Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Dieta młodości

Dieta odmładzająca i przedłużająca życie o żelaznej dyscyplinie

Dieta młodości polecana jest szczególnie kobietom po czterdziestym roku życia. Jest to kuracja odchudzająca, ale ma także działanie regenerujące i odtruwające organizm. Jest szczególnie bogata w witaminy C i E, prowitaminę A (beta-karoten), wapń i magnez. Opiera się na nabiale oraz warzywach i owocach pod różną postacią (także mrożonych). Produkty spożywane w ramach diety młodości dostarczają organizmowi 1200 kcal dziennie. Stosujemy ją od 7 do 21 dni, cykl powtarzamy co dwa miesiące.
 
Sałatka warzywna
 
Dieta wyklucza przede wszystkim białe pieczywo i tłuszcze zwierzęce. Biały chleb i bułki bezwzględnie należy zastąpić pieczywem razowym. Ważne jest także znaczne ograniczenie soli, ponieważ powoduje ona nadciśnienie (co z kolei zwiększa ryzyko choroby wieńcowej i zawału serca) i zatrzymuje wodę w organizmie. Żywieniowcy zalecają spożywanie około 4-5 g soli dziennie, podczas gdy większość Polaków zjada jej nawet 17 g.
 
Mięso wieprzowe i wołowe powinno być wyeliminowane z diety odmładzającej dlatego, że zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterol, a ich nadmiar w organizmie powoduje choroby serca, nadciśnienie i otyłość. Wołowinę i wieprzowinę należy zastąpić takimi rybami, jak makrele, śledzie czy sardynki. Zawierają one znaczne ilości lekko strawnego białka, rozpuszczalnych w tłuszczu witamin oraz soli mineralnych. Pizza, hamburgery i hot dogi nie powinny być uwzględniane w diecie młodości. 

Dieta wymaga żelaznej dyscypliny (tylko trzy posiłki dziennie) i wyklucza jedzenie jakichkolwiek produktów pomiędzy posiłkami. Jadłospis jest oparty na stopniowym zwiększaniu spożywanych kalorii. Na śniadanie należy jeść głównie produkty mleczne, które są niezwykle wartościowym pożywieniem. Niewiele osób wie, że już pół litra mleka jest w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na białko. Kolejnymi produktami, które należy uwzględnić w diecie młodości, są twarożek i jogurt naturalny. Zawarte w jogurcie żywe kultury bakterii pobudzają do pracy układ odpornościowy i zwiększąją liczbę białych ciałek krwi.
 
Dieta pozwoli na długo zachować młodzieńczy wygląd i entuzjazm.

Należy wybierać jogurty naturalne, ponieważ do owocowych dodawany jest cukier w czystej postaci, a także substancje aromatyzujące i barwniki. Warto sięgać także po kefir i maślankę. We wchłanianiu przez organizm wapnia pochodzącego z wymienionych produktów pomaga mangan. Przyczynia się on do rozkładu cholesterolu, a w połączeniu z wapniem wpływa na stan zębów, odbudowuje tkankę łączną oraz kości, co jest bardzo istotne w profilaktyce osteoporozy.
 
Sok owocowy 

Najwięcej manganu jest w soku z ananasa, orzechach włoskich, szpinaku, burakach ćwikłowych, kiełkach i nasionach, kaszach oraz w zbożach. Do spożywanego nabiału jak najczęściej dołączajmy owoce. Szczególnie zalecany jest grejpfrut, ponieważ stanowi bardzo dobre źródło witaminy C i zawiera pektyny, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto ma on umiejętność ?spalania" tłuszczu. Do śniadania dobrze jest dodać trzy suszone śliwki i łyżeczkę płynnego miodu.
 
Obiad w diecie młodości możemy porównać do drugiego śniadania, spożywanego w normalnej diecie. Na przykład kromkę razowego chleba zjadamy z jajkiem na twardo i pomidorem lub sałatą z sosem winegret. Kolacji nie należy jeść później niż trzy godziny przed snem. Wieczorem możemy przyrządzić potrawkę z piersi kurczaka lub indyczej z dodatkiem pieczarek i śmietany (zalecana 10%) oraz różnych ziół - najlepiej świeżych - a przede wszystkim czosnku.
 
