Co się je na Karaibach?

Karaiby - kulinarny przepis na zdrowie

Basen Morza Karaibskiego geograficznie należy do Ameryki Północnej i obejmuje kilkaset wysp, m. in. Kubę, Bahamy, Haiti, Dominikanę, Jamajkę, Gwadelupę, Martynikę, Grenadę, Trynidad oraz Arubę. Przez wieki podlegały one kulturowym wpływom indyjskim, hiszpańskim, angielskim, francuskim, holenderskim i afrykańskim.

The Coast of the Yucatán Peninsula on the Caribbean Sea
Zobacz więcej...


TRAN | leczenie awitaminoz A i D, krzywicy i chorób krążenia

TRAN - ZDROWIE I WITAMINY

Tran jest tłuszczem pochodzącym z ryb i ssaków morskich. W trakcie pozyskiwania poddawany jest zabiegom odwadniania, dodaje się też do niego przeciwutleniacze w celu zabezpieczenia tłuszczu przed zjełczeniem. Występuje w postaci ciekłej i ma charakterystyczny zapach. 
 
Tran stosowany jest w leczeniu awitaminoz A i D, krzywicy oraz chorób układu krążenia. 
 
Cod liver oil.
Zobacz więcej...


Drożdże na schorzenia skórne i niedokrwistość

Drożdże należą do organizmów związanych z człowiekiem od początku jego historii. Są jednokomórkowymi grzybami z klasy workowców. Rozmnażają się wegetatywnie przez pączkowanie, tworząc kolonie. Są organizmami saprofitycznymi (tego typu organizmy odżywiają się związkami organicznymi pochodzącymi z rozkładu martwych szczątków roślin i zwierząt), żyjącymi na podłożach zawierających cukry proste.

Drożdże
Zobacz więcej...



Kuskus

Do najbardziej popularnych w Europie arabskich dań mięsnych należą kebaby, czyli potrawy z mięsa siekanego. Kuchnia tamtego regionu świata rozróżnia ich kilkanaście rodzajów, w tym tak zwany kasza kasz (kebab doprawiony czosnkiem, pietruszką i bardzo ostrą papryką), kofta (mięso zmielone na klopsiki i doprawione ziołami), jachura (mięso duszone z warzywami) lub laban ummo (mięso duszone z przyprawami i jogurtem). 

Kuskus 
Zobacz więcej...


Pilaw z baraniną

Arabskie specjały pełne zdrowia - Pilaw

Jaja należą do bardzo popularnych produktów w kuchni arabskiej. Można je kupić na ulicy już ugotowane na twardo, z dodatkiem kolendry, cynamonu lub kminu rzymskiego. Jajecznica także jest potrawą często goszczącą na arabskich stołach, smaży sięją z czosnkiem, cebulą lub jogurtem. 
 
Pilaf 
Zobacz więcej...