Wolne rodniki

Życie bez tlenu nie byłoby możliwe. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że jego nadmiar jest szkodliwy dla organizmu. Dlaczego tak się dzieje? Naukowcy zaczęli zadawać sobie to pytanie na początku lat czterdziestych naszego stulecia przy próbie wyjaśnienia przyczyny powstawania retinopatii wcześniaczej. Jest to groźna choroba oczu, prowadząca do ślepoty.
 
Warzywa 
Zobacz więcej...


Dieta Schaubów

...człowiek żyje nie tym, co zje, ale tym, co może łatwo strawić...

Twórcami tej diety są Paul i Milly Schaub, małżeństwo fizjoterapeutów z Zurychu. Wymyślili ją pod wpływem prac lekarzy medycyny: Franza Xawra Mayra, Karla Rumlera oraz doktora Wolfganga Lutza z Salzburga. Jedną z podstawowych zasad tej terapii jest jedzenie podczas jednego posiłku najwyżej trzech potraw.

...tylko z ziemniakami

Zobacz więcej...



Dieta Cambridge

Termin "dieta" pochodzi od greckiego słowa diaitia, które oznacza sposób życia, a w szczególności odżywiania. W ciągu ostatnich dziesięcioleci stosowane były różnego rodzaju diety. W latach 90., ze względu na wzrastający poziom otyłości spowodowanej niewłaściwym trybem odżywiania, pojawiły się kuracje dietetyczne pomagające w leczeniu tego schorzenia.

Dieta

Zobacz więcej...


Kobalamina - witamina B12

Kobalamina - niezbędna dla rozwoju fizycznego i umysłowego

Kobalamina, czyli witamina B12, jest złożonym związkiem kobaltu. Odkryto ją późno, bo pod koniec lat 40. XX wieku. Podobnie jak inne witaminy z grupy B, substancja ta jest rozpuszczalna w wodzie i bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek. Małe stężenie kwasu w żołądku oraz białka wytwarzanego przez komórki jego ścian prowadzą do niedostatku tej witaminy w ustroju.
 
 
Płatki śniadaniowe zawierają witaminę B12
Zobacz więcej...


Dieta Hiszpanów - przepis kulinarny

Warzywa i przyprawy chroniące przed nowotworami

Szafran, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz i papryka to najbardziej cenione przyprawy diety mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego. Szafran wywodzi się z Orientu i jest uznawany za przyprawę o najdelikatniejszym aromacie. Charakteryzuje się jaskrawopomarańczowym kolorem i występuje w dwóch postaciach: nitek i proszku.
 
 
 
Zobacz więcej...