Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Chrzan pospolity i przyprawa curry jako afrodyzjaki

Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia)

Chrzan jest wieloletnią byliną o grubych, białych, rozgałęzionych i mięsistych korzeniach, która osiąga około 120 cm wysokości. Nad ziemię wystaje kępa dużych, długoogonkowych, sztywno unerwionych liści, z której w maju wyrasta sześćdziesięciocentymetrowy pęd kwiatowy.

Korzeń chrzanu 
Białe, niewielkie kwiaty zebrane są w graniaste, rozgałęzione kwiatostany. Roślina ta należy do rodziny krzyżowych, a jej ojczyzną najprawdopodobniej są rejony Azji Zachodniej i Europy Południowej. Największe uprawy chrzanu znajdują się w wielu rejonach w Europie, Ameryce Północnej, Chile, Nowej Zelandii oraz Japonii. 

Korzeń chrzanu zawiera wiele różnorodnych składników odżywczych, między innymi: olejek alilowy, błonnik, cukry, enzymy, aminokwasy, kwas nikotynowy, witaminy C, E, B1, B2 oraz prowitaminę A, a także sole mineralne, w tym wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, chlor i jod. Dzięki tym składnikom ma właściwości przeciwbólowe i silnie wzmacniające.
 
Jest to afrodyzjak, który szczególnie polecany był w stanach wyczerpania i znudzenia seksem. Podawano go dla wzmocnienia sił i odporności, rozluźnienia mięśni i rozgrzania organizmu, ponieważ skutecznie podnosi ciepłotę ciała. Uważano, że rozpala zmysły i sprawia, że w człowieku budzą się ognie miłości. 

Tak jak inne ostre przyprawy (ma drażniący aromat oraz wyraźny, najpierw słodkawy, potem piekący smak), chrzan ma opinię środka silnie pobudzającego strefy erotyczne. Innym powodem, dla którego uznano go za roślinę miłosną, był kształt korzeni, które często są zaskakująco podobne do penisa w czasie erekcji.
 
Chrzan jest bardzo popularną przyprawą kuchenną. Spożywa się głównie kłącza, choć młode liście i czubki pędów kwiatowych mogą być smacznym dodatkiem do wiosennych sałatek. Działanie pobudzające i rozgrzewające ciało mają znakomite sosy chrzanowe, przygotowywane ze startego kłącza chrzanu i cytryny, przecieru jabłkowego, dżemu borówkowego, wina lub śmietany, które można podawać do dziczyzny, ryb, jaj lub różnych ciężko strawnych dań. Ich swoisty ostry smak na pewno rozpali ogień miłości oraz wyzwoli wielką energię i siłę. Chrzan dodaje sil i pobudza wyobraźnię erotyczną.
 

Ciekawostki:


  •  nie należy kupować chrzanu kiełkującego, zielonkawego, ze skazami lub zbyt miękkiego, gdyż może być gorzki;
  •  tarty chrzan szybko traci swoją ostrość, należy więc przygotowywać go w niewielkich ilościach tuż przed spożyciem;
  •  chrzan spotykany jest często w postaci suszonych płatków i gotowych sosów chrzanowych.

PRZEPIS NA AFRODYZJAK Z CHRZANU

Sos chrzanowy
Składniki: 100 ml śmietany, 1 łyżka musztardy, szczypta chili, 1 łyżka octu, 6 łyżek świeżo startego chrzanu, 1 starte jabłko.

Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki. Podajemy do wołowiny na zimno, a do innych mięs na ciepło.

UWAGA!
Chrzanu nie powinny spożywać osoby chore na marskość wątroby, nieżyty i stany zapalne przewodu pokarmowego oraz schorzenia nerek. Poza tym może to być środek uczulający.

Curry

Curry Słowo "curry" używane jest we wszystkich językach świata i oznacza nazwę mieszanki przyprawowej znanej na całym świecie. Curry to narodowa przyprawa Indii i tak naprawdę tylko Hindusi znają jej właściwy skład. Istnieje ogromna liczba jej wariantów, ale wiadomo, że na pewno zawiera następujące sproszkowane przyprawy: kurkumę, kozieradkę, kolendrę, kwiat i gałkę muszkatołową, kardamon, pieprz czarny, chili, czosnek, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir, ziele angielskie, gorczycę oraz sól.

Curry, proszek 
Skład ten może być zmieniany w zależności od producenta i przyzwyczajeń kraju, w którym jest produkowana. Receptura wciąż jest udoskonalana, a niektóre zestawy składników od wieków trzymane są w ścisłej tajemnicy. Co ciekawe, kobiety w Indiach nigdy nie kupują gotowej przyprawy, ale przygotowują ją same przed każdym posiłkiem, ucierając składniki w kamiennych moździerzach.
 
Curry to brązowy, czerwonawy lub żółtopomarańczowy proszek o łagodnym, cierpkim lub ostrym smaku (wszystko zależy od doboru składników). Na przykład curry ze Sri Lanki ma ciemnobrązowy kolor i bardzo ostry smak, ponieważ używane do jego przygotowania przyprawy najpierw poddane są procesom palenia i parzenia. Curry jest bardzo wrażliwe na wilgoć i światło, dlatego należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu i w ciemnym miejscu.
 
Niezwykle bogaty skład curry sprawia, że jest to ceniony od wieków afrodyzjak. Prawie wszystkie składniki tej mieszanki uznaje się za pobudzające popęd płciowy, tak więc ich połączenie daje naprawdę piorunujące efekty. Korzenny aromat tej przyprawy zapewnia rozkosz ciała i umysłu, intensywny, niepowtarzalny smak działa stymulująco i likwiduje problemy z potencją. Curry ma właściwości wzmacniające i potęgujące doznania miłosne. Przyprawa jest idealnym dodatkiem do ryżu, któremu nadaje piękny, wyraźny zapach i kolor.
 
Mięsa, tłuste potrawy, drób, gulasze, sosy, farsze, warzywa strączkowe i ryby zyskują dzięki niej oryginalny smak. Dodawana jest także do zup, zwłaszcza mięsnych i rybnych, jaj oraz serów. Aby zintensyfikować jej smak, warto lekko skropić potrawę sokiem cytrynowym. Prawdopodobnie dawniej zestaw przypraw do curry przygotowywany był z uwzględnieniem ich afrodyzyjnego działania, jest to więc jedna z najstarszych mieszanek pobudzających doznania miłosne.

PRZEPISY NA AFRODYZJAKI Z CURRY

Sos curry
Składniki: 50 g masła, 30 g mąki, 1V, 1 wywaru z warzyw lub bulionu, 2 kwaśne jabłka, 3 łyżki curry, 3 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie: z mąki i 30 g masła przygotowujemy zasmażkę, zdejmujemy jąz ognia, stale mieszając. Dodajemy 3/4 bulionu i starte jabłka. Ponownie naczynie stawiamy na ogniu, sos doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, aż będzie gładki i jednolity. Wlewamy resztę bulionu, gotujemy 15 minut, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy curry i sok cytrynowy. Po ugotowaniu dodajemy pozostałe masło, ewentualnie solimy.

Makaron w sosie curry

Składniki: 450 g makaronu nitki, 1 cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, po 2 łyżeczki kolendry i curry, po 1 łyżeczce mielonej kozieradki i kminku, 2 łyżeczki świeżej mięty, 2 obrane i pokrojone banany, sok z limonki, 280 ml rosołu, 280 ml naturalnego jogurtu, pieprz kajeński, sól.

Przygotowanie: masło topimy w rondlu, smażymy cebulę, dodajemy czosnek i przyprawy. Smażymy minutę, dodajemy banany i sok z limonki. Lekko podsmażamy, rozgniatając banany widelcem. Wlewamy rosół, dusimy 20 minut. Miksujemy na jednolitą masę, przelewamy z powrotem do rondla i gotujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt, miętę, sól i pieprz. Sosem polewamy ugotowany makaron. Możemy go też podawać do drobiu, ryb i cielęciny z ryżem, a także pieczonego banana, ananