Kiełki zalecane są w profilaktyce chorób cywilizacyjnych


Kiełki

Kiełki to źródło łatwo przyswajalnych substancji odżywczych, zawarta jest cała masa witamin takich jak: A, B, C, E i H, jak i minerały: wapń, żelazo, siarkę, magnez, potas, cynk i selen. Kiełki są doskonałym dodatkiem do sałatek, soków, zup i wielu innych potraw, pomagają nam również walczyć z nadwagą oraz wpływają na właściwą sylwetkę ciała.
 
Zobacz więcej...


Potrawy i przyprawy indonezyjskie

Curry jest mieszanką sproszkowanych przypraw, które zazwyczaj praży się przed zmieleniem. Używa się go w postaci proszku lub pasty (po zalaniu letnią wodą). Od wieków jego smak jest ulepszany, a przepisy na szczególnie wyrafinowane smakowo zestawy są trzymane w ścisłej tajemnicy. W zależności od zastosowanych składników, ma ono barwę czerwoną lub żółtą.

Curcuma petiolata
Zobacz więcej...


Mało tłuszczu, dużo białka to sekret zdrowej kuchni indonezyjskiej

Typowe danie w kuchni indonezyjskiej to ryż z dwoma lub trzema potrawami mięsnymi, warzywnymi albo rybnymi, podanymi w odpowiednio doprawionych sosach. Bardzo często jada się go również z owocami morza. Potrawy te mają ogromne walory żywieniowe, ponieważ zawierają mało tłuszczu, a dużo białka. Ponadto są niskokaloryczne, pożywne i obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi.

Krewetki z ryżem i kurkumą 
Zobacz więcej...


Dieta egzotyczna z wysp południowych

Jedność w różnorodności - tymi słowami jest najczęściej określana kuchnia indonezyjska. 

Ogromny wpływ na tę tradycję kulinarną mają: położenie geograficzne poszczególnych wysp archipelagu, panujący tam klimat oraz warunki glebowe. Na przykład dania z wyspy Bali są bardzo ostre i bogate w przyprawy, natomiast z Jawy - łagodne i słodkie. Smaczna i egzotyczna kuchnia indonezyjska kształtowała się przez wieki pod wpływem wydarzeń historycznych.

Indonesia
Zobacz więcej...


Dieta węglowodanowa

Węglowodany - związki chemiczne zbudowane z węgla, wodoru i tlenu - są drugim po tłuszczach źródłem energii. Występują w trzech postaciach - jako cukry proste, dwucukry oraz złożone. Do cukrów prostych należy na przykład ten zawarty w miodzie czy owocach. Dwucukry występują między innymi w trzcinie cukrowej oraz burakach cukrowych. Cukry złożone (skrobia, celuloza i pektyny) znajdują się w zbożach, chlebie razowym, roślinach strączkowych, ziemniakach, dzikim ryżu, warzywach oraz wielu owocach.  


Podczas procesu trawienia węglowodany są rozkładane na cukry proste [...]
Zobacz więcej...



Kolorowa dieta Strażników Wagi

Weight Watchers to angielska nazwa stowarzyszenia Strażników Wagi, powstałego z inicjatywy Amerykanki Jean Nidetch, która przez wiele lat bezskutecznie walczyła ze sporą nadwagą. Wpadła więc na pomysł, by rozmawiać o swoim problemie z innymi kobietami, które jak ona cierpiały z powodu otyłości.


Spotykały się, by podtrzymywać się nawzajem w postanowieniu zrzucenia zbędnych kilogramów [...]
Zobacz więcej...


Witarianizm - dieta surówkowa

Każdy organizm od czasu do czasu wymaga gruntownego oczyszczenia. Dietetycy polecają wiele sposobów na usunięcie z niego szkodliwych toksyn i niepotrzebnych, zalegających w jelitach resztek. Wszyscy doskonale wiemy, że najbardziej wartościowe są nieprzetworzone produkty żywnościowe. Istnieje dieta łącząca właściwości oczyszczające, lecznicze i zaopatrujące ustrój w dużą ilość witamin, mikro- i makroelementów.

Witarianizm - dieta surówkowa 

Jest to dieta surówkowa, polegająca na spożywaniu warzyw i owoców w stanie surowym - witarianizm...
Zobacz więcej...


Wolne rodniki

Życie bez tlenu nie byłoby możliwe. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że jego nadmiar jest szkodliwy dla organizmu. Dlaczego tak się dzieje? Naukowcy zaczęli zadawać sobie to pytanie na początku lat czterdziestych naszego stulecia przy próbie wyjaśnienia przyczyny powstawania retinopatii wcześniaczej. Jest to groźna choroba oczu, prowadząca do ślepoty.
 
Warzywa 
Zobacz więcej...


Dieta Schaubów

...człowiek żyje nie tym, co zje, ale tym, co może łatwo strawić...

Twórcami tej diety są Paul i Milly Schaub, małżeństwo fizjoterapeutów z Zurychu. Wymyślili ją pod wpływem prac lekarzy medycyny: Franza Xawra Mayra, Karla Rumlera oraz doktora Wolfganga Lutza z Salzburga. Jedną z podstawowych zasad tej terapii jest jedzenie podczas jednego posiłku najwyżej trzech potraw.

...tylko z ziemniakami

Zobacz więcej...


Dieta Cambridge

Termin "dieta" pochodzi od greckiego słowa diaitia, które oznacza sposób życia, a w szczególności odżywiania. W ciągu ostatnich dziesięcioleci stosowane były różnego rodzaju diety. W latach 90., ze względu na wzrastający poziom otyłości spowodowanej niewłaściwym trybem odżywiania, pojawiły się kuracje dietetyczne pomagające w leczeniu tego schorzenia.

Dieta

Zobacz więcej...