Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Wędliny | Asortymenty regionalne

Obecnie w sklepach możemy kupić wiele rodzajów wędlin. Jednak różnią się one jakością, która zależy od procesu produkcyjnego i jakości mięsa, z jakiego zostały sporządzone.

Wędlina
Wędliny mają mniejszą niż świeże mięso wartość odżywczą, jednak zawierają duże ilości soli oraz dostarczają organizmowi witamin z grupy B i soli mineralnych. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu można je podawać chorym (szczególnie polędwicę oraz chudą szynkę wieprzową i niskokaloryczną - drobiową).

Szynki to wędzonki przyrządzane najczęściej z górnej, silnie umięśnionej części nogi wieprzowej lub wołowej, cielęcej, baraniej, z dzika lub drobiu. Są one jednymi z najwyżej cenionych wędlin w naszej kuchni. Szynka przed wędzeniem dojrzewa (pekluje się) w bejcy sporządzonej z saletry, soli i przypraw. Po uwędzeniu najczęściej jest gotowana. Należy ona do mięs, które w procesie przyrządzania zachowują swoją strukturę.

Istnieje około 100 rodzajów szynki wieprzowej. Najpopularniejsza jest gotowana. Ma jasnoróżowe, soczyste mięso. Szynkę wołową sporządza się z peklowanej łopatki. Ma ciemnoczerwone, bardzo soczyste mięso z widocznymi włóknami. Drobiową produkuje się z chudego mięsa indyczego lub kurzego. Jest mniej kaloryczna niż szynka wołowa i wieprzowa. Ma delikatne, jasnoróżowe mięso i jest bardzo miękka. Szynki jada się na całym świecie, choć różnią się od siebie smakiem i sposobami przyrządzania.

Na południu Europy dla uzyskania bardzo dużych szynek hoduje się specjalny gatunek świń. Na Węgrzech zwierzęta te karmi się żołędziami, aby mięso miało lepszy smak. Tamtejsze szynki są ciemne, bo nad Dunajem mocno się je soli, długo wędzi i gotuje. Szynka hiszpańska jest bardziej słona i wyczuwa się w niej smak saletry. Słynna szynka parmeńska zrobiona jest z mięsa, które po osoleniu najpierw się zamraża, a potem suszy przez rok w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. W tym czasie mięso wchłania okalający je tłuszcz. Szynkę tę je się pokrojoną w cieniutkie, niemal przezroczyste plasterki.

Niemcy słyną z szynki westfalskiej. Konserwuje się ją na sucho w soli, cukrze i saletrze. Podaje się pół-surową i kroi cienko, gdyż inaczej byłaby niesmaczna. Szynka czeska jest różowa i delikatna. Wielką sławą cieszą się szynki litewskie, silnie uwędzone w dymie jałowcowym i podawane na surowo.

Baleron jest produkowany z peklowanej karkówki wieprzowej, którą umieszcza się w sztucznej lub naturalnej osłonce, a następnie wędzi i gotuje. Baleron jest wysokokaloryczny, gdyż zawiera dużo tłuszczu.

Polędwica jest wysokogatunkową, chudą wędliną. Ma jasnoróżowe, soczyste mięso. Wyrabia się ją z części lędźwiowej tuszy mięsnej.  

Mortadela to łagodna w smaku wędlina, pochodząca z Bolonii. Produkuje się ją z mięsa wołowego i przyprawia czosnkiem oraz kolendrą. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, dodając np. grzyby lub paprykę. Jest typową wędliną kanapkową.

Metka jest wędliną sporządzoną z surowego lub lekko wędzonego, mielonego mięsa wołowego. Produkuje się ją w bardzo wielu gatunkach, np. cebulową, łososiową.

Przeciwwskazania - wędliny
Osoby z wysokim ciśnieniem tętniczym powinny spożywać wędliny w małych ilościach.
Wędliny zawierają dużo soli.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 4
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot