Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Cholera

Przecinkowiec cholery 

Cholera jest ostrą chorobą zakaźną przewodu pokarmowego. Charakteryzuje się "ryżowatą" biegunką i wymiotami, co prowadzi w krótkim czasie do odwodnienia organizmu.
 
Dużo krabów
 
Cholera w Polsce może wydawać się nieistotnym problemem (np. w 1994 roku zarejestrowano w naszym kraju tylko jeden przypadek zachorowania). Jednak w dzisiejszych czasach, gdy wyjazdy za granicę są powszechne, nie można bagatelizować tego zagrożenia.

Zwłaszcza że np. w 1994 roku epidemia cholery dotarła nie tylko do takich egzotycznych krajów, jak Kamerun czy Malezja, ale stwierdzono ją również u naszego sąsiada - na Ukrainie. Przebieg choroby może być różny - od bezobjawowego zakażenia do ciężkiej biegunki, prowadzącej do zaburzeń gospodarki wodnoelektrolitowej organizmu.  

Typowe objawy to:  
  •  wodnista biegunka o objętości stolców nawet do kilkudziesięciu litrów na dobę;
  •  wymioty (bez towarzyszącego uczucia nudności);
  •  bóle mięśniowe;  
  •  nieznacznie podwyższona temperatura ciała (rzadko powyżej 39°C);  
  •  obniżone ciśnienie tętnicze krwi.  
 
W przypadku braku leczenia dochodzi do:
  •  wstrząsu hipowolemicznego;  
  •  ostrej niewydolności nerek;  
  •  drgawek;  
  •  nawet śmierci.
 
Cholera wywołana jest przez bakterię przecinkowca cholery Vibrio cholerae. Źródłem zakażenia jest chory na cholerę człowiek lub nosiciel przecinkowca. Bakterie są obecne w kale, wymiocinach i żółci. Główną rolę w przenoszeniu zakażenia odgrywają: woda (zanieczyszczona ściekami) i pokarmy (np. skorupiaki, krewetki, kraby pochodzące z zanieczyszczonych zbiorników).
 
Krewetki z ryżem
 
Natomiast nie można zarazić się przez przypadkowy kontakt z osobą chorą. Po wniknięciu do organizmu bakterie namnażają się w jelicie i produkują enterotoksynę, która odpowiada za objawy kliniczne. Okres wylęgania trwa od 6 godzin do 5 dni. Początek choroby jest nagły. Charakterystyczne jest to, że gwałtownej biegunce nie towarzyszą bóle brzucha. W krajach tropikalnych, w których istnieje zagrożenie zapadnięcia na cholerę, należy zrezygnować z jedzenia ryb, skorupiaków i innych owoców morza. 
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Leczenie naturalne cholery

Największe znaczenie ma profilaktyka zakażeń przecinkowcem cholery. Należy unikać zakażonej żywności i wody. Do sporządzania napojów trzeba używać wody (najlepiej przegotowanej) z fabrycznie zamykanych butelek. Warzywa i inne produkty żywnościowe powinny być gotowane. Należy unikać surówek ze świeżych warzyw i owoców. Nie powinno się spożywać surowych ryb ani skorupiaków.
 
Przed wyjazdem za granicę powinniśmy się wcześniej dowiedzieć, czy nie obserwowano tam zwiększonej liczby przypadków zachorowań na cholerę. Wtedy najrozsądniejszym postępowaniem jest zaszczepienie się przeciwko tej chorobie. Niestety odporność poszczepienną uzyskuje tylko około 50% osób. Z tego powodu żaden kraj nie wymaga od podróżnych szczepienia przeciwko cholerze.

W przypadku zachorowania najważniejsze jest uzupełnianie wody, glukozy i soli mineralnych w organizmie. Chorzy są przymusowo hospitalizowani. Większość chorych powraca do zdrowia po odpowiednim nawodnieniu, w początkowym okresie najczęściej dożylnym. Ćwiczenia rozluźniające pomocne są w celu przezwyciężenia wyczerpania spowodowanego odwodnieniem organizmu. Przynoszą ulgę w nawracających kurczach mięśni, które są wynikiem zaburzeń elektrolitowych.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 7
Gości: 0
Roboty: robot Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot, crawl Bot, robot Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)