Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Kamica nerkowa

Profilaktyka i wykrywanie kamicy nerkowej

Kamica nerkowa polega na tworzeniu się w drogach moczowych (w kielichach i miedniczkach nerkowych) twardych złogów, złożonych głównie z soli mineralnych. Do powstania tej choroby mogą prowadzić wrodzone zaburzenia metaboliczne (np. skaza moczanowa) oraz stany, w których następuje zwiększenie poziomu wapnia w surowicy krwi (np. nadczynność przytarczyc, choroby kości, nadmierna podaż witaminy D, mleka i leków zobojętniających sok żołądkowy). 

Tworzeniu się kamieni sprzyja również intensywniejsze wydalanie wapnia z moczem. Dużą rolę w powstawaniu złogów, zwłaszcza fosforanowo-wapniowych i fosforanowo-magnezowo-amonowych, odgrywa zakażenie dróg moczowych bakteriami rozkładąjącymi mocznik oraz podnoszącymi pH moczu.

Kidney
 
Niekiedy u pacjentów przewlekle odwodnionych (np. w przebiegu długotrwałej biegunki) lub u osób starszych, które wypijają w ciągu doby niewielką ilość płynów, tworzą się zarówno kamienie wapniowe, jak i moczanowe. Kamica występuje częściej u mężczyzn niż kobiet. Może przebiegać bezobjawowo lub powodować wiele dokuczliwych dolegliwości. W typowych wypadkach pojawiają się bóle w okolicy lędźwiowej (ciągłe, tępe lub o charakterze kolki). 
 
Napad kolki nerkowej polega na występowaniu bardzo silnych bólów nerek, promieniujących do podbrzusza, ud i krocza. Trwają one zazwyczaj kilka godzin, towarzyszą im nudności, wymioty, bolesne parcie na mocz oraz jego częste oddawanie. Jeśli u podłoża kolki leży współistniejące zakażenie w drogach moczowych, dołączają się gorączka i dreszcze.

Osobom cierpiącym na kamicę szczawianową odradza się spożywanie szparagów.

ZAPOBIEGANIE KAMICY NERKOWEJ

Zapobieganie powstawaniu kamieni polega przede wszystkim na skutecznym leczeniu chorób, które usposabiają do pojawienia się omawianego schorzenia.
Osoby narażone na ryzyko wystąpienia kamicy moczanowej nie powinny spożywać wątróbki, cynaderek, makreli, tuńczyka, sardynek, ostryg, homarów, śledzi, kakao, czekolady, mocnej herbaty i napojów alkoholowych.

W kamicy szczawianowej należy wyłączyć z diety szczaw, szpinak, rabarbar, figi, szparagi, groch, fasolę, rzepę, kakao, czekoladę, mocną herbatę i znacznie ograniczyć spożycie mleka oraz jego przetworów. Ponadto zaleca się zażywanie witaminy Bfi w dawce 200-400 mg na dobę, a także stosowanie preparatu obniżającego stężenie kwasu moczowego.

W kamicy fosforanowej niekorzystna jest dieta obejmująca przetwory mleczne i ziemniaki. Wszyscy pacjenci z tendencją do tworzenia się złogów powinni przyjmować duże ilości płynów (3-5 l w ciągu doby), oczywiście tylko wtedy, gdy nie ma przeciwwskazań ze strony układu krążenia (np. niewydolność krążenia, nadciśnienie tętnicze). 0,5 l płynu należy wypijać bezpośrednio przed zaśnięciem. Szczególnie polecane są pewne rodzaje wód mineralnych, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, np. woda ze źródła Jana w Krynicy Górskiej, Mieszka, Marty i Dąbrówki w Szczawnie lub Marysieńki w Cieplicach.

WYKRYWANIE KAMICY NERKOWEJ

Diagnostyka kamicy nerkowej ma na celu nie tylko wyjaśnienie, czy w drogach moczowych znajduje się kamień, lecz również określenie jego rodzaju i dokładnego miejsca występowania. Ponadto należy zbadać, czy twór ten nie blokuje drogi odpływu moczu oraz czy w kanalikach nie ma zakażenia. Konieczne jest też określenie stanu czynnościowego nerek. Pomocne w tym celu są: badanie ogólne i posiew moczu, morfologia krwi, określenie stężenia wapnia i fosforanów we krwi i w moczu oraz poziomu mocznika i kreatyniny w surowicy kiwi, badanie USG układu moczowego oraz badanie rentgenowskie (urografia).Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 1
Roboty: Google Bot, Yandex Bot, robot Bot, crawl Bot, robot Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)