Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Dieta bezglutenowa w zespole złego wchłaniania

Dietę bezglutenową stosuje się w zespole złego wchłaniania, z którym mamy do czynienia wówczas, gdy na aktywne komórki jelitowe (enterocyty) zaczyna działać szkodliwy czynnik powodujący, że powierzchnia ścianek jelita staje się zupełnie gładka i płaska. Wówczas do organizmu nie przedostają się substancje odżywcze, czego konsekwencją jest niedobór energii i witamin. Jedną z najważniejszych przyczyn zespołu złego wchłaniania jest wrodzona nietolerancja prolaminy, potocznie zwanej glutenem.

Zboże 
Gluten jest mieszaniną protein uzyskaną z ziaren zbóż. Stanowi około 15% ich masy. Zawartość glutenu w ziarnie zależy od odmiany zboża, warunków klimatycznych, uprawowych i glebowych. Ma postać żółtoszarego proszku lub kleistej masy. Jest nierozpuszczalny w wodzie, ale rozpuszcza się w alkaliach (mocnych zasadach) i w mocnych kwasach. Odgrywa zasadniczą rolę przy wypieku pieczywa (mąka zawiera 18% glutenu).

Przyczyna wrodzonej nietolerancji glutenu tkwi prawdopodobnie w wadliwej budowie ściany komórkowej enterocytów, czego następstwem jest zanik kosmków jelitowych.

ZIARNA ZBÓŻ ZAWIERAJĄ:

  •   około 75% węglowodanów;  
  •   15% białek (w tym prolaminy);  
  •   tłuszcze;  
  •   sole mineralne;  
  •   witaminy.
Prolaminy - czyli frakcje białek zbóż rozpuszczalnych w alkoholu - występują w pszenicy (gliadyna), życie (sekalina). jęczmieniu (hordeina) i w owsie (avenina). Działają toksycznie na śluzówkę jelita. Najbardziej toksyczna jest gliadyna, a najmniej avenina. Leczenie dietą bezglutenową jest długie i należy wykazać w jego trakcie dużo wytrwałości. Wyklucza spożycie białek zbożowych (włącznie z przetworami zbożowymi), co oczywiście nie oznacza całkowitej eliminacji produktów zbożowych.

Dozwolone produkty mączne to przede wszystkim naturalne bezglutenowe zboża, czyli kukurydza, ryż, soja, proso, gryka oraz sorgo, mąka ziemniaczana i te, w których zawartość glutenu nie przekracza 1 mg w 100 g produktu. Produkty bezglutenowe są ubogie w żelazo (jego dzienne zapotrzebowanie określono na 12 mg dziennie), witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy, w związku z czym należy zwiększyć spożycie owoców i warzyw - także strączkowych.
 
Osoby ze skłonnościami do zaparć powinny neutralizować działanie tych warzyw poprzez dodawanie do posiłków otrąb ryżowych lub kukurydzianych. Z bezglutenowych produktów zbożowych najwyższą zawartością błonnika odznaczają się: kasza gryczana i jaglana, siemię lniane, płatki kukurydziane i ryż niełuskany.
 
Zespól złego wchłaniania u osób z prawidłową budową ścian jelitowych może być wynikiem przyjmowania dużej ilości lekarstw.

W czasie stosowania diety należy dostarczać dziecku odpowiednich ilości witamin i mikroelementów znajdujących się w enzymach, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Bardzo często ich niedobór może wynikać z mało urozmaiconego jadłospisu lub ich utraty w trakcie obróbki kulinarnej.

Do każdego posiłku powinien być włączony dodatek owocowo-warzywny lub sok, ponieważ witaminy, szczególnie witamina C, ułatwiają wchłanianie żelaza. Aby dostarczyć organizmowi witamin K i E oraz beta-karotenu, najlepiej przed zjedzeniem warzywa pokropić olejem. Jednak nie należy stosować gotowych preparatów witaminowych, ponieważ grozi to przedawkowaniem niektórych składników.

Jeśli podczas przestrzegania diety pojawią się bóle brzucha, wzdęcia, biegunki i inne objawy wskazujące na zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, oznacza to, że do organizmu trafił gluten znajdujący się w gotowych produktach włączonych do diety.

Bezglutenowa żywność jest oznaczona międzynarodowym symbolem przekreślonego kłosa. Przy ustalaniu jadłospisu należy uwzględniać ilości produktów z każdej grupy zgodnie z normami grup wiekowych. Bardzo ważna jest optymalna ilość posiłków. Dzieci do 5. roku życia powinny spożywać regularnie pięć posiłków dziennie, a w wieku szkolnym minimum cztery.

Chleb, migdały, kasza 
W diecie bezglutenowej ogromną rolę odgrywa drugie śniadanie. Powinno być pełnowartościowym posiłkiem białkowo-weglowodanowym zawierającym ser lub wędlinę z pieczywem bezglutenowym oraz owoce lub ciasto. Prowadzenie ścisłej diety w przypadku dziecka jest bardzo trudne. Dzieci na diecie bezglutenowej powinny spożywać pięć posiłków dziennie.

Przede wszystkim nie należy żywieniowo izolować dziecka, ale włączyć jego potrzeby do jadłospisu całej rodziny. Należy także informować wszystkich, którzy mają kontakt z dzieckiem, o diecie w celu wykluczenia sytuacji, w których będzie częstowane produktami z niej wykluczonymi. Należy także włączać dziecko do prowadzenia jego diety, aby pomóc mu w pogodzeniu się z jej niedogodnościami.

Niestosowanie diety bezglutenowej w ciągu pierwszych dwóch lat życia dziecka może prowadzić do zahamowania rozwoju układu nerwowego i trwałego upośledzenia intelektualnego.
 
W przypadku celiakii (najpoważniejszego schorzenia wśród zaburzeń wchłaniania) dieta powinna być stosowana przez całe życie.

Prowadzenie bezglutenowej kuchni nie jest proste, ale można je sobie znacznie ułatwić. Na przykład zapobiegając wysychaniu bezglutenowych wypieków poprzez dodanie do ciasta przetartego ziemniaka, miodu, oliwy, mielonych orzechów, melasy, syropu klonowego lub gliceryny. Przy pieczeniu bardzo korzystne jest mieszanie różnych rodzajów bezglutenowej mąki i używanie małych form.

Dobrze jest wiedzieć, że kruche ciasto jest łatwiejsze w formowaniu, gdy przed pieczeniem włoży się je na godzinę do lodówki. Podobnie możemy postępować z kromkami chleba i ciasteczkami. Należy je przechowywać w zamrażalniku, ponieważ po rozmrożeniu smakują jak świeżo upieczone.  
 
Często zdarzają się zespoły złego wchłaniania u osób z prawidłową budową ścian jelitowych. W takich przypadkach przyczyną zaburzeń mogą być przyjmowane lekarstwa, infekcje jelitowe lub pasożyty. W wyniku działania wymienionych czynników dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych i w konsekwencji do wtórnego zespołu złego wchłaniania.

Dieta bezglutenowa jest wskazana w każdym zespole złego wchłaniania, niezależnie od przyczyny.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 1
Roboty: robot Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)