Kobalamina - witamina B12

Kobalamina - niezbędna dla rozwoju fizycznego i umysłowego

Kobalamina, czyli witamina B12, jest złożonym związkiem kobaltu. Odkryto ją późno, bo pod koniec lat 40. XX wieku. Podobnie jak inne witaminy z grupy B, substancja ta jest rozpuszczalna w wodzie i bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek. Małe stężenie kwasu w żołądku oraz białka wytwarzanego przez komórki jego ścian prowadzą do niedostatku tej witaminy w ustroju.
 
 
Płatki śniadaniowe zawierają witaminę B12
Zobacz więcej...


Dieta Hiszpanów - przepis kulinarny

Warzywa i przyprawy chroniące przed nowotworami

Szafran, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz i papryka to najbardziej cenione przyprawy diety mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego. Szafran wywodzi się z Orientu i jest uznawany za przyprawę o najdelikatniejszym aromacie. Charakteryzuje się jaskrawopomarańczowym kolorem i występuje w dwóch postaciach: nitek i proszku.
 
 
 
Zobacz więcej...


Prowitamina witaminy A - beta-karoten

Marchewki

Witamina piękności i wzrostu

Beta-karoten jest naturalną prowitaminą witaminy A (6 ?g beta-karotenu odpowiada 1 ?g witaminy A, czyli retinolu). Prowitaminą, czyli niejako prekursorem. Dopiero w organizmie (a dokładniej w jelitach) pod wpływem enzymów lub energii promienistej beta-karoten przekształca się w witaminę A, nazywaną witaminą wzrostu, a także witaminą piękności. 

Zobacz więcej...


Dieta zgodna z grupą krwi

Grupa krwi ma znaczenie w wyborze diety. Doskonale wiemy, że pożywienie, które jednemu człowiekowi przynosi pożytek, dla innego może być szkodliwe. Ludzie różnią się od siebie pod względem fizycznym i różnie reagują na poszczególne dary natury. Faktem jest, że nie istnieje żaden ?cudowny" jadłospis, który byłby dobry dla wszystkich, nie wspominając już o różnych upodobaniach smakowych. 
 
a drop of blood
 
Zobacz więcej...



Dieta antycholesterolowa

Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Cholesterol jest chemicznym związkiem tłuszczowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ bierze udział w tworzeniu hormonów sterydowych (m.in. hormonów płciowych i kortyzolu), witaminy D oraz kwasów żółciowych. Jest także składnikiem błon komórkowych. W jajach najwięcej cholesterolu znajduje się w żółtku. Z wyjątkiem mózgowia wszystkie komórki ustroju uczestniczą w jego wytwarzaniu.
 
Cholesterol
Zobacz więcej...


Słodziki w diecie

Substancje słodzące

Węglowodany, zwane również cukrowcami, pokrywają połowę zapotrzebowania energetycznego (kalorycznego) organizmu. Stanowią największą objętościowo część pożywienia. Nadużywanie ich prowadzi do wielu chorób, spowodowanych głównie otyłością co jest konsekwencją wzrostu spożycia węglowodanów rafinowanych, głównie cukru i słodyczy (100 g cukru zawiera ok. 400 kcal).
 
Syrop słodki, drink, liście zioła
Zobacz więcej...