Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Kuskus

Do najbardziej popularnych w Europie arabskich dań mięsnych należą kebaby, czyli potrawy z mięsa siekanego. Kuchnia tamtego regionu świata rozróżnia ich kilkanaście rodzajów, w tym tak zwany kasza kasz (kebab doprawiony czosnkiem, pietruszką i bardzo ostrą papryką), kofta (mięso zmielone na klopsiki i doprawione ziołami), jachura (mięso duszone z warzywami) lub laban ummo (mięso duszone z przyprawami i jogurtem). Niekiedy dania są przygotowane z tak zaskakującej kompozycji mięsa, jarzyn, owoców i przypraw, że stanowią prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej.

Kuskus  
Bardzo charakterystycznym składnikiem kuchni tamtej części świata jest kuskus - bardzo drobny grysik z najszlachetniejszych części ziarna pszenicy, który można łatwo i szybko przyrządzić, poddając go gotowaniu na parze. Stanowi bardzo dobre źródło błonnika, żelaza i witamin z grupy B. Jest produktem bardzo ekonomicznym i wydajnym - po zalaniu wrzącą wodą trzykrotnie zwiększa swoją objętość. 

Ponadto jest łatwo przyswajalny przez organizm. Kuskus z dodatkiem mięsa drobiowego, warzyw i orientalnych przypraw jest wartościowym, lekkostrawnym daniem. Kuchnia arabska obfituje w orzechy, które są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

NASZ PRZEPIS ARABSKI

Kuskus

Składniki: 
100 g ciecierzycy, 500 g kuskusu, kurczak, 3 marchewki, 3 cebule ze szczypiorkiem, litr wywaru z warzyw, 1/8 l wody, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki szafranu, czerwona papryka, 3 cukinie, 3 pomidory, pęczek pietruszki, 3 łyżki masła, chili.

Przygotowanie: 
ciecierzycę moczymy przez noc. Kuskus zalewamy zimną wodą. Kurczaka dzielimy na części. Warzywa kroimy. Do garnka z sitem wkładamy ciecierzycę, marchew, cebulę i mięso, zalewamy je wywarem, dodajemy sól, pieprz i szafran. Składniki gotujemy na małym ogniu około 1/2 godziny. Pietruszkę siekamy, paprykę kroimy w paski, cukinię w kostkę, pomidory obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki, a następnie wrzucamy do garnka. 

Mokry kuskus przekładamy do sita, które umieszczamy w garnku, i gotujemy 25 minut. Kaszkę obsmażamy na maśle i przekładamy na półmisek. Na wierzchu układamy mięso i warzywa. Sos w garnku przyprawiamy chili i pietruszką, a następnie polewamy nim mięso.

100 G KUSKUSU ZAWIERA: 2 g tłuszczu ; 13 g białka; 72 g węglowodanów.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 8
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot