Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Dieta Hiszpanów - przepis kulinarny

Warzywa i przyprawy chroniące przed nowotworami

Szafran, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz i papryka to najbardziej cenione przyprawy diety mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego. Szafran wywodzi się z Orientu i jest uznawany za przyprawę o najdelikatniejszym aromacie. Charakteryzuje się jaskrawopomarańczowym kolorem i występuje w dwóch postaciach: nitek i proszku.
 
 
 
Z uprawy tej najdroższej przyprawy świata słynie hiszpański region La Mancha. Podstawą dań przyrządzanych w kraju Don Kichota są takie warzywa, jak bakłażany, pomidory, czosnek i cebula, które uważa się za produkty chroniące przed nowotworami. Mieszkający tam ludzie lubią też rośliny strączkowe, przede wszystkim soczewicę i ciecierzycę.

Dojrzałe nasiona soczewicy zawierają 25% białka i 60% węglowodanów. Najsmaczniejsze mają brązowe zabarwienie, ale w kuchni hiszpańskiej najczęściej jest wykorzystywana soczewica pomarańczowa i zielona, która jak ciecierzyca jest przerabiana na mąkę i wykorzystywana jako składnik farszów. Typowymi daniami hiszpańskimi podawanymi z nadzieniem są tortillas.
 
Te wyrabiane z mąki kukurydzianej placki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie były pieczone w glinianych naczyniach i podawane z różnymi sosami. W Hiszpanii danie to ma postać omletu z dodatkiem świeżej papryki i pomidorów. Zgodnie z tradycją latynoamerykańską tortillę można podać z sosem, np. pikantnym pomidorowym.

Kuchnia hiszpańska jest wysokobiałkowa, co bez wątpienia stanowi jej ogromną zaletę, ponieważ białka są najważniejszymi składnikami pożywienia. Dostarczają aminokwasów do budowy zużytych tkanek i uczestniczą w produkcji enzymów, hormonów i ciał odpornościowych organizmu. Dieta Hiszpanów charakteryzuje się także niskokalorycznością i znacznymi walorami odżywczymi. Wybierając się na wypoczynek do ojczyzny paelli, korzystajmy nie tylko z pięknej pogody, ale również z bogatej oferty kulinarnej tego śródziemnomorskiego kraju.
  

Przepis kulinarny

 

 

Empanadillas z tuńczykiem


Składniki: 100 ml wody, 100 ml białego., wytrawnego wina, 25 g smalcu, 25 g masła, 300 g mąki, łyżeczka soli, tuńczyk z puszki, jajko, papryka, cebula, 125 g koncentratu pomidorowego, olej do smażenia, natka pietruszki, sól, pieprz.

Przygotowanie: wodę, wino, masło oraz smalec podgrzewamy i mieszamy, nie dopuszczając do wrzenia. Garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i łyżeczkę soli. Masę mieszamy tak, aby powstało gładkie ciasto, które przekładamy do dużej miski, posypanej niewielką ilością soli. Wyrabiamy je 10 minut, następnie formujemy kulę, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.

Cebulę i ugotowane na twardo jajko drobno siekamy, a paprykę kroimy na paski. Na łyżce oleju smażymy cebulę i paprykę. Po 5 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i rozgniecionego widelcem tuńczyka. Dusimy 5 minut i dodajemy jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz.
 
Empanadillas formujemy tak samo jak pierogi. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, wycinamy koła, napełniamy farszem i zalepiamy. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju i smażymy empanadillas z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem osuszamy je na papierowych serwetkach.
 
 

Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 4
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot