Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

AFRODYZJAKI; gorczyca, goździki

Gorczyca czarna i biała (Brassica nigra i Brassica alba)

Oba gatunki gorczycy - biała (Brassica alba) i czarna (Brassica nigra) - to rośliny jednoroczne należące do rodziny krzyżowych. Osiągają wysokość 30 - 80 cm. Liście gorczycy białej są pierzastodzielne i lirowate, natomiast czarnej - pierzastosieczne i wydłużone.

Mustard
 
Sproszkowane nasiona są stosowane do okładów poprawiających krążenie krwi.
Roślinę tę często sadzono w przyklasztornych ogródkach; służyła zakonnikom do uśmierzania bólu i leczenia reumatyzmu.    

Oba gatunki mają żółte kwiaty zebrane w graniaste kwiatostany. Owoce to owłosione zielone łuszczyny wypełnione niewielkimi okrągłymi nasionami, jasnożółtymi u gorczycy białej, ciemnobrązowymi u gorczycy czarnej. W Polsce roślina ta dość często dziczeje. Spotyka się ją wtedy na glebach próchniczych i wapiennych. Pochodzi najprawdopodobniej znad Morza Śródziemnego lub z Azji, a pisemne wzmianki o jej stosowaniu pojawiały się już w starożytności w Grecji i w Rzymie. Dzisiaj największe uprawy gorczycy znajdują się w wielu krajach Europy, w Ameryce Północnej i w Azji.

Zarówno zielu, jak i nasionom gorczycy od wieków przypisuje się działanie afrodyzyjne. Ziarenka mają ostry, palący smak i mocny, drażniący do łez zapach. Tak jak o wielu innych przyprawach o intensywnym aromacie i takim smaku o gorczycy od dawna mówi się, że zwiększa potencję. Roślina ta skutecznie rozgrzewa ciało i z tego powodu kiedyś zabraniano zakonnikom spożywania przetworów z jej nasion. 

Gorczyca jest cenioną przyprawą, charakterystyczną dla wielu kuchni świata. Wchodzi w skład rozmaitych mieszanek przyprawowych. Przede wszystkim jednak jest ona bardzo ważnym składnikiem musztardy, której ostry smak i przenikliwy aromat rozpalają nawet najbardziej opornych na podniety zmysłowe. Musztardę można dodawać do sosów, potraw z drobiu, pieczeni czy mięs na zimno.
 
Nasionami gorczycy przyprawia się zupy, warzywa, grzyby, ryby, farsze mięsne, wołowinę i wieprzowinę. Każda potrawa po dodaniu tej przyprawy zyskuje niepowtarzalny charakter, a poza tym staje się daniem miłosnym, które rozbudzi ukryte żądze i pobudzi zmysły.
Nasiona gorczycy zawierają 35% tłuszczu, dzięki czemu produkuje się z nich olej gorczyczny, który ma zastosowanie między innymi w kosmetyce do wyrobu mydeł. Poza tym wchodzi on w skład rozmaitych mazideł używanych do masaży rozgrzewających i lekko stymulujących.     

PRZEPIS NA AFRODYZJAK

Sos musztardowy

Składniki: 50 g masła, 30 g mąki, 1/2 l wywaru z mięsa, 2-3 łyżeczki musztardy, 2-3 łyżki czerwonego wina, łyżeczka soku cytrynowego, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka natki pietruszki, mieszanka przypraw: 30 części kolendry, po 15 części imbiru, pieprzu i kardamonu, 12 części kminku, 6 części słodkiej papryki, 4 części jałowca, 1 część chilli.
Przygotowanie: z mąki i masła robimy zasmażkę, zestawiamy ją z ognia i wlewamy do niej 3/4 wywaru, stale mieszając. Ponownie stawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia i mieszamy. Gdy sos będzie gładki, dodajemy resztę wywaru, wino oraz musztardę i gotujemy bez przykrycia jeszcze 15 minut. Następnie wsypujemy łyżeczkę mieszanki przypraw i wkraplamy sok cytrynowy. Na koniec dodajemy śmietanę oraz natkę pietruszki lub innej rośliny.

