Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Oczyszczajaca dieta pokrzywowa

Pokrzywa to jeden z najstarszych leków medycyny naturalnej. Znana jest prawie na całej kuli ziemskiej i towarzyszy człowiekowi niemal od zarania historii ludzkości. Jej walory lecznicze zachwalali Hipokrates, Dioskurides i Pliniusz, wielcy medycy starożytności.

Pokrzywa
Zastosowanie w leczeniu mają suszone i świeże liście, sok oraz korzeń pokrzywy. Wyodrębniono w nich witaminy C, B, K, A, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne (w tym wapń, żelazo i znaczne ilości krzemionki) i inne ważne dla zdrowia składniki. Zawartość tych substancji sprawia, że pokrzywa działa odżywczo, wzmacniająco i regenerująco.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Działanie pokrzywy

Roślina ta powoduje wydalanie z organizmu szkodliwych substancji powstałych na skutek przemiany materii i oczyszcza krew. Działa moczopędnie, dzięki czemu usuwa z ustroju chlorki, mocznik i inne trujące związki. Poprawia przemianę materii, wzmacnia odporność organizmu, reguluje pracę układu moczowego, pokarmowego i krwionośnego. Usuwa wszelkie problemy z żołądkiem i wątrobą, leczy biegunki, bóle brzucha nieżyty i wrzody.

Ponadto stosowana jest w stanach wyczerpania, przemęczenia, stresu i łatwego męczenia się. Wszystkie te czynniki sprawiają, że włączenie (pokrzywy do diety może zdziałać cuda, właściwie od razu poprawi się nasze samopoczucie. Dieta pokrzywowa pozwoli zregenerować przemęczony organizm, ustrzec się przed infekcjami i wieloma innymi poważniejszymi chorobami. Kurację oczyszczającą podobno najlepiej jest zacząć wiosną, w marcu lub kwietniu.

Stosowanie pokrzywy

Polega ona między innymi na tym, że co dziennie, przez dwa tygodnie, na kolację należy jeść przynajmniej 3 łyżki młodych, świeżych liści lub pędów. Dla poprawienia i urozmaicenia smaku można dodać do liści odrobinę oleju, utartą marchew lub jabłko, kiszoną kapustę, kiełki oraz świeże zioła.

Codziennie należy także pić sok ze świeżej pokrzywy. Jego przygotowanie jest proste: trzeba zerwać całe pędy ziela, umyć je i pokroić, a następnie odcisnąć w sokowirówce. Otrzymany w ten sposób sok można przechowywać w lodówce do trzech dni, ale jeśli chcemy, by starczył nam na dłużej, należy go utrwalić przez dodanie spirytusu; 4 części soku zalewamy 1 częścią spirytusu, zakręcamy, wstawiamy do lodówki. Tak przygotowany sok można przechowywać nawet kilka miesięcy.

Sok pijemy dwa razy dziennie - przed obiadem i przed snem po 30 ml. Środek ten skutecznie oczyszcza, odmładza i regeneruje organizm. Zapobiega chorobom i leczy dolegliwości przewodu pokarmowego. Ułatwia przyswajanie pokarmów, obniża poziom cukru we krwi, usuwa zmęczenie i uspokaja. Sprawia, że organizm czuje się młodszy, żwawszy i pełen energii życiowej. Aby wzmocnić działanie diety, należy słodzić herbatę miodem pokrzywowym, który powstaje przez zmieszanie 1/2 l. podgrzanego miodu z 4 łyżkami suszonych liści pokrzywy i orzecha włoskiego.

Przepis na zupę pokrzywową

mix

Składniki: włoszczyzna, 1/2 kg wołowiny z kością, 1 łyżkę margaryny, 3 jajka, 30-40 dag młodych pędów pokrzyw; 20 dag szczawiu, 1/2 szklanki śmietany, sól, cukier.
Przygotowanie: pokrojoną w kostkę włoszczyznę poddusić na margarynie, zalać wodą, dodać mięso, posolić, ugotować rosół. Na koniec dodać pokrzywę, szczaw, gotować jeszcze 15 minut, wlać śmietanę, przyprawić odrobiną cukru. Podawać z jajkami na twardo i ziemniakami.

Herbata pokrzywowa skutecznie usuwa zmęczenie i dodaje energii.

Źródło foto: Pokrzywa

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 5
Gości: 0
Roboty: robot Bot, robot Bot, spider Bot, spider Bot, crawl Bot