Mało tłuszczu, dużo białka to sekret zdrowej kuchni indonezyjskiej

Typowe danie w kuchni indonezyjskiej to ryż z dwoma lub trzema potrawami mięsnymi, warzywnymi albo rybnymi, podanymi w odpowiednio doprawionych sosach. Bardzo często jada się go również z owocami morza. Potrawy te mają ogromne walory żywieniowe, ponieważ zawierają mało tłuszczu, a dużo białka. Ponadto są niskokaloryczne, pożywne i obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi.

Krewetki z ryżem i kurkumą 
Zobacz więcej...


Dieta egzotyczna z wysp południowych

Jedność w różnorodności - tymi słowami jest najczęściej określana kuchnia indonezyjska. 

Ogromny wpływ na tę tradycję kulinarną mają: położenie geograficzne poszczególnych wysp archipelagu, panujący tam klimat oraz warunki glebowe. Na przykład dania z wyspy Bali są bardzo ostre i bogate w przyprawy, natomiast z Jawy - łagodne i słodkie. Smaczna i egzotyczna kuchnia indonezyjska kształtowała się przez wieki pod wpływem wydarzeń historycznych.

Indonesia
Zobacz więcej...



Dieta węglowodanowa

Węglowodany - związki chemiczne zbudowane z węgla, wodoru i tlenu - są drugim po tłuszczach źródłem energii. Występują w trzech postaciach - jako cukry proste, dwucukry oraz złożone. Do cukrów prostych należy na przykład ten zawarty w miodzie czy owocach. Dwucukry występują między innymi w trzcinie cukrowej oraz burakach cukrowych. Cukry złożone (skrobia, celuloza i pektyny) znajdują się w zbożach, chlebie razowym, roślinach strączkowych, ziemniakach, dzikim ryżu, warzywach oraz wielu owocach.  


Podczas procesu trawienia węglowodany są rozkładane na cukry proste [...]
Zobacz więcej...


Kolorowa dieta Strażników Wagi

Weight Watchers to angielska nazwa stowarzyszenia Strażników Wagi, powstałego z inicjatywy Amerykanki Jean Nidetch, która przez wiele lat bezskutecznie walczyła ze sporą nadwagą. Wpadła więc na pomysł, by rozmawiać o swoim problemie z innymi kobietami, które jak ona cierpiały z powodu otyłości.


Spotykały się, by podtrzymywać się nawzajem w postanowieniu zrzucenia zbędnych kilogramów [...]
Zobacz więcej...


Witarianizm - dieta surówkowa

Każdy organizm od czasu do czasu wymaga gruntownego oczyszczenia. Dietetycy polecają wiele sposobów na usunięcie z niego szkodliwych toksyn i niepotrzebnych, zalegających w jelitach resztek. Wszyscy doskonale wiemy, że najbardziej wartościowe są nieprzetworzone produkty żywnościowe. Istnieje dieta łącząca właściwości oczyszczające, lecznicze i zaopatrujące ustrój w dużą ilość witamin, mikro- i makroelementów.

Witarianizm - dieta surówkowa 

Jest to dieta surówkowa, polegająca na spożywaniu warzyw i owoców w stanie surowym - witarianizm...
Zobacz więcej...