Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Kefir maślanka serwatka

Kefir maślanka serwatka na problemy trawienne. Kefir to naturalny, mleczny napój o niepowtarzalnym zestawie mikroflory. Wywodzi się z Azji, gdzie kaukascy górale zauważyli, że mleko przechowywane w skórzanych workach ulega fermentacji i zmienia się w orzeźwiający napój. Obecnie na skalę przemysłową kefir wytwarza się z krowiego, pasteryzowanego mleka. Jest ono poddawane fermentacji kwasowo-alkoholowej przy użyciu tzw. ziaren kefirowych (bakterie kwasu mlekowego i drożdże kefirowe).

Obok fermentacji mlekowej przebiega też fermentacja alkoholowa za pośrednictwem drożdży, powodująca wytwarzanie gazu - dwutlenku węgla. Mleko wówczas ukwasza się, zsiada i powstają substancje antybakteryjne, które niszczą inne szkodliwe drobnoustroje lub hamują ich rozwój.

 kefir

Kefir to nie zawierający konserwantów, żywy produkt. Nie jest utrwalany w wysokiej temperaturze, dlatego zawarte w nim bakterie i drożdże są aktywne. W jego skład wchodzą witaminy z grupy B, wapń i łatwo przyswajalne białka. Zawiera najczęściej 1,5-2 % tłuszczu. 100 g 2% kefiru to 46 kcal. Konsystencja powinna być jednolita, bez wyraźnie oddzielonej serwatki. W sprzedaży dostępne są biokefiry. Do ich wytwarzania użyto wyjątkowych szczepów bakterii, szczególnie korzystnie działających na przewód pokarmowy.

Bakterie rozwijające się w kefirze doskonale wpływają na układ pokarmowy człowieka.




Kefir najlepiej przechowywać w lodówce w temperaturze nie niższej niż + 5° C i nie wyższej niż + 10° C. Kupując napój należy zwracać uwagę na datę produkcji, gdyż ma to wpływ na jego właściwości. Kefir jednodniowy, tzw. młody, jest lekko przeczyszczający, dwudniowy, czyli średni, jest neutralny, natomiast trzydniowy działa zapierająco. Zachowuje świeżość maksymalnie przez 2 tygodnie. Można go przygotować w domu, dodając do przegotowanego, ostudzonego mleka tabletki kefirowe lub ziarna kefirowe.

Maślankę otrzymuje się przy wyrobie masła. Jest to płyn pozostały z ubijania śmietany po wytrąceniu tłuszczu. Kiedyś ją pasteryzowano, teraz dodaje się do niej czyste kultury bakterii i w bardzo niskiej temperaturze pozostawia do fermentacji przez 12-14 godzin. Wartość odżywcza maślanki zbliżona jest do chudego mleka. W jej skład wchodzą witaminy z grupy B, zasadotwórcze składniki mineralne oraz kwas mlekowy i lecytyna. 100 g maślanki to około 40 kcal. Ma orzeźwiający, kwaskowaty smak i jest lżej strawna od mleka. Nadaje się do bezpośredniego spożycia i wykorzystania w kuchni.
 
  serwatka

Serwatka to produkt uboczny powstający przy wyrobie serów. Zawiera witaminę Bi i Br laktozę (cukier mlekowy), trochę białka i spore ilości wapnia. Serwatka otrzymywana przy produkcji białego sera zawiera więcej wapnia. Jest niskokaloryczna, 100 g to 30 kcal. To zdrowy, dietetyczny napój, ale nadal zbyt rzadko stosowany w kuchni.

Ma wielorakie zastosowanie. Może być wykorzystana jako napój z dodatkiem wywaru z warzyw lub owoców, a także jako napój musujący z dodatkiem cukru i drożdży. Poza tym można jej używać do zakwaszania barszczu lub kapuśniaku i jako dodatek do blinów.

Picie kefiru w trakcie leczenia antybiotykami powoduje przywrócenie naturalnej flory bakteryjnej w żołądku.

KEFIR STOSOWANY ZEWNĘTRZNIE

Kefir, maślankę, serwatkę dodaje się do deserów i koktajli; okłady z serwatki można stosować w oparzeniach I i II stopnia.

KEFIR STOSOWANY WEWNĘTRZNIE

Kefir obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze; dobrze wpływa na przemianę materii, gdyż zawarty w nim kwas mlekowy powoduje zahamowanie procesów gnilnych w jelicie grubym; zwiększa wchłanianie laktozy u osób, które źle reagują na ten cukier; pomaga w odnowieniu naturalnej Flory bakteryjnej przewodu pokarmowego po kuracji antybiotykowej; przeciwdziała miażdżycy. 

Kefir wzmacnia system odpornościowy; poprawia apetyt; działa bakteriobójczo na pałeczki duru brzusznego, czerwonki i prątki gruźlicy znajdujące się w układzie pokarmowym; maślanka ma właściwości odkwaszające, hamuje rozwój bakterii w jelitach; prowadzone są badania nad wykorzystaniem serwatki jako szczepionki przeciwko HIV.



Photo credit: kidmissile / Foter / CC BY-NC-ND
https://flic.kr/p/fxKmPz

Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury
  • 1 376

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 4
Gości: 0
Roboty: robot Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot