Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Czerniak - nowotwór skóry

Czerniak to jeden z najbardziej złośliwych nowotworów skóry, powstający najczęściej w obrębie jej zmian barwnikowych lub tak zwanych plam soczewicowatych. Rozpoznanie choroby następuje na podstawie wywiadu, wyglądu zmiany skórnej oraz po jej wycięciu i zbadaniu pod mikroskopem.
 

Objawy czerniaka

Pierwszymi objawami czerniaka są zmiana zarysu lub barwy istniejącego od dawna znamienia albo pojawienie się na skórze ciemnoczerwonej plamki. Zezłośliwić mogą się przede wszystkim duże znamiona barwnikowe, dlatego należy je starannie obserwować, unikać nasłoneczniania miejsc, w których się znajdują, a także uważać, by ich przypadkowo nie zranić.

Jeżeli istniejące znamię zaczyna się łuszczyć, krwawić, sączyć lub dochodzi do przebarwienia skóry otaczającej znamię, trzeba koniecznie zgłosić się do lekarza. W rzadkich przypadkach czerniak rozwija się z komórek barwnikowych gałki ocznej.

Przyczyny czerniaka  

Przyczyna choroby nie jest dokładnie znana, wiadomo jednak, że czerniak rozwija się najczęściej na podłożu zmian skórnych. Za kolejny bardzo istotny powód jego powstawania uznaje się nadmierną ekspozycję na światło słoneczne, zwłaszcza u osób o jasnej karnacji, łatwo ulegających poparzeniu słonecznemu. Ryzyko zachorowania zwiększa także narażenie - najczęściej w pracy zawodowej - na takie substancje, jak: smoła, kreozot, związki arsenu i radu.

Leczenie naturalne czerniaka  

Metodą leczenia czerniaka jest wyłącznie zabieg chirurgiczny. Metody naturalne mogą być stosowane w celu zmniejszenia dolegliwości bólowych, zmniejszenia stresu związanego z leczeniem podstawowym oraz wzmocnienia funkcjonowania układu odpornościowego.

Dietetyka przy czerniaku  

Wszystkim nowotworom, w tym także nowotworom skóry, zapobiega dieta bogata w antyutleniacze, czyli witaminy A, C i E. Należy więc jeść jak najwięcej warzyw i owoców. Polecane są także oleje roślinne i tran. Najważniejsze produkty, które powinniśmy spożywać, to: czosnek, kapusta, soja, cebula, marchew, pomidory, wszelkie warzywa zielonolistne i pomarańczowo-żółte, owoce (zwłaszcza cytrusowe), ryby, herbata i mleko.

Naturopatia przy czerniaku  

Najlepszą metodą zapobiegawczą jest unikanie nadmiernego nasłonecznienia. W tym celu należy stosować kremy ochronne o wysokim numerze filtrów przeciwsłonecznych, ale nawet z takim zabezpieczeniem nie powinno się przebywać na słońcu zbyt długo. Ponadto co miesiąc należy dokładnie obejrzeć swoją skórę, zwracając uwagę na kształt i umiejscowienie znamion,
a także na ich liczbę.

Jeśli zauważymy niepokojące objawy, należy jak najszybciej zasięgnąć porady specjalisty, gdyż tylko natychmiastowe usunięcie czerniaka daje szansę na całkowite wyleczenie. Aby uniknąć nowotworów skóry, należy przed wyjściem na słońce posmarować ją kremem ochronnym.

Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 2
Gości: 1
Roboty: crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)