Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Emulsje, maści, proszki

Proszek z węgla drzewnego

Kawałki drewna spalamy. Po zwęgleniu polewamy wodą, dobrze suszymy i tłuczemy na proszek. Jest on skuteczny w dolegliwościach układu trawiennego, ułatwia pracę żołądka, łagodzi zaburzenia jelit i dolegliwości wątroby. Pomaga też w leczeniu gruźlicy płuc.

węgiel drzewny


Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Proszek z węgla drzewnego

Kawałki drewna spalamy. Po zwęgleniu polewamy wodą, dobrze suszymy i tłuczemy na proszek. Jest on skuteczny w dolegliwościach układu trawiennego, ułatwia pracę żołądka, łagodzi zaburzenia jelit i dolegliwości wątroby. Pomaga też w leczeniu gruźlicy płuc.
 
węgiel drzewny
Najlepszy węgiel drzewny otrzymuje się z drewna lipowego.

Cierpiący na te choroby powinni wypijać dziennie 2 filiżanki świeżego mleka zmieszanego z 2 łyżeczkami proszku z węgla drzewnego. Można również stosować 1 łyżeczkę proszku popijanego przegotowaną wodą.

Proszek ze skorupek jaj

Sparzone wrzątkiem skorupki jaj suszymy, tłuczemy w moździerzu i przesiewamy przez gęste sito. Proszek zaleca się chorym na chroniczny katar żołądka i jelit, nadkwasotę, na dolegliwości wątroby i zaparcia.

  Skorupki jaj

Proszek ze skorupek jaj to naturalne, łatwo przyswajalne wapno.

Pomaga przy wypadaniu zębów lub włosów. Działa wzmacniająco na układ kostny. Codziennie, na czczo, zażywa się 1 łyżeczkę proszku. Kuracja powinna trwać 3 tygodnie.

Proszek kostny

Otrzymujemy go paląc grubą kość bydlęcą. Gdy się zwęgli, polewamy wodą i suszymy. Tłuczemy, ucieramy w moździerzu i przesiewamy. Otrzymany proszek jest środkiem wzmacniającym, wskazanym dla rekonwalescentów i słabowitych dzieci, chorujących na krzywicę.
 
  Kości

Proszek ten wzmacnia układ kostny.

Zażywa się go codziennie po 1 łyżeczce, dodając do pożywienia lub rozprowadzając w szklance wody.

Maści ziołowe

Maści ziołowe są preparatami nakładanymi bezpośrednio na skórę. Na małym ogniu roztapiamy wazelinę i dodajemy utarte zioła. Gdy maść jest zbyt gęsta, dolewamy trochę oliwy, a gdy za rzadka, dodajemy wosku pszczelego. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
 
Maści ziołowe 
 
Do przygotowania maści nadają się wszystkie gatunki ziół.
 
 
Źródło fotek: https://flic.kr/p/qFemdZ | https://flic.kr/p/9hzPv6 | https://flic.kr/p/5yZyMX 

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 9
Gości: 3
Roboty: robot Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, crawl Bot, robot Bot