Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Cukrzyca, dieta, co jeść, czego nie, czego unikać

Cukrzyca, dieta, co jeść, a czego nie i czego unikać?. Dieta powinna mieć charakter zasadowy. Cukrzycy często mają nadmiernie zakwaszony organizm. Węglowodany powinno się spożywać w postaci złożonej, jak pełne ziarno czy warzywa strąkowe, gdyż ulegają one powolnemu rozkładowi w organizmie.

Sałatka, talerz, dieta 

Cukrzyca co wolno jeść

  • Wskazane są świeże i gotowane na parze warzywa. Powinno się je spożywać dwa razy dziennie, uzupełniając tę dietę zupami i sałatkami. Należy jeść dużo warzyw zielonych, gdyż są bogate w chlorofil.
  • Powinno się jeść nie więcej niż dwie - trzy porcje na tydzień takich owoców jak: papaja, brzoskwinie lub nektarynki, pieczone jabłka i gruszki, jabłka, melon i jagody.
  • Powinno się stosować przyprawy warzywne nie zawierające sodu.
  • Należy spożywać duże ilości pełnego ziarna, zwłaszcza kaszy gryczanej, prosa, jęczmienia, brązowego ryżu, amarantusa, żyta i owsa.
  • Co drugi dzień do surówek i sałatek należy dodawać tłoczonej na zimno oliwy z oliwek.
  • Karczochy i fasolka szparagowa zawierają duże ilości insuliny.
  • Zaleca się picie soku ze świeżych ogórków, które dzięki insulinopodobnym substancjom obniżaj ą znakomicie zawartość cukru we krwi.

Wskazane jest też picie rozcieńczonego soku z kiszonej kapusty, z selera i marchwi. Spożywanie cebuli, czosnku, szparagów i porów sprzyja pracy trzustki, wspomagając przemianę materii.


Cukrzyca czego nie jeść

Powinno się całkowicie wykluczyć alkohol, tytoń, kawę, czarną herbatę, cukier, sól, oczyszczone węglowodany i konserwanty. Nie należy jeść nabiału. Białko można spożywać pod postacią tofu (ser z mleka sojowego), przetworów z kwaśnego mleka, zapłodnionych jajek (do czterech tygodniowo), świeżej ryby (ale nie skorupiaków), wątroby i drobiu z naturalnej hodowli. Od czasu do czasu można jeść namoczone orzechy (są trudno przyswajalne ze względu na złą produkcję żółci).

Trzeba unikać spożywania pszenicy

Niewskazane są: owoce cytrusowe (z wyjątkiem cytryn używanych razem z oliwą z oliwek), truskawki, kwaśne jabłka i soki jabłkowe, arbuzy, śliwki, pomidory, żurawina, zielona papryka, ocet i drożdże spożywcze. Nie wolno jeść miodu. Jeśli to konieczne, można go zastąpić słodem z jęczmienia lub syropem ryżowym (złożone węglowodany).

Potrawy Dla Cukrzyków

Porcja na 2-3 osoby

100 g grysiku pszennego lub kaszy kuskus, sól, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku, 1-2 łyżki siekanej mięty, 3 łyżki siekanej natki pietruszki, 4 pomidory, kawałek ogórka, 1 awokado, liście sałaty.

Pszenicę lub kuskus zalewamy 150 ml wrzątku, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na 15 minut, do wchłonięcia wody. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek i miętę. Pokrojone w kostkę pomidory, ogórek i awokado dodajemy tuż przed podaniem. Potrawę układamy na liściach sałaty.


Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 4
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot