Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

AFRODYZJAKI - cząber ogrodowy i czosnek

Cząber ogrodowy (Satureja hortensis)

Cząber ogrodowy uprawiany jest w Europie Środkowej od IX wieku. Już wtedy ceniono tę roślinę nie tylko ze względów kulinarnych, ale także leczniczych. Dzisiaj największe plantacje cząbra znajdują się na wybrzeżach Morza Śródziemnego. Spotykany jest on także na terenach Azji Zachodniej, Afryki oraz Ameryki Północnej.

Satureja hortensisEncyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Cząber ogrodowy, (Satureja hortensis)

Cząber uprawiany jest w Europie Środkowej od IX wieku. Już wtedy ceniono tę roślinę nie tylko ze względów kulinarnych, ale także leczniczych. Dzisiaj największe plantacje cząbra znajdują się na wybrzeżach Morza Śródziemnego. Spotykany jest on także na terenach Azji Zachodniej, Afryki oraz Ameryki Północnej. Cząber jest łatwy w uprawie, rośnie nawet na skalistych zboczach i ubogich w składniki odżywcze piaskach.

Satureja hortensis

W miłosną moc cząbru wierzyli już starożytni Grecy i Rzymianie.

Jest rośliną jednoroczną, która zazwyczaj osiąga 40 cm wysokości. Na cienkich, delikatnych i mocno rozgałęzionych gałązkach rosną niewielkie, ciemnozielone liście. Mają lancetowaty kształt, ostry koniec i czasem czerwone zabarwienie. Drobne kwiaty pojawiają się w lipcu. Zebrane są w kępki wyrastające w kącikach liści na szczycie pędów i mają różowy kolor. Jak wiele innych roślin o pięknym, intensywnym, korzennym aromacie, cząber od wieków uznawany jest za afrodyzjak.

Przede wszystkim starożytni Grecy i Rzymianie wierzyli w jego wielką miłosną moc. Łacińska nazwa tej rośliny - satureja - wywodzi się od słowa satur, które oznaczało "pełny, obfity, nasycony", lub od Satyra, greckiego lubieżnika, boga płodności i urodzaju. Ten rozpustny towarzysz Dionizosa często zalecał się do nimf, które czasem były zmęczone jego zbyt natarczywymi amorami.

Napary z ziela cząbru pomagały osiągnąć rozkosz seksualną i skutecznie zwiększały popęd płciowy. Polecane były osobom cierpiącym na impotencję i oziębłość płciową. Lekarze starożytności zalecali tę roślinę także na wiele poważnych schorzeń. Dioskurides uważał, że jest ona pomocna w leczeniu chorób płuc, żołądka i pęcherza.

Wywoływała miesiączkę i działała oczyszczająco w połogu. Pliniusz pisał, że skutecznie likwidowała wiele dolegliwości przeszkadzających w cieszeniu się nocą we dwoje. Od czasów renesansu medycyna polecała cząber na bóle głowy, nerwice, sklerozę, choroby starości oraz schorzenia kobiece.

Cząber jest także wyśmienitą, korzenną, pikantną przyprawą, stosowaną przede wszystkim w kuchniach włoskiej, gruzińskiej i ormiańskiej. Stanowi składnik pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich oraz bułgarskiej mieszanki przyprawowej zwanej czubrycą. Stosowany jest do aromatyzowania i poprawiania smaku mięsa, dań z kapusty, pomidorów, bakłażanów, warzyw strączkowych, szpinaku i sałaty.

Wspaniale smakuje z serami i ziemniakami, dodawany jest do zup, sosów oraz kiszonych ogórków. Danie przyprawione cząbrem ma nie tylko doskonały smak, jest także skutecznym afrodyzjakiem. Dzięki tej przyprawie wzrasta popęd seksualny kochanków, a olejki eteryczne zawarte w zielu rozpalają zmysły. Ponadto cząber pomaga się zrelaksować i wyciszyć nerwy.

Aby cząber na długo zachował swoje walory smakowe i zapachowe, należy przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przepis na afrodyzjak z cząbrem

Fasolka szparagowa z cząbrem

Składniki: 1 kg świeżej fasolki szparagowej , 4 łyżki masła, sól, czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony), 2-3 łyżki drobno posiekanych świeżych liści cząbru, ewentualnie inne przyprawy.
Przygotowanie: fasolkę gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut w osolonej wodzie. Następnie płuczemy ją pod bieżącą, zimną wodą i wrzucamy do naczynia. Dodajemy masło, posiekany cząber, sól oraz pieprz. Gotujemy 2 minuty. Podajemy na gorąco z grzankami.

Czosnek, (Allium sativum)

Czosnek znany jest ludzkości od ponad 5000 lat. Pochodzi z Azji Środkowej, a jego ostry smak ceniły ludy Azji i Afryki, Słowianie, a także mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego. Dzisiaj przyprawiane są nim prawie wszystkie potrawy włoskie, węgierskie, greckie, hiszpańskie i jugosłowiańskie.

Garlic (Allium sativum)

Starożytna medycyna stosowała czosnek jako lek na epidemie, choroby przewodu pokarmowego, układu oddechowego i krążenia.

Odkryto jego właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwreumatyczne, antynowotworowe oraz silnie wzmacniające organizm. Współcześnie ząbki czosnku znane są prawie na całym świecie jako doskonała przyprawa kuchenna. Jednak nie wszyscy wiedzą, że ich ostry, rozgrzewający smak wykazuje także działanie afrodyzyjne, które odkryto już w starożytnym Egipcie.

Starożytni Rzymianie poświęcili tę roślinę bogini płodności Ceres i na jej cześć sporządzali z czosnku oraz kolendry miłosny napój, który pozbawiał wstydu, dodawał odwagi i pobudzał wyobraźnię do erotycznych wizji. Także dzisiaj uważa się, że czosnek dodany do potraw z mięsa i ryb, zup, sosów czy sałatek skutecznie rozpala zmysły i pobudza popęd płciowy.

Jego intensywny, oryginalny zapach, który zawdzięcza olejkom eterycznym zawierającym między innymi związki siarki, od wieków towarzyszył wielu miłosnym, ziołowym miksturom. Czasem osłabiano go przez dodanie świeżego ziela pietruszki lub estragonu. Czosnek to także roślina magiczna i środek popychający ludzi do nierządu i zdrad małżeńskich. Preparaty z niego sporządzane miały siłę leczenia impotencji wywołanej złymi czarami i urokami.

Warto wspomnieć, że czosnek wykorzystywany był w medycynie do leczenia wielu chorób układu rozrodczego, skutecznie likwidował nieprzyjemne zapalenia pochwy, zakażenia rzęsistkiem, drożdżami oraz grzybami, które są przeszkodą w udanym współżyciu seksualnym.

Ciekawostki:

  •  Pitagoras nazywał czosnek królem wszystkich przypraw;
  •  ząbki czosnku zawierają białka, cukry, siarkę, olejek lotny, witaminy B, i C;
  •  właściwości lecznicze czosnku wzrastają dzięki łączeniu go z mlekiem i jego przetworami, np. twarogiem czy masłem.

Przepisy na afrodyzjaki z czosnkiem

Tarator - bułgarska zimna zupa jogurtowa

Składniki: 1 zielony ogórek, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki siekanego koperku, 3 łyżki oleju, 100 g orzechów, 4 szklanki jogurtu, 1/8 litra kwaśnej śmietany.
Przygotowanie: ucieramy obrany ogórek, solimy i odstawiamy do lodówki. Posiekany czosnek, olej i pokruszone orzechy miksujemy z jogurtem. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy ogórek, koperek i kilka całych orzechów. Zupę podajemy schłodzoną.

Czosnek od wieków stanowił składnik ziołowych mieszanek miłosnych.

Sos czosnkowy

Składniki: 30 g masła, 30 g mąki,1/2 l bulionu, 20 g masła, 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie: z mąki i masła robimy zasmażkę. Kiedy ma już złocisty kolor, dodajemy do niej starty czosnek i mieszamy, aż się zapieni. Zdejmujemy naczynie z ognia i wlewamy do niego 3/4 bulionu, stale mieszając. Stawiamy garnek znów na ogień, doprowadzamy płyn do wrzenia i mieszamy, aż sos stanie się gładki. Wlewamy resztę bulionu i gotujemy bez przykrycia 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe masło i solimy. Sos doskonale pasuje do mięs, szczególnie wołowiny.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 1
Gości: 0
Roboty: crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)