Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

KOENZYM Q10 - działanie, właściwości i zastosowanie

Medyczne i odmładzające właściwości koenzymu Q10
 
Zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce od lat poszukuje się środka, który dzięki swym właściwościom powstrzymywałby lub opóźniał trwałe uszkadzanie komórek, narażonych na działanie wielu szkodliwych czynników. Koenzym Q10 znalazł wielostronne zastosowanie głównie ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, czyli możliwość przeciwdziałania niszczycielskiej działalności wolnych rodników.
 
Twarz kobiety 
 
Wolne rodniki bowiem przyspieszają proces starzenia się komórek (także skóry), osłabiają układ immunologiczny - zmniejszają zatem odporność organizmu i pogarszają jego kondycję. Aby zrozumieć rolę koenzymu Q10 w powstrzymywaniu niekorzystnych dla organizmu procesów, warto znać budowę i funkcje tego związku.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Koenzym Q10, biokatalizator kondycji organizmu

Koenzymy to aktywne, drobnocząsteczkowe, niebiałkowe części enzymu (inaczej biokatalizatora, czyli białka przyspieszającego reakcje zachodzące w żywych komórkach i kierującego ich przebiegiem). Część niebiałkowa enzymu może być silnie związana z częścią białkową lub, jak w przypadku koenzymów, łatwo się od niej odłączać. Taki odłączony koenzym ma możliwość wiązania się również z innymi enzymami i wchodzenia z nimi w przeróżne, zachodzące w organizmie reakcje.
 
Enzymy odgrywają bardzo istotną rolę w przebiegu prawie wszystkich procesów życiowych. Dzięki nim organizm może przyswajać niezbędne do funkcjonowania elementy: tlen, wodę czy składniki pokarmowe. Niedobór konkretnych koenzymów - a często są one pochodnymi witamin - grozi więc zatrzymaniem czynności niektórych enzymów. Może to być niebezpieczne dla właściwego funkcjonowania organizmu.
 
W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się tzw. koenzym A i koenzym Q. Koenzym Q10 (nazywany także ubichinonem) został odkryty w latach 50. XX wieku przez profesora Karla Folkersa. Wiemy, że ubichinon znajduje się w mitochondriach, odgrywa ważną rolę w podstawowych przemianach metabolicznych komórki. Dzięki tym przemianom możliwe jest wykorzystywanie energii,  zgromadzonej w wysokoenergetycznych związkach fosforowych (ATP).
 
Niestety, możliwość wywarzania enzymów zmniejsza się wraz z wiekiem, zmiany zachodzące w komórkach prowadzą do nieuchronnego starzenia się organizmu i pogorszenia jego odporności. Zwiększa się ryzyko chorób, coraz trudniej o regenerację komórek. Dobrze wówczas wspomóc swój organizm, korzystając zarówno ze źródeł naturalnych, jak i najnowszych osiągnięć nauki.

Koenzym Q10 stosowany w kosmetyce

Zastosowanie koenzymu Q10 w kosmetyce wynika, jak wspomniano, z jego silnych właściwości przeciwutleniających - jako antyoksydant Q10  przeciwdziała powstawaniu zmarszczek i starzeniu się skóry. Wspiera także proces jej odnowy poprzez chronienie przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Poprawia tym samym nie tylko wygląd, ale także kondycję skóry.
 
Preparaty zawierające koenzym Q10 redukują również zmarszczki już istniejące, wygładzają i ujędrniają skórę - polecane są zatem dla skóry w różnym wieku - szczególnie dla osób po 50. roku życia.

Koenzymy, zapobieganie niedoborom

Koenzym Q10 może być pomocny w zapobieganiu niektórym schorzeniom układu odpornościowego i krwionośnego, np. nadciśnieniu tętniczemu, niewydolności mięśnia sercowego, arytmii i chorobie wieńcowej - chroni tętnice poprzez hamowanie utleniania cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych. Wywiera także korzystny wpływ na stan dziąseł, co ma znaczenie w zapobieganiu chorobom przyzębia.

Osoby z nadwagą i kłopotami cukrzycowymi również są narażone na niedobór koenzymów. Zwiększone zapotrzebowanie na te substancje może wynikać z intensywnej pracy, nieregularnego trybu życia, któremu często towarzyszy przemęczenie i osłabienie sił witalnych organizmu. Niedobór koenzymów wiąże się także z zanieczyszczeniem środowiska i może prowadzić do chorób cywilizacyjnych.
 
Istnieje wiele sposobów, dzięki którym można uzupełnić braki koenzymów w ustroju. Substancje te występują powszechnie w organizmach roślinnych i zwierzęcych - ich naturalnym źródłem są np. ryby oraz warzywa i owoce - koniecznie świeże. To istotne, ponieważ zarówno zamrażanie jak i gotowanie może prowadzić do dezaktywacji roślinnych związków białkowych. 

Należy zatem zadbać o właściwe przechowywanie żywności, która ma być źródłem dobroczynnych enzymów. Nazywany eliksirem młodości, koenzym Q10 występuje jako składniki kremów, fluidów, maści lub specjalnych koncentratów do ciała, a ich skład jest dopasowany do rodzaju i wieku skóry.
 
Krem

Producenci kosmetyków łączą często w swoich wyrobach działanie tego koenzymu z innymi składnikami odżywiającymi skórę. Otrzymuje się w ten sposób preparaty o uniwersalnych właściwościach ochronnych i odżywczych. Tą metodą chronimy się przed miejscowym niedoborem antyoksydantu. Aby dostarczyć koenzymu nie tylko miejscowo, można uzupełniać zwiększone nań zapotrzebowanie dostępnymi na rynku preparatami w postaci tabletek, kapsułek lub kropli.
 
Ze względu na fakt, że zapotrzebowanie na koenzymy w takiej formie zależy od wielu czynników (np. wieku, stanu zdrowia i trybu życia), przed rozpoczęciem zażywania takich preparatów zaleca się wcześniejszą konsultację z lekarzem. Dotyczy to zwłaszcza przypadków, w których celem jest nie tylko zapobieganie niedoborom koenzymów, ale także wspomaganie leczenia konkretnych schorzeń. Koenzym Q10, mimo że nie jest cudownym panaceum na trapiące nas choroby, jest niezbędny do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
 
Poza tym zapewnia dojrzałej skórze młodszy i zdrowszy wygląd - i chociażby z tego względu zasługuje na miano "eliksiru młodości". Warto się nim zainteresować również dlatego, że stosunkowo niedawno pojawił się w kosmetyce - i jako nowość zapewne już wkrótce zaskoczy nas kolejnymi zastosowaniami. Jest to tym bardziej prawdopodobne, że modyfikacją naturalnie wytwarzanych enzymów zajęła się inżynieria genetyczna.
 
Działalność naukowców ma służyć m.in. takiemu zmienianiu enzymów, które optymalnie dostosowałoby do potrzeb człowieka zachodzące w nich reakcje. Już teraz enzymy są szeroko wykorzystywane w badaniach biochemicznych, diagnostyce medycznej, a także w wielu gałęziach przemysłu: papiernictwie, włókiennictwie, chemii i przemyśle spożywczym.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 4
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot