Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Pilaw z baraniną

Arabskie specjały pełne zdrowia - Pilaw

Jaja należą do bardzo popularnych produktów w kuchni arabskiej. Można je kupić na ulicy już ugotowane na twardo, z dodatkiem kolendry, cynamonu lub kminu rzymskiego. Jajecznica także jest potrawą często goszczącą na arabskich stołach, smaży sięją z czosnkiem, cebulą lub jogurtem. 

Niekiedy jajka ugotowane na twardo wkłada się w skorupkach do duszonego gulaszu, a gdy przesiąkną jego zapachem, obiera się je i pokrojone dodaje do potrawy. Do wielu dań kucharze arabscy podają pieczywo, które często ma formę placków.
 
Pilaf 

Arabowie nie spożywają jogurtu w czystej postaci, a raczej dodają go do różnych potraw. Na przykład litr takiego gęstego napoju stanowi podstawę do przygotowania posiłku o nazwie labna. Są to kulki z sera wytwarzanego z jogurtu, który najpierw stoi w temperaturze pokojowej przez 24 godziny, a następnie dodaje się do niego sól i przecedza przez cztery warstwy gazy. 

Po kilku dniach powstaje serek, który można przyprawić świeżą miętą lub tymiankiem i jeść z Chlebem. Kuleczki serowe formuje się z odciśniętego produktu, po czym skrapia je oliwą, obtacza w pieprzu, mięcie lub sproszkowanej papryce. W ten sposób powstaje pyszny i dietetyczny posiłek, najczęściej spożywany w porze lunchu. Kulki często przechowuje się w słoiku z oliwą, a dopiero przed jedzeniem posypuje przyprawami lub ziołami.

Ze względu na gorący klimat, w ciągu dnia podawane są lekkie posiłki. Wieczorem podstawowym pokarmem jest chuda, delikatna w smaku i krucha baranina. Przyrządza się ją na różne sposoby, ale specjalnością Bliskiego Wschodu jest maszwi, czyli mięso opiekane nad ogniskiem.
 
Wizytówką kuchni arabskiej jest również pilaw, przyrządzany z ryżu smażonego na oliwie lub gotowanego w rosole. Do tej potrawy Arabowie wykorzystują baraninę lub drób i wiele różnych dodatków, m.in. suszone morele, rodzynki, śliwki, szafran, rozmaryn i kminek

NASZ PRZEPIS
Pilaw z baraniną

Składniki: 

500 g młodej baraniny, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, żółta i czerwona papryka, 50 g suszonych moreli, V41 wody, V, 1 wywaru z warzyw, 5 łyżek oliwy z oliwek, 200 g długozianistego ryżu, sól, świeżo zmielony biały pieprz, kolendra, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2-3 goździki,'szczypta kminu, 40 g ziaren pinii.

Przygotowanie: 

morele zalewamy wodą i odstawiamy. Baraninę kroimy w kostkę, cebulę siekamy, a czosnek miażdżymy. Paprykę kroimy w wąskie paski. Na oliwie smażymy baraninę, dodajemy cebulę, potem paparykę, czosnek i ryż. Kiedy ryż zacznie się szklić, składniki zalewamy wywarem z warzyw. Dodajemy drobno pokrojone morele razem z wodą, w której się moczyły. Danie przyprawiamy i dusimy na małym ogniu około 40 minut (aż ryż i mięso będą miękkie). Przed podaniem pilaw jeszcze raz przyprawiamy i posypujemy nasionami pinii.

Jogurt - źródło wielu składników odżywczych - jest dodawany do zup, sosów, dań mięsnych i deserów.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 2
Gości: 1
Roboty: crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)