Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekły stan zapalny błony śluzowej układu pokarmowego. Może zaatakować każdy odcinek przewodu pokarmowego, od jamy ustnej do odbytu, najczęściej jednak umiejscawia się w końcowym odcinku jelita krętego i w okrężnicy. Objawami tej choroby są: przewlekła biegunka, bóle brzucha, podwyższona temperatura ciała, brak apetytu i spadek masy ciała.

Główka, kapusta 

Chorym zaleca się częste spożywanie warzyw liściastych oraz pomidorów.

Dotychczas nie rozpoznano dokładnie jej przyczyn. Przypuszcza się, że jest ona wynikiem nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej organizmu na zakażenie bakteryjne bądź wirusowe. Nieodpowiednia dieta, w tym odżywianie się produktami wysoko przetworzonymi, również przyczynia się do powstania i rozwoju tego schorzenia, które może doprowadzić do raka jelita grubego.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Objawy choroby Leśniowskiego-Crohna

Objawy choroby Leśniowskiego-Crohna można łagodzić lekami przeciwzapalnymi. Inny sposób walki z nią to właściwy sposób odżywiania się. Dieta powinna być wysokoenergetyczna, zawierać niewielkie ilości błonnika, duże zaś - witamin i żelaza. Najbardziej wskazane są produkty pożywne, ale dobrze tolerowane przez organizm.

U chorych często występuje niedobór kwasu foliowego. Jego ilość w organizmie można zwiększyć jedząc podroby, różne odmiany sałaty, kapustę i fasolę. Należy dbać o odpowiedni poziom witamin z grupy B (występują w drożdżach, chudym mięsie, jajach, drobiu, ziemniakach), witaminy D (znajduje się w rybach, mleku, maśle, żółtkach jaj, wątrobie) oraz witaminy C (jej źródłem są warzywa i owoce cytrusowe).

Zalecenia i ograniczenia w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Niedobory składników mineralnych (przede wszystkim żelaza, magnezu i selenu) powinno się likwidować włączając do diety ciemnozielone warzywa liściaste, podroby, drób i ryby. W okresach nasilenia objawów choroby dochodzi do zakłóceń we wchłanianiu składników odżywczych dostarczanych z pożywieniem, należy więc suplementować żywność preparatami multiwitaminowymi, dostępnymi w aptekach bez recepty.


ZALECA SIĘ

NALEŻY OGRANICZYĆ

jaja

ziarna zbóż (pszenicy, owsa, jęczmienia, żyta, kukurydzy)

chude mięso, drób

drożdże

ryby (makrele, śledzie, łososie, sardynki)

produkty mleczne

podroby (szczególnie wątróbkę)

orzechy

ciemnozielone warzywa liściaste

surowe owoce

ziemniaki

skorupiaki

pomidory

marynaty

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

Śniadanie 1: jajko na miękko, bułka z masłem, 3 plasterki pomidora lub ogórka, herbata.

Śniadanie 2: tosty z szynką, sok pomidorowy.

Obiad: zupa jarzynowa, duszona wątróbka drobiowa, gotowane ziemniaki, zasmażane buraczki, zielona sałata, kompot.

Podwieczorek: pieczone jabłko z konfiturą wiśniowrą.

Kolacja: wędzona makrela, ogórek kiszony, pieczywo, herbata.

Orzechy nie powinny być częstym składnikiem diety osób dotkniętych chorobą Leśniowskiego-Crohna.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 9
Gości: 4
Roboty: Google Bot, robot Bot, crawl Bot, robot Bot, Google AdSense