Żywienie w chorobach wątroby

Wirusowe zapalenie wątroby stanowi obecnie jeden z najpoważniejszych problemów epidemiologicznych i klinicznych. Do zarażenia dochodzi drogą pokarmową (typ A) lub przez krew. Choroba objawia się żółtaczką , która czasami poprzedzona jest gorączką, dolegliwościami żołądkowymi, ogjawami grypopodobnymi. Ostre zapalenie wątroby może prowadzić do zmniejszenia wydolności tego narządu.
 
Mięso wołowe



Zobacz więcej...


GŁÓWNE SKŁADNIKI POKARMOWE

Każdy człowiek musi zdać sobie sprawę, w jakim stopniu dieta ma wpływ na jego zdrowie.

Spożywanie urozmaiconych pokarmów pozwala zaspokoić potrzeby organizmu na wszelkie składniki odżywcze. W interesie każdego człowieka leży właściwy wybór produktów, zarówno pod względem ich rodzaju, jakości, jak i ilości. Dostarczany organizmowi pokarm jest źródłem energii, przyczynia się do wzrostu, regeneracji komórek i tkanek ustrój u oraz podtrzymuje podstawowe procesy życiowe. 

Składniki zawarte w pożywieniu spełniają te role i dlatego nazywamy je składnikami odżywczymi. O wartości energetycznej produktów decydują zawarte w nich węglowodany, tłuszcze i białka, będące głównymi źródłami energii.
 
  Zdrowa dieta

Zobacz więcej...


Sól i cenne mikroelementy

Sól to prosty związek chemiczny NaCl, czyli chlorek sodu.  Zawiera ona cenne mikroelementy: oprócz podstawowych sodu i chloru, także magnez, miedź, cynk, potas, selen, wapń i żelazo, a nawet śladowe ilości złota. Najczęściej używana w domu jest sól kuchenna, czyli czysty chlorek sodu uzyskany po oczyszczeniu soli kamiennej.

Sól 
Zobacz więcej...



Skuteczne odchudzanie

Otyłość to szalenie poważny problem, który w większości przypadków może doprowadzić do różnych chorób. Z powodu tej dokuczliwej przypadłości w dzisiejszych czasach cierpi duża część społeczeństwa, w tym także dzieci. Skuteczne odchudzanie to dla większości osób z nadwagą trudne wyzwanie, które wymaga nie tylko dużo cierpliwości, ale także silnej woli.
 
  Spalacz tłuszczu
 

Zobacz więcej...