Gorczyca służy do wyrobu musztardy, która rozgrzewa ciało i działa afrodyzyjnie.

Goździki (Syzygium aromaticum)

Goździki należą do najstarszych i najbardziej znanych przypraw świata. Ich ojczyzną jest Indonezja, a w Chinach i w Indiach były znane na długo przed naszą erą. Zawsze były bardzo drogim i poszukiwanym towarem. W czasach rzymskich osiągały wyższą cenę niż złoto.

Cloves

Przyprawę stanowią suszone pączki goździkowca. Dawniej były jednym z najdroższych towarów na szlakach handlowych.

Obecnie największe uprawy tej rośliny znajdują się w strefie równikowej, głównie na wyspach przy wschodnim wybrzeżu Afryki (np. Madagaskar, Zanzibar), na Półwyspie Malajskim, na wyspach Molukach w Indonezji, na Grenadzie i Sri Lance.

Przyprawę stanowią suszone pączki kwiatowe wiecznie zielonego drzewa (goździkowca), które może osiągać wysokość 20 m. Goździki zbiera się po raz pierwszy, gdy drzewo ma ponad 6 lat i pączki nabiorą czerwonej barwy. Goździki mają mocny, ciepły aromat i piekący smak. Mają też gorzki posmak, który znika dopiero pod wpływem wysokiej temperatury. Tak jak inne przyprawy korzenne są od wieków (przynajmniej od 5000 lat) uznawane za afrodyzjak. Przygotowywano z nich pobudzające eliksiry oraz mieszanki przypraw pomocne w osiągnięciu rozkoszy seksualnej. W Indiach bardzo często były dodawane razem z miodem do czarnej herbaty podawanej dla pobudzenia libido. Stanowiły także domieszkę do opium, zwiększając działanie afrodyzyjne tego narkotyku.
 
Starożytni Chińczycy wynaleźli jeszcze jedno miłosne zastosowanie omawianej przyprawy. Żuli goździki, by mieć świeży oddech podczas erotycznych przygód. Wyciskany lub destylowany z pączków goździkowca cenny olejek ma właściwości silnie odurzające i jest stosowany w przemyśle perfumeryjnym. Jego intensywny, piękny zapach działa uspokajająco i lekko psychodelicznie; przedawkowanie olejku może pociągać za sobą przykre działania uboczne. Goździki dodane do potrawy powodują pobudzenie organizmu, ale także lekko rozluźniają i uspokajają. 

Ich specyficzny aromat doskonale komponuje się z likierami, grzanymi winami, ponczami, sokami owocowymi i kompotami. Ponadto przyprawa ta jest dodawana do mięsa wieprzowego i baraniego, dziczyzny, sosów, ryb i pasztetów. Wszystkie dania z odrobiną goździków nabierają niepowtarzalnego smaku i skutecznie wzmagają podniecenie seksualne. 

Goździki to jeden z najstarszych afrodyzjaków. Ich gorzki, korzenny smak idealnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs.
Drinki z dodatkiem sproszkowanych goździków pobudzają libido.

PRZEPISY NA AFRODYZJAKI

Goździkowa szynka

Składniki:
4 łyżki soku jabłkowego, 1 łyżka ostrej musztardy, 1/2 kg gotowanej szynki, 3 łyżki ciemnego cukru, całe goździki.
Przygotowanie: W naczyniu łączymy cukier, musztardę i sok jabłkowy. Z szynki zdejmujemy tłuszcz, zostawiając centymetrową warstwę, po czym nacieramy przygotowaną wcześniej mieszanką i wtykamy całe goździki. Mięso umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy około 30 minut, często przewracając. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika z pieczonymi ziemniakami lub na zimno z pikantnymi przetworami z owoców.

Drink

Składniki: 20 ml brandy, 60 ml mleka, 10 ml śmietanki, 10 ml çura.
Przygotowanie: składniki mieszamy w shakerze z lodem i przelewamy do szklanki, posypujemy napój niewielką ilością sproszkowanych goździków.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 0
Roboty: robot Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)