Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Tężyczka - Profilaktyka i wykrywanie

Stopy w piachu
Tężyczka to zespół objawów powstałych w wyniku zmniejszenia stężenia wapnia w surowicy krwi. Za regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie człowieka odpowiedzialne są dwa hormony: kalcytonina (wytwarzana przez tarczycę), która obniża poziom wapnia, oraz parathormon (produkowany przez gruczoły przytarczyczne), zwiększający stężenie tego pierwiastka.

Jeśli wydzielanie któregoś związku jest zaburzone, dochodzi do nadmiernego spadku lub wzrostu stężenia wapnia w surowicy kiwi. Zbyt niski jego poziom powoduje zwiększoną pobudliwość nerwowo-mięśniową i objawy tężyczki. Najczęstszą przyczyną niedoboru parathormonu jest wycięcie lub uszkodzenie gruczołów przytarczycznych po chirurgicznym usunięciu tarczycy.

Tężyczka objawia się mrowieniem i skurczami mięśni kończyn górnych i dolnych. Mięśnie rąk są sztywne i napięte, palce nadmiernie wyprostowane, kciuk skierowany do wnętrza dłoni (tzw. ręka położnika). Takiemu ustawieniu palców towarzyszy zgięcie ręki w nadgarstku i stawie łokciowym. Kończyny dolne są wyprostowane, mięśnie silnie napięte, a stopy przywiedzione do środka.

W ciężkich atakach tężyczki dochodzi do skurczu mięśni krtani, w wyniku czego pojawia się uczucie duszności i świst krtaniowy. Napad choroby trwa od kilku do kilkunastu minut. Pomiędzy atakami mogą występować: wzmożona pobudliwość nerwowa, bóle brzucha oraz zaburzenia połykania i mowy.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Tężyczka zapobieganie

Tężyczka najczęściej jest związana z leczeniem chirurgicznym tarczycy, dlatego trudno mówić o profilaktyce. Istotne jest natomiast stosowanie się do pewnych zaleceń, dzięki którym napady tężyczkowe nie wystąpią zbyt często. Zapobieganie atakom polega na przyjmowaniu określonych dawek witaminy D i wapnia, którego stężenie w surowicy krwi pozwala lekarzowi ustalić, jaką ilość tych preparatów powinien przyjąć pacjent.

Witamina D i leczenie tężyczki
Stosując właściwą dietę, można prawie całkowicie wyeliminować ryzyko kolejnych ataków tężyczki. Pokarmy o dużej zawartości wapnia to: mleko i jego przetwory, ryby (makrela, łosoś, sardynka), warzywa (gotowana kalarepa i rzepa, suszone figi, soja, jarmuż, brokuły i różne rodzaje fasoli). Produkty bogate w witaminę D to: ryby (węgorz, szprotka, sardynka, śledź, łosoś, makrela, tuńczyk) oraz mleko i jego przetwory. Nie bez znaczenia w leczeniu tej dolegliwości jest częste przebywanie pacjentów na słońcu, ponieważ witamina D dostarczana z pokarmem uaktywnia się pod wpływem promieni.

Tężyczka wykrywanie

W celu stwierdzenia choroby lekarz stara się wywołać u pacjenta objawy, które występują w ataku tężyczki. Podczas opukiwania twarzy chorego pojawiają się w określonych punktach charakteryzujące to schorzenie skurcze mięśni. Podobnie dzieje się, gdy po zaciśnięciu na ręku mankietu do mierzenia ciśnienia doprowadza się do chwilowego niedokrwienia kończyny.

Jeśli kciuk wygnie się w kierunku wnętrza dłoni, rozpoznanie potwierdza się. Ponadto w celu postawienia diagnozy wykonuje się następujące testy: badanie surowicy krwi na poziom wapnia i fosforanów, EKG, EEG (elektroencefalografia) oraz EMG (badanie elektromiograficzne) obrazujące stan napięcia mięśni i ich reakcję na niedokrwienie.

Spożywanie brokułów i fasoli chroni przed wystąpieniem ataku tężyczki. Ryby są bogatym źródłem witaminy D, niezbędnej w leczeniu tężyczki.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 0
Roboty: robot Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)