Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Zioła stosowane w ospie, półpaścu

Zioła na choroby zakaźne


Zioła
 

I NAPAR ZALECANY W KOKLUSZU



Składniki: liść porzeczki czarnej 50 g, owoc kopru włoskiego 30 g, owoc bzu czarnego 30 g, owoc róży 30 g. ziele tymianku 20 g.

 
Przygotowanie: 1 łyżkę mieszanki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i parzymy pod przykryciem przez 20 minut. Przecedzamy.

 
Stosowanie: pijemy 2-3 razy dziennie po 1 szklance naparu.

II NAPAR ZALECANY W KOKLUSZU



Składniki: kwiatostan lipy 100 g, korzeń biedrzeńca 50 g, ziele macierzanki 50 g, kwiat bzu czarnego 50 g, liść szałwii 20 g, liść podbiału 50 g, ziele tymianku 50 g.

 
Przygotowanie: 1 łyżkę mieszanki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i parzymy pod przykryciem przez 30 minut. Przecedzamy.

 
Stosowanie: pijemy 3 razy dziennie po 1 szklance naparu.

MIESZANKA ZALECANA W ODRZE




Składniki: koszyczek rumianku 50 g, liść szałwii 50 g, owoc kopru włoskiego 30 g, owoc anyżu 30 g, kwiatostan lipy 20 g.

 
Przygotowanie: 1 łyżkę mieszanki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, parzymy pod przykryciem 15-20 minut. Przecedzamy.

 
Stosowanie: naparem płuczemy gardło 3-4 razy dziennie.

MACERAT ZALECANY W KOKLUSZU



Składniki: ziele miodunki 20 g, ziele tymianku 30 g, ziele jemioły 30 g, liść babki lancetowatej 20 g.

 
Przygotowanie: 2 łyżki mieszanki zalewamy w termosie 1 1/2 szklanki wrzącej wody, zostawiamy na 1 godzinę.

 
Stosowanie: pijemy 3-4 razy dziennie po 1/4-1/3 szklanki naparu po jedzeniu. 

I MIESZANKA ZALECANA W KOKLUSZU



Składniki: ziele tymianku 40 g, ziele rosiczki 40 g, owoc anyżu 5 g, kwiat dziewanny 5 g.

 
Przygotowanie: 1 łyżkę mieszanki zalewamy 150 ml wrzącej wody i parzymy pod przykryciem 15-20 minut. Przecedzamy.

 
Stosowanie: napar pijemy kilka razy dziennie.

NAPAR ZALECANY W ODRZE



Składniki: kwiat bzu czarnego 50 g, owoc melisy 50 g, kwiat dziewanny 30 g, porost islandzki 30 g, liść prawoślazu 30 g.

 
Przygotowanie: 1 łyżkę mieszanki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, parzymy pod przykryciem 20 minut. Przecedzamy.

 
Stosowanie: pijemy 3 razy dziennie po 1 szklance naparu.

II MIESZANKA ZALECANA W KOKLUSZU



Składniki: pączki sosny 50 g, kwiat bławatka 50 g, kwiat pierwiosnka 50 g, kwiat bzu czarnego 50 g, liść szałwii 50 g, liść podbiału 50 g, owoc kopru włoskiego 50 g, ziele tymianku 50 g, ziele macierzanki 50 g, ziele przetacz-nika 50 g, porost islandzki 50 g.

 
Przygotowanie: 1 czubatą łyżkę mieszanki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i zostawiamy pod przykryciem na 3 godziny. Przecedzamy.

 
Stosowanie: pijemy 3 razy dziennie po 1 szklance naparu przed posiłkiem.

NAPAR ZALECANY W OSPIE



Składniki: liść mięty pieprzowej 50 g, kora wierzby 50 g, koszyczek rumianku 30 g, liść bobrka 50 g, kwiatostan lipy 30 g, kora kasztanowca 30 g.

 
Przygotowanie: 1 łyżkę mieszanki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, parzymy pod przykryciem 15-20 minut i przecedzamy.

 
Stosowanie: napar pijemy 2 razy dziennie.

MIESZANKA ZALECANA W PÓŁPAŚCU



Składniki: owoc borówki czernicy 50 g, ziele tysiącznika 50 g, ziele drapacza 20 g, kwiat bzu czarnego 40 g, koszyczek rumianku 30 g owoc melisy 30 g, pączki brzozy 20 g.

 
Przygotowanie: 1 łyżkę mieszanki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody parzymy pod przykryciem 15-2C minut i przecedzamy.

 
Stosowanie: pijemy 2-3 razy dziennie po 1 szklance naparu.


Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 1
Gości: 0
Roboty: crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)