Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Leki ziołowe o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym



Leki ziołowe przeciwzapalne i przeciwbólowe
Wszystkie zioła mogą być wykorzystane w leczeniu schorzeń, którym towarzyszy ból o umiarkowanym nasileniu oraz stany zapalne.

Napar z arcydzięgla



Składniki: 1 łyżka suszonych i rozdrobnionych korzeni arcydzięgla.
Przygotowanie: zioła zalać 1 szklanką wrzącej wody, następnie podgrzewać przez kilkanaście minut, nie dopuszczając do zagotowania. Ostudzić i przecedzić.
Stosowanie: napar podzielić na 2 lub 3 porcje, które pijemy w ciągu dnia przed posiłkami.


Maść z arniki



Składniki: 1/2 łyżki suszonych kwiatów amiki górskiej, 1 łyżka octu, 50 g gliceryny.
Przygotowanie: zioła zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 5 minut. Po ostygnięciu i przecedzeniu do odwaru dodajemy ocet i glicerynę.
Stosowanie: maścią smarujemy stawy dotknięte zmianami reumatycznymi.


Nalewka z arcydzięgla



Składniki: 50 g suchych lub 100 g świeżych korzeni lub łodyg arcydzięgla, 1/2 l spirytusu (70%).
Przygotowanie: zioła zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na około 14 dni, a następnie przecedzić.
Stosowanie: 10-20 kropli nalewki pijemy przed jedzeniem.


Napar z kwiatu bzu czarnego



Składniki: 1 łyżka kwiatów bzu czarnego.
Przygotowanie: zioła zalewamy 1 szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, następnie przecedzamy.
Stosowanie: napar pijemy w 2-3 porcjach.


Okład z arniki



Składniki: łodygi arniki górskiej i spirytus (70%) w proporcji 1:10.
Przygotowanie: zioło zalać spirytusem, odstawić na 2 tygodnie, a następnie odcedzić.
Stosowanie: nalewkę stosuje się zewnętrznie jako okład na miejsca, które uległy urazowi. 20-40 kropli nalewki rozcieńczamy w 1/2 l wody, roztworem nasączamy okład.


Odwar z owoców bzu czarnego



Składniki: 1 łyżka suszonych owoców bzu czarnego.
Przygotowanie: zioła zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy przez 15 minut bez przykrycia.
Stosowanie: odwar pijemy w wypadku wystąpienia bólu.


Okład z owoców bzu czarnego



Składniki: garść suszonych owoców bzu czarnego.
Przygotowanie: zioła zalać wrzątkiem na 20 minut, następnie przecedzić.
Stosowanie: zioła rozłożyć cienką warstwą na płótnie i przyłożyć na bolące miejsce, okrywając folią i ręcznikiem. Okład zdejmujemy po 30 minutach.


Odwar z kory wierzby



Składniki: 1 łyżka kory wierzby białej.
Przygotowanie: korę zalać 1 szklanką wody i gotować przez 5 minut. Odwar odstawić na 15 minut, przecedzić.
Stosowanie: odwar wypijamy w 2 porcjach.


Napar z owoców jałowca



Składniki: 1 łyżka owoców jałowca.
Przygotowanie: zioła zalewamy 1 szklanką wrzątku i odstawiamy na 15 minut.
Stosowanie: napar pijemy w ciągu dnia po posiłkach.


Okład z macierzanki



Składniki: 2-3 łyżki suszonego ziela macierzanki.
Przygotowanie: zioła zalać 1 szklanką wrzątku, ostudzić.
Stosowanie: napar stosujemy do okładów w przypadku wystąpienia nerwobóli.


Nalewka jałowcowa



Składniki: 100 g owoców jałowca, 1/2 l spirytusu (70%).
Przygotowanie: zioła zalewamy spirytusem i odstawiamy na tydzień.
Stosowanie: pijemy po 10-20 kropli nalewki rozcieńczonej w kieliszku wody. Nalewkę można również wcierać w bolące miejsca.


Napar z mięty



Składniki: 1 łyżka ziela mięty.
Przygotowanie: zioło zalać 1 szklanką wrzątku, odstawić na 15 minut, następnie odcedzić.
Stosowanie: napar pijemy w przypadku wystąpienia bólów brzucha.


Kataplazm z nostrzyka żółtego



Składniki: 2 łyżki ziela nostrzyka żółtego.
Przygotowanie: zioła zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić na 10 minut.
Stosowanie: zioła przykładamy na bolące miejsce, przykrywając ceratą.


Nalewka miętowa



Składniki: 100 g suszonych liści mięty, 1/2 l spirytusu (70%).
Przygotowanie: zioła zalać spirytusem, odstawić na 10 dni.
Stosowanie: pijemy 10-20 kropli nalewki rozcieńczonej w kieliszku wody.


Napar z tataraku



Składniki: garść kłączy tataraku.
Przygotowanie: zioło zalewamy 1 szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut, następnie odcedzamy.
Stosowanie: napar pijemy 2-3 razy dziennie przed jedzeniem.

UWAGA!
Żucie kłącza tataraku łagodzi umiarkowane bóle zębów i dziąseł. Starty korzeń tataraku można stosować , (do 5 g dziennie) jako zasypkę na rany i miejsca stłuczone.  


Podsumowanie: zioła przeciwbólowe przeciwzapalne, ból zęba korzeń tataraku żucie, zioła napary odwary okładyEncyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 2
Roboty: robot Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot