Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Witamina K i jej skład: K1 K2 i syntetyczna K3

Kapusta, głowa, liście kapusty
Witamina K, zwana inaczej menadionem, to grupa związków nierozpuszczalnych w wodzie i rozpuszczalnych w tłuszczach. Konglomerat ten składa się z trzech witamin: K1 i K2, które są produkowane głównie przez bakterie jelitowe, oraz witaminy K3 - syntetyzowanej, czyli produkowanej sztucznie.

Palec, krew, rana, uraz
Witamina K jest odpowiedzialna w organizmie za prawidłową krzepliwość krwi. Zapobiega wewnętrznym krwawieniom oraz krwotokom, zmniejsza obfite krwawienia miesiączkowe u kobiet oraz zapobiega nadmiernemu wypływowi krwi podczas zranień. Substancję tę często podaje się chorym przed zabiegiem operacyjnym. (zob. jak uzupełnić niedobór witaminy K)

WITAMINA K ZATRZYMUJE ROZWÓJ RAKA I LECZY OSTEOPOROZĘ

Wyniki ostatnich badań potwierdzają, że witaminę K można podawać podczas leczenia osteoporozy, ponieważ zmniejsza ryzyko złamań kości. Jej obecność w ustroju jest istotna w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek. Ostatnio prowadzi się badania nad znaczeniem witaminy K w hamowaniu rozwoju nowotworów.

Naukowcy uważają, że prawidłowy poziom witaminy K może mieć wpływ na zatrzymanie rozwoju raka piersi, jajników, okrężnicy, żołądka, woreczka żółciowego, wątroby i nerek. Ponadto pomaga pacjentom poddanym radioterapii.

Szpinak, liście

ŹRÓDŁEM WITAMINY K SĄ WARZYWA

Najlepszym źródłem witaminy K są zielone liściaste warzywa, na przykład kapusta, sałata oraz brokuły. Prawdopodobnie witamina K działa ochronnie na serce, ponieważ zapobiega powstawaniu miażdżycy i obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL. Niedobór witaminy K w organizmie jest mało prawdopodobny i rzadko się go stwierdza. Dzieje się tak, ponieważ organizm jest zdolny do samodzielnego jej wytwarzania dzięki mikroorganizmom, które znajdują się w jelicie cienkim.

Niemniej jednak zdarzają się przypadki niedoboru witaminy K, szczególnie u osób spożywających niewielkie ilości zielonych liściastych warzyw, przyjmujących antybiotyki oraz nadużywających leków. Ponieważ witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach i jej wchłanianie jest uzależnione od ich obecności, awitaminozę K mogą powodować także wszelkie schorzenia polegające na zaburzeniu wchłaniania pokarmów, ograniczających trawienie tłuszczów, a także uszkodzenia wątroby.

Najlepszymi źródłami witaminy K są warzywa (brokuły, rzepa, szpinak, kapusta, sałata, lucerna, morszczyn, jarmuż, ziemniaki, cebula, brukselka), niektóre owoce (awokado, brzoskwinie), białko jaj, sery, jogurty, wątroba, olej sojowy i szafranowy, tran z wątroby ryby, orzeszki pistacjowe oraz mięso.

Niedobór witaminy K i jak uzupełnić witaminę KEncyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 5
Gości: 0
Roboty: robot Bot, Google Bot, crawl Bot, Google Bot, robot Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)