Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Leki ziołowe stosowane w cukrzycy

Preparaty ziołowe stosowane w cukrzycy

  Kuracje domowe, medycopedia

 

Odwar ziołowy

 
Składniki: ziele rutwicy 25 g, owocnia fasoli 25 g, liść pokrzywy 20 g, liść borówki czernicy 20 g, liść szałwii 5 g, korzeń mniszka 5 g.

Przygotowanie: 2 łyżki mieszanki zalewamy 1 szklanką zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i odcedzamy.

Stosowanie: odwar pijemy przed każdym posiłkiem.

Kąpiel ziołowa

 
 Składniki: liść pokrzywy 100 g, ziele dziurawca 100 g, ziele mięty 100 g, liść borówki czernicy 100 g, owocnia fasoli 100 g.

Przygotowanie: mieszankę ziół zalewamy 4l wody i krótko gotujemy. Odstawiamy na 15 minut i przecedzamy odwar do wanny. Uzupełniamy wodą o temperaturze 36 st.C.

Stosowanie: co drugi dzień kąpiemy się przez 15-20 minut.

I napar ziołowy

 
Składniki: liść borówki czernicy 30 g, ziele rutwicy 50 g, owocnia fasoli 40 g, korzeń mniszka 20 g, kłącze perzu 30 g, liść szałwii 20 g, znamię kukurydzy 40 g.

Przygotowanie: 2 łyżki ziół zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i parzymy pod przykryciem co najmniej przez 1/2 godziny.
 
Stosowanie: pijemy 3 razy dziennie po 1/2 szklanki naparu między posiłkami. Pierwszą porcję wypijamy na czczo.

II napar ziołowy

 
Składniki: liść orzecha włoskiego 50 g, liść borówki czernicy 50 g, liść pokrzywy 50 g, liść morwy 50 g, ziele serdecznika 50 g, ziele rutwicy 50 g, ziele poziomki 50 g, owocnia fasoli 50 g.
 
Przygotowanie: 1 łyżkę mieszanki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, parzymy i przecedzamy.
 
Stosowanie: pijemy 3 razy dziennie po 1/2 szklanki naparu między posiłkami.

Odwar z ziela rutwicy

 
Składniki: ziele rutwicy 1 i 1/2 łyżki.
 
Przygotowanie: zioło zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, gotujemy 15 minut. Odstawiamy na 15 minut i przecedzamy.
 
Stosowanie: pijemy po 1/4-1/2 szklanki odwaru 2-3 razy dziennie między posiłkami.

I mieszanka ziołowa

 
Składniki: korzeń mniszka 50 g, korzeń kozłka 50 g, liść borówki czernicy 50 g, liść pokrzywy 50 g, liść brzozy 50 g, kwiat bzu czarnego 50 g, liść szałwii 50 g, ziele fiołka trójbarwnego 50 g, ziele jałowca 50 g, ziele rutwicy 50 g, owocnia fasoli 50 g.
 
Przygotowanie: 1 łyżkę mieszanki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, zostawiamy pod przykryciem na 3 godziny i przecedzamy.
 
Stosowanie: napar lekko podgrzewamy i pijemy 3 razy dziennie po 1 szklance, 20 minut przed posiłkami.

II mieszanka ziołowa

 
Składniki: ziele rutwicy 50 g, owoc jałowca 50 g, ziele przywrotnika 50 g, kwiat lipy 50 g, ziele poziomki 50 g, liść mącznicy 50 g, liść borówki czernicy 50 g, ziele jemioły 50 g, ziele dziurawca 50 g, ziele tysiącznika 50 g.
 
Przygotowanie: 1 łyżkę mieszanki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, zostawiamy pod przykryciem na 3 godziny i przecedzamy.
 
Stosowanie: napar lekko podgrzewamy i pijemy 3 razy dziennie po 1 szklance, 20 minut przed jedzeniem.

III mieszanka ziołowa

 
Składniki: liść borówki czernicy 70 g, ziele rutwicy 50 g, owocnia fasoli 50 g, korzeń kozłka 50 g, liść pokrzywy 40 g, koszyczek rumianku 30 g, morszczyn pęcherzykowaty 20 g.
 
Przygotowanie: 1 łyżkę mieszanki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, parzymy pod przykryciem przez 15-20 minut i przecedzamy.
 
Stosowanie: napar pijemy 3 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkami.

Odwar z liści orzecha

 
Składniki: liść orzecha włoskiego 2 łyżeczki.
 
Przygotowanie: rozdrobnione liście zalewamy 2 szklankami ciepłej wody, podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Odstawiamy na 5 minut i przecedzamy.
 
Stosowanie: pijemy po 1/2 szklanki odwaru 3-4 razy dziennie.

II odwar ziołowy

 
Składniki: ziele rutwicy 30 g, owocnia fasoli 30 g, korzeń łopianu 20 g, liść borówki czernicy 20 g, kwiat mniszka 20 g, korzeń mniszka 20 g, korzeń lukrecji 20 g, owoc kopru włoskiego 20 g.
 
Przygotowanie: 2 łyżki mieszanki zalewamy 1 szklanką ciepłej wody, gotujemy pod przykryciem 3 minuty. Odstawiamy na 10 minut i przecedzamy.
 
Stosowanie: odwar pijemy 3 razy dziennie po 1 szklance między posiłkami.

Napar ziołowy Ojca Sroki

 
Składniki: liść borówki czernicy 150 g, koszyczek rumianku 100 g, owocnia fasoli 50 g, ziele rutwicy 50 g, kłącze perzu 50 g, korzeń mniszka 50 g, liść szałwii 50 g, ziele dziurawca 50 g, znamię kukurydzy 50 g, kwiat jasnoty białej 20 g.
 
Przygotowanie: 1 łyżkę mieszanki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, parzymy pod przykryciem przez 1/2 godziny i odcedzamy.
 
Stosowanie: napar pijemy gorący 2-3 razy dziennie.
 Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 7
Gości: 0
Roboty: robot Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, crawl Bot, spider Bot, robot Bot