Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Zdrowa dieta słonecznej Hiszpanii

Kuchnia hiszpańska - prosta i zdrowa

Najbardziej popularne dania hiszpańskiej kuchni to paella, gazpacho i tortilla. Każde z nich pochodzi z innego regionu i odzwierciedla jego odmienność geograficzną oraz kulturową. Do najsłynniejszych kuchni iberyjskich zalicza się baskijską, galicyjską, katalońską, walencką oraz kuchnie obu Kastylii.
 
Oliwki

Cechuje je prostota - są oparte na surowcach dostępnych w danym regionie, a większość potraw przygotowywana jest w piecu chlebowym lub na ruszcie. Tajemnicą smaku jest bardzo wysoka jakość produktów i ich świeżość.

Kuchnia hiszpańska należy do wielkiej kulinarnej tradycji południowoeuropejskiej. Obszary, na których stosuje się tak zwaną dietę śródziemnomorską, odznaczają się niskim wskaźnikiem zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe, pomimo wysokiej zawartości tłuszczu w potrawach. Przeciętnie danie hiszpańskie czy włoskie dostarcza około 40% kilokalorii pochodzących z tłuszczu, ale nie są to szkodliwe dla zdrowia tłuszcze nasycone czy wielonienasycone.

W kuchni hiszpańskiej, podobnie jak we włoskiej czy greckiej, jada się bardzo dużo oliwek i tłoczonej z nich oliwy. Do potraw, w zależności od rodzaju dania, dodaje się oliwki czarne, zielone (lub zielone nadziewane), czerwone lub sevillano. Najmniej kilokalorii (30-40) mają oliwki czarne i zielone. Bardzo popularne jest ich prażenie w soli lub cukrze, jednak proces ten znacznie obniża wartość odżywczą, ponieważ w trakcie obróbki termicznej ?zdrowe? tłuszcze ulegają nasyceniu. 

Danie z oliwkami

Prażone oliwki podawane są do wina w formie zakąsek, czyli tapas. Jeśli będziemy w tradycyjnej hiszpańskiej restauracji, zastanówmy się, zanim przed głównym posiłkiem sięgniemy po taką przekąskę, gdyż może ona spowodować problemy z trawieniem - łączenie bowiem cukru i tłuszczu w jednym daniu wywołuje fermentację w żołądku. Lepiej zdecydować się na zakąskę z owoców morza lub z oliwek macerowanych czosnkiem z sherry.
 
Wino - podobnie jak oliwki - jest nieodłącznym elementem hiszpańskiego menu. Do najsłynniejszych należą wytrawne wina czerwone z La Rioja, białe z dorzecza Duero, cava z Katalonii, deserowe z Andaluzji i ribeiro z Galicji. W północno-wschodnich regionach tego kraju trunek podaje się w porrones - szklanych naczyniach z uchwytem i dziobkiem. Picie z nich polega na przechyleniu dziobka tak, aby strumyk płynu wlewał się bezpośrednio do ust.

Kieliszek wina
Duże spożycie wina w Hiszpanii wpływa na niską statystykę zachorowalności na chorobę wieńcową serca lub cholesterolemię spowodowaną zbyt dużym poziomem cholesterolu we krwi. W przeprowadzonych badaniach wykazano, że poziom frakcji HDL, czyli ?dobrego? cholesterolu, jest dużo wyższy u osób, które piją około 1/2 litra wina dziennie, w porównaniu z tymi, które nie spożywają tego trunku wcale. Jego umiarkowane picie wpływa także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Natomiast łączenie wina z potrawami zwiększa zdolność organizmu do przyswajania żelaza.


Niedostateczna podaż tego pierwiastka w diecie jest przyczyną niedokrwistości, ponieważ krwinki mają mniejszą zdolność przenoszenia tlenu. Wchłanianie żelaza hamują kawa i herbata, natomiast zwiększają jego przyswajalność wino oraz witamina C zawarta w owocach i warzywach. Do prawidłowego wchłaniania tego pierwiastka są potrzebne także śladowe ilości miedzi, która jest zawarta w pomidorach, ostrygach, szpinaku, migdałach, cebuli i nasionach zbóż, czyli podstawowych składnikach menu Hiszpanów.

Bardzo popularnym daniem omawianej kuchni jest paella (po walencku słowo to oznacza również patelnię z dwoma uchwytami). Jej macierzysty region to Walencja, gdzie przepisów na ten smakołyk tyle, ilu kucharzy. Klasyczna postać tego dania to ryż z mięsem (najczęściej kurczaka albo królika).  Dziczyzna jest uznawana za zdrowszą od mięsa zwierząt hodowlanych, ponieważ zawiera dużo białka, witaminy z grupy B i żelazo, a także niezbędne dla wszystkich komórek ustroju potas i fosfor. Jest zazwyczaj twardsza, ponieważ ma więcej kolagenu niż mięso zwierząt domowych, dlatego wymaga długiego pieczenia lub duszenia, aby nabrała delikatności i miała odpowiedni zapach oraz smak.

Przygotowanie paelli z dodatkiem króliczego mięsa jest czasochłonne, bardzo często więc stosuje się zamiennie wieprzowinę, którą smaży się na patelni z dodatkiem oleju i odpowiednich, aromatycznych ziół. Wybornie smakuje paella z owocami morza - tego typu danie można zjeść w większości restauracji z hiszpańskim menu.
 
 
 

Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 4
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot