Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Tajemnica zdrowia Francuzów

Dieta Francuzów składa się z kuchni regionalnych. We Francji nie jada się serów na śniadanie. Kończy się nimi posiłki lub spożywa przed deserem albo zamiast niego. W restauracjach kelnerzy często serwują je w szklanej gablotce na wózku, natomiast w domach układa się sery na desce lub półmisku, przybrane owocami, orzechami i sałatą.

Tajemnica zdrowia Francuzów polega między innymi na tym, że masło zastępują oliwą z oliwek. Sery są źródłem pełnowartościowego białka oraz tłuszczu zwierzęcego i z powodzeniem mogą zastępować mięso. Zawierają sporo wapnia, fosforu i sodu, witamin z grupy B i witaminę A, ale mają też wady - sporo cholesterolu i wysoką wartość kaloryczną.

Wino, butelki

Ze znakomitych winnic (i win) znane są przede wszystkim Burgundia i Bordeaux. Prawdziwy szampan produkowany jest wyłącznie w Szampanii, a nazwa champagne jest zastrzeżona dla tamtejszych win musujących. Francuzi jedzą ogromne ilości owoców morza, przyrządzanych na surowo lub gotowanych.

Najbardziej popularne (kraby, małże, krewetki, homary, langusty, raki, ostrygi, ślimaki) można znaleźć w setkach potraw. Frutti di mare zawierają niewiele tłuszczu, za to dużo białka, witamin B , B1, B, i PP, a także działającego antyrakowo selenu, żelaza, potasu i cynku. Są smaczne, niskokaloryczne i pożywne oraz zapobiegają chorobie wieńcowej serca.

We Francji powszechnie jada się również wiele gatunków ryb, szczególnie morskich. Najpopularniejsza jest sola - płastuga o delikatnym, tłustym i soczystym mięsie.

Im ryba jest tłustsza, tym skuteczniej przeciwdziała schorzeniom serca.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Kuchnie regionalne we Francji

Na pełny obraz francuskiej kuchni składają się 32 kuchnie regionalne, a charakterystyczne potrawy niektórych z nich to między innymi zupa rybna i sos czosnkowy z Prowansji, zapiekanka z ziemniaków i sera z Sabaudii, cassoulet z mięsa i fasoli z Langwedocji, jaja sadzone na szynce z bakłażanami, polane gęstym sosem pomidorowym z czosnkiem z Gaskonii, kapusta po alzacku i pasztet z gęsich wątróbek z Alzacji.Kraby

Można by długo opisywać specjały kuchni regionalnych, ale z powodu braku miejsca ograniczymy się tu do stwierdzenia, że hasło „smaczne, urozmaicone oraz wartościowe jedzenie, lampka wybornego wina, a do tego dobry humor” to w największym skrócie francuski przepis na zdrowie, obowiązujący we wszystkich prowincjach.

Francuzi zaczynają dzień od lekkiego śniadania najczęściej składającego się z dużej filiżanki kawy z mlekiem albo czekolady na gorąco i świeżego pieczywa (biały chleb, bułeczki croissants) ze świeżym, niesolonym masłem, konfiturą, miodem, jogurtem lub serkiem fromage. Na obiad podawane są trzy dania i wino. Niektórzy jadają także podwieczorek - ciasta, tarty, desery lub pikantne przekąski. Ostatnim posiłkiem jest suta kolacja, która czasami może składać się z tego samego zestawu dań, co obiad. Zupy jada się tylko wieczorem, i to w niewielkich ilościach.

Zdrowie na francuskim talerzu

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 5
Gości: 0
Roboty: robot Bot, robot Bot, robot Bot, crawl Bot, robot Bot