Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Żywienie w chorobach paznokci

Aby określić stan zdrowia człowieka, wystarczy przyjrzeć się jego paznokciom. Paznokcie zbudowane są głównie z białek, z których najważniejsza jest keratyna. Często zdarza się, że paznokcie są łamliwe, świadczy to o zaburzeniach gospodarki mineralnej w organizmie.

koktail, ławka 
Najczęściej brakuje wtedy wapnia i do diety należy włączyć duże ilości mleka i jego przetworów: jogurtów, kefirów i serów.

Paznokcie spłaszczone i cienkie mogą być symptomem niedokrwistości, spowodowanej zbyt małą ilością żelaza w diecie. Trzeba wtedy jeść mięso, podroby, soję, soczewicę, kasze, fasolę, suszone morele, porzeczki. Białe plamki na paznokciach to oznaka niedoboru cynku. Można go uzupełnić, zjadając duże ilości mięsa, owoców morza, kiełków pszenicy, pestek dyni i jaj.

Gdy paznokcie pokryte są rowkami, należy zadbać o uzupełnienie selenu i witamin z grupy B. Składniki te znajdują się w ziarnach zbóż, rybach, pomidorach, cebuli i brokułach. Poprzeczne bruzdy na paznokciach mogą pojawić się po przebytych chorobach: grypie, anginie, żółtaczce, a także po zbyt intensywnym odchudzaniu się. Zdrowy wzrost paznokci gwarantuje spożywanie produktów bogatych w siarkę; należą do nich: jaja, cebula, czosnek, gorczyca.

Wśród chorób paznokci najczęściej występują zastrzały i infekcje. Wywoływane są najczęściej przez bakterie, które dostają się pod skórę przez małą rankę lub postrzępiony naskórek. Można temu zapobiec, stosując maści odżywcze i dietę zawierającą odpowiednie witaminy i składniki mineralne. W chorobach paznokci zaleca się spożywanie jogurtów, zawierających żywe kultury bakterii.

Poważnym schorzeniem jest grzybica umiejscowiona pod płytką paznokcia. W jej wyleczeniu może pomóc dieta uwzględniająca jogurty z żywymi kulturami bakterii, owoce i warzywa, zawierające witaminy z grupy B. Chore miejsce powinno być osuszane za pomocą sterylnych gazików i często wietrzone. Inną groźną i nieprzyjemną chorobą jest zanokcica, czyli oderwanie płytki paznokciowej. Występuje u osób, których dłonie narażone są na częsty kontakt z wodą. Zaleca się wtedy korzystać z kremów ochronnych i gumowych rękawic.

Woda i mydło mogą być przyczyną rozdwajania się i łamania paznokci. Dlatego po umyciu rąk należy stosować kremy. Do ich pielęgnacji trzeba używać pilników papierowych, a nie metalowych. Kruche i szorstkie paznokcie mogą być także wynikiem zbyt częstego stosowania zmywaczy acetonowych, które wysuszają je i odtłuszczają płytkę. Jeśli używamy lakierów do paznokci, warto czasami zastosować preparaty utwardzające, regenerujące i nawilżające odżywki.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Choroby paznokci zalecenia

W chorobach paznokci zaleca się: 

  •     mleko i jego przetwory;
  •     zielone warzywa (szpinak, brukselkę);
  •     nasiona roślin strączkowych i orzechy;
  •     owoce cytrusowe, ponieważ zawierają dużo witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza;
  •     pieczywo pełnoziarniste; 
  •     przetwory zbożowe; 
  •     kiełki pszenicy;
  •     drożdże;
  •     podroby (wątróbkę); 
  •     owoce morza (ostrygi) i ryby ze względu na zawartość cynku; 
  •     duże ilości czerwonego mięsa i drobiu;
  •     produkty zawierające żelatynę; 
  •     soki owocowe;
  •     czosnek i cebulę, musztardę ziarnistą. 

Choroby paznokci co ograniczać

W chorobach paznokci należy ograniczyć:  

  •     picie mocnej herbaty i kawy; 
  •     spożywanie herbaty i kawy podczas posiłków, gdyż napoje te powodują zmniejszenie wchłaniania żelaza.
 

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 1
Gości: 0
Roboty: crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)