Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Grypa u dzieci

Grypa jest ostrą chorobą zakaźną o etiologii wirusowej. Okres jej wylęgania od chwili zakażenia wynosi od kilku godzin do kilku dni. Najwięcej zachorowań występuje późną jesienią i zimą.

Choroba trwa przeciętnie około tygodnia, ale okres powrotu do pełni zdrowia postępuje wolno. Brak apetytu może utrzymywać się nawet do kilkunastu dni od ustąpienia ostrych objawów klinicznych. Grypa jest szczególnie niebezpieczna dla małych dzieci

Dziecko, kołdra

Objawy grypy

Do typowych objawów grypy zalicza się:
 
  •  gorączkę, niekiedy z dreszczami;  
  •  uczucie ogólnego rozbicia;  
  •  bóle kostno-mięśniowe;  
  •  bóle głowy i karku;
  •  kaszel (zwykle napady suchego kaszlu);
  •  katar zwykle śluzowy, obfity;  
  •  zapalenie spojówek;  
  •  u niemowląt w trakcie trwania gorączki mogą wystąpić drgawki, biegunka i wymioty.
 
Grypa jest groźna ze względu na liczne powikłania:
 
  •  wtórne zakażenia bakteryjne (np. zapalenie płuc);
  •  pogorszenie wydolności oddechowej u dzieci z przewlekłymi chorobami dróg oddechowych;  
  •  zapalenie ucha środkowego;  
  •  zapalenie mięśnia sercowego;  
  •  zapalenie nerek;  
  •  powikłania neurologiczne i psychiczne, które występują niekiedy u dzieci kobiet, które chorowały w ciąży na grypę.

Przyczyny i typy wirusa grypy

Grypę wywołuje wirus z rodziny Orthomyxoviridae. Wyróżnia się trzy typy wirusa: A, B i C. Ich cechą jest zmienność, co w znacznym stopniu utrudnia profilaktykę i leczenie tego schorzenia. Najcięższe zachorowania wywołują wirusy typu A, które są odpowiedzialne za większość światowych epidemii.

Choroba przenosi się drogą kropelkową. Wirusy unoszą się w powietrzu na mikroskopijnych drobinach wydzieliny z dróg oddechowych osoby chorej. Do zakażenia dochodzi najczęściej podczas kaszlu lub kichaniaEncyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Leczenie naturalne grypy

Podstawowe znaczenie ma zapobieganie zakażeniu, np. poprzez unikanie, w okresie zwiększonej liczby zachorowań na grypę, miejsc, w których jest dużo ludzi. Coraz bardziej popularne są szczepienia przeciw grypie, najlepiej poddać im dziecko w okresie jesiennym przed kolejną epidemią choroby.

Jednak co roku potrzebna jest nowa szczepionka, a jej skuteczność jest trudna do przewidzenia. W pomieszczeniu, w którym przebywa dziecko, powinna być odpowiednia temperatura (nie wyższa niż 22°C). Należy też często wietrzyć mieszkanie, ponieważ sprzyja to usuwaniu wirusów z pomieszczenia.

Dietetyka u dzieci chorych na grypę

Zalecana jest dieta lekkostrawna, bogatobiałkowa, ale w pierwszym okresie choroby, gdy dziecko czuje się bardzo źle i ma mały apetyt, najważniejsze jest podawanie dużej ilości płynów (mogą to być soki owocowe), zwłaszcza w towarzyszącej gorączce. Tradycyjnie stosuje się napary z lipy, malin i czarnego bzu.

Zalecane jest podawanie witamin C i E, ale nie wolno zapominać o spożywaniu bogatych w witaminy owoców i warzyw. Niektórzy dietetycy w okresie rekonwalescencji sugerują regularne picie tranu, aby zapobiec nawrotowi choroby.

Zioła stosowane w grypie

Wskazane jest spożywanie czosnku, ale dzieci niechętnie go jedzą, dlatego podajemy przepis na równie skuteczny syrop z cebuli: obraną cebulę gotujemy na wolnym ogniu w mocno osłodzonej wodzie, aż do osiągnięcia konsystencji syropu. Niemowlętom podajemy 1 łyżeczkę syropu (5 ml) co 2 godziny, a dzieciom starszym 1 łyżkę (15 ml) z taką samą częstotliwością.

Jeśli zasypiemy surową pokrojoną cebulę cukrem i pozostawimy ją na kilka godzin w ciemnym miejscu, również uzyskamy wartościowy syrop, ale będzie on miał ostrzejszy smak.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 9
Gości: 4
Roboty: Google Bot, robot Bot, crawl Bot, Google AdSense, robot Bot