, gotowane mięso wołowe, cielęce i drobiowe.

Wszystkie potrawy powinny być gotowane, pieczone lub duszone, z diety należy całkowicie wyeliminować produkty smażone.
Wskazane jest częste jedzenie niewzdymających warzyw i owoców. Te ostatnie można podawać w postaci soków, kompotów, przecierów, kisieli oraz galaretek. Doskonałym uzupełnieniem jadłospisu osób dotkniętych wirusowym zapaleniem wątroby są zupy owocowe i owoce pieczone. Warzywa także powinny być spożywane po ugotowaniu.

Dozwolone są: makaron, delikatne kluski i potrawy przyrządzane ze wszystkich rodzajów kasz. Z przypraw można stosować: sól, kminek, koperek, sok z cytryny, wanilię i cynamon. Niewskazane są natomiast substancje o ostrym smaku, np. ocet, pieprz, papryka, imbir i musztarda.

PRZEPIS STOSOWANY W ZAPALENIU WĄTROBY

Budyń z twarogu na słodko

Składniki: 2 białka jaj, 7 dag twarogu, 2 dag cukru, 8 g mąki pszennej.

Przygotowanie: twaróg ucieramy z cukrem, dodajemy pianę z białek i mąkę. Składniki dokładnie mieszamy i wkładamy do wysmarowanej masłem lub oliwą fonny. Budyń gotujemy na parze, pod przykryciem około 25 minut.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 8
Gości: 4
Roboty: Google Bot, crawl Bot, Google Bot, Google Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)