Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Kiełbasy | Tradycja a składniki wyrobów

Kiełbasy sporządza się z peklowanego, krojonego lub mielonego mięsa wieprzowego, cielęcego, końskiego, oślego i innych. Mięso zmieszane z tłuszczem, najczęściej wieprzowym, z dodatkiem warzyw i przypraw (sól, pieprz, cebula, czosnek, majeranek) napycha się do osłonek z oczyszczonego jelita zwierzęcego. Uformowane poddaje się wędzeniu, obróbce termicznej i chłodzeniu.

Kiełbasy

Kabanosy są robione z mielonej wieprzowiny i formowane w cienkich jelitach. Pekluje się je, wędzi, a następnie wypieka w bardzo wysokiej temperaturze, aż do wysuszenia. Kabanosy nadają się na wyprawę turystyczną, jako przekąska do piwa, i na półmisek wędlin.

Kiełbasę zwyczajną robi się z surowego mięsa wieprzowego i wołowego, z dodatkiem tłuszczu z bekonu. Przyprawia solą i czosnkiem. Ten rodzaj kiełbasy jest peklowany, wędzony i poddawany parzeniu. Można ją piec na ruszcie lub jeść na zimno.

Kiełbasa biała robiona jest z surowego wieprzowego mięsa i wymaga gotowania. Żur z białą kiełbasą to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych.

Parówki przyrządza się z bardzo drobno zmielonego mięsa wołowego i wieprzowego lub cielęcego, które wędzi się w gorącym dymie. Nadają się na śniadanie oraz na przekąski. Podaje się je przeważnie na gorąco.

Salami sporządza się z mięsa oślego, mulego lub końskiego, z dodatkiem wieprzowiny i wina (salami węgierskie). Niekiedy kiełbasy te są pokryte lekkim nalotem białej pleśni.

Kiełbasę myśliwską robi się z mięsa wołowego i wieprzowego, chociaż zgodnie z tradycją należy przygotować ją z mięsa wołowego z dodatkiem mięsa z dzika. Dominującymi przyprawami są czosnek i jałowiec. Kiełbasy w porównaniu ze świeżymi mięsami nie mają zbyt wysokiej wartości odżywczej. 
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Przeciwwskazania - kiełbasy

Znajduje się w nich wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmierne spożycie powoduje wzrost poziomu cholesterolu we krwi, twardnienie naczyń krwionośnych i rozwój choroby wieńcowej. Są dość słone, więc mogą się przyczynić do zaburzeń ciśnienia krwi.

100 g kiełbasy parówkowej zawiera około 25 g tłuszczu, 53 mg cholesterolu, około 14 g białka i 3 g soli oraz witaminę PP i B12
W jej skład wchodzą również konserwanty, barwniki oraz środki zapachowo-smakowe.

Kiełbasy zawierają także wypełniacze, takie jak mąka owsiana, bułka tarta lub specjalny rodzaj herbatników dobrze łączących się z mięsem. Dobra kiełbasa wieprzowa powinna zawierać 70% mięsa wieprzowego, a wołowa przynajmniej 50% mięsa wołowego. Kiełbasy trwałe (krakowska sucha, salami) mogą być przechowywane ponad 3 miesiące.


Ponadto:
  •  alergicy nie powinny jeść salami i kiełbas, ze względu na zawartość tyraminy; tyramina wywołuje reakcje uczuleniowe;
  •  wędliny należy wykluczyć z jadłospisu osób będących na diecie niskotłuszczowej; ze względu na dużą zawartość soli;
  •  nie powinni jeść kiełbas chorzy z nadciśnieniem tętniczym oraz z wysokim poziomem cholesterolu we krwi.

Nasz przepis z kiełbasą

Sałatka z parówek

Składniki: 5 parówek, 1 pęczek rzodkiewek, 1 zielona papryka, 1 por, 1 czerwona cebula, 1 pęczek szczypiorku, 200 g żółtego sera, ocet winny, musztarda, olej, sól, pieprz.
Przygotowanie: parówki i rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, 200 g żółtego sera i zieloną paprykę pokroić w drobną kostkę. Por i czerwoną cebulkę pokroić w cienkie krążki. 2 łyżki octu winnego i łyżeczkę musztardy wymieszać z 4 łyżkami oleju, utrzeć na jednolity sos. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem i delikatnie wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Foto: Kiełbasy

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 1
Roboty: robot Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)