  
 
Od niepamiętnych czasów czosnek był stosowany w lecznictwie ziołowym jako najlepszy środek odmładzający i przedłużający życie. Leczy on także choroby serca i nadciśnienie. Najlepsza metoda odmładzania uwzględniająca substancje odżywcze zawarte w czosnku pochodzi z Tybetu.

Metoda odmładzająca z Tybetu 

Według receptury odnalezionej w jednym z tamtejszych klasztorów należy zetrzeć na miazgę (np. zmiksować) 25 dag czosnku i zalać 300 g czystego spirytusu. Mieszaninę przelać do butelki, szczelnie zakorkować i schować w ciemnym, chłodnym miejscu na dziesięć dni. Po tym czasie przecedzić przez gazę i dobrze odcisnąć. Płyn zlać do butelki i znów szczelnie ją zakorkować. Po trzech dniach można rozpocząć kurację. Do 50 g przegotowanego mleka o temperaturze pokojowej dodajemy czosnkowy spirytus (określoną liczbę kropel dla każdego z dziesięciu dni - patrz tabelka).
 
 DNI
 ŚNIADANIE
 OBIAD
KOLACJA
 1
 1
 2
 3
 2
 4
 5
 6
 3
 7
 8
 9
 4
 10
 11
 12
 5
 13
 14
 15
 6
 15
 14
 13
 7
 12
 11
 10
8
 9
 8
 7
 9
 6
 5
 4
 10
 3
 2
 1

Miksturę pijemy trzy razy dziennie. Należy zwrócić uwagę, że spirytus zawarty w miksturze neutralizuje przykry zapach czosnku. Kuracja oczyszcza organizm ze zbędnych tłuszczów i osadów wapniowych, poprawia przemianę materii, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz poprawia wzrok. Uwaga! Możemy ją powtórzyć dopiero po pięciu latach!

Zgubne w skutkach podjadanie pomiędzy posiłkami należy zastąpić piciem niesłodzonych soków owocowych i warzywnych: marchwiowego, pomidorowego lub grejpfrutowego. Dzięki zawartym w nich witaminom skóra, włosy i paznokcie nabierają zdrowego wyglądu. Ponadto polepsza się pamięć i uspokajają nerwy. Niesłodzone soki warzywne i owocowe pobudzają organizm do spalania tłuszczów i przeciwdziałają powstawaniu wielu poważnych chorób.
 
Świeży czosnek ma właściwości odmładzające, wzmacniające i regenerujące zmęczony organizm.
 
Od czasu do czasu warto pić napoje zbożowe, pełne wartościowych substancji odżywczych. W walce z nadwagą sprzymierzeńcem jest także ocet jabłkowy, który poprawia metabolizm oraz wygładza i uelastycznia skórę. Jest znacznie skuteczniejszy niż niejeden preparat odchudzający. Dobrze jest wypić na czczo 1 szklankę wody z 1 łyżeczką miodu i 2 łyżeczkami octu jabłkowego, który można zrobić samemu. 

Wystarczy nieobrane jabłka pokroić na kawałki i zalać posłodzoną, przegotowaną wodą (1 łyżeczka cukru na litr). Jabłka powinny być całkowicie zanurzone w wodzie. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 4 tygodniach przesączamy ocet przez sitko i wlewamy do butelek.
 
W diecie należy ograniczyć picie czarnej kawy i herbaty, ponieważ działają one drażniąco na żołądek i system nerwowy. Kawę kofeinową można zastąpić kawą zbożową, która wytwarzana jest ze słodu pszenicznego, jęczmiennego lub żytniego. Dietę młodości mogą stosować wszystkie osoby cieszące się dobrym zdrowiem. Po 21 dniach można zaobserwować wyraźną poprawę samopoczucia. Ponadto wzmacnia się struktura włosa, a paznokcie przestają być łamliwe. Organizm jest odtruty i zregenerowany, co najlepiej odzwierciedla wspaniały stan cery.

NASZ PRZEPIS

Tatar z pomidora

 

Składniki (dla jednej osoby): 2 dorodne, mięsiste pomidory, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy, łyżka świeżego koperku, sok z cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie: zdjąć skórkę z pomidorów, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Dodać oliwę zmieszaną z posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem cytrynowym oraz koperkiem. Dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki. Tatar z pomidora podawać zimny do ciemnego pieczywa posmarowanego odrobiną masła. Wyśmienicie smakuje z winem.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 10
Gości: 4
Roboty: Google Bot, robot Bot, crawl Bot, robot Bot, Google AdSense, robot Bot