Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Dieta egzotyczna z wysp południowych

Jedność w różnorodności - tymi słowami jest najczęściej określana kuchnia indonezyjska.

Ogromny wpływ na tę tradycję kulinarną mają: położenie geograficzne poszczególnych wysp archipelagu, panujący tam klimat oraz warunki glebowe. Na przykład dania z wyspy Bali są bardzo ostre i bogate w przyprawy, natomiast z Jawy - łagodne i słodkie. Smaczna i egzotyczna kuchnia indonezyjska kształtowała się przez wieki pod wpływem wydarzeń historycznych.

Indonesia

Pierwsi osadnicy holenderscy przybyli na Jawę i Sumatrę na przełomie XVI i XVII wieku. W okresie II wojny światowej wyspy były okupowane przez Japonię. Te i inne fakty sprawiły, że tamtejsze menu jest mieszanką japońskiej, chińskiej, arabskiej, europejskiej i indyjskiej tradycji kulinarnej.

Ryż leczy schorzenia przewodu pokarmowego

Ryż jest podstawowym produktem spożywanym na południu Azji. Oprócz białka i błonnika produkt ten zawiera witaminy z grupy B, które pełnią istotną rolę w uwalnianiu energii zmagazynowanej w węglowodanach i tłuszczach. Dzięki jedzeniu dużych ilości ryżu mieszkańcy Indonezji rzadko chorują na schorzenia żołądka i jelit.

Ryż wartości odżywcze

  • białko;
  • błonnik;
  • witaminy z grupy B;
  • składniki mineralne (mangan, żelazo, potas, wapń).

NASZ PRZEPIS KULINARNY

Ryż z kokosem

Coconut Rice
Składniki: kokos, szklanka ryżu, łyżeczka masła, olej do smażenia, sól, liście laurowe, kora cynamonowa, V, łyżeczki nasion czarnej gorczycy.

Przygotowanie: na tarce o grubych oczkach ścieramy 1/3 miąższu kokosa; resztę kroimy na cieniutkie, prawie przezroczyste plasterki. Starty kokos wysypujemy na rozgrzane masło i smażymy przez minutę. Następnie dosypujemy ryż i czekamy, aż wchłonie masło i stanie się szklisty. Zalewamy go 2 szklankami wrzącej wody, dodajemy sól, 2-3 liście laurowe i kawałek kory cynamonowej.

Przykrywamy garnek i doprowadzamy ryż do wrzenia na dość dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień do minimum. Przez następne 5 minut danie powinno gotować się pod przykryciem. Nie należy go mieszać. Kiedy ryż wchłonie całą wodę, a ziarenka będą miękkie, rozpoczynamy przygotowywanie plasterków kokosa.

Smażymy je na złotobrązowy kolor, uważając, aby się nie przypaliły, i odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Następnie wrzucamy na rozgrzany olej nasiona gorczycy i smażymy je do momentu, aż staną się szare i zaczną strzelać. Wyjmujemy z ryżu cynamon i liście laurowe, a potem mieszamy go z usmażonym kokosem, gorczycą oraz olejem.

Źródło foto 2: https://flic.kr/p/nKvZZxEncyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 1
Gości: 0
Roboty: crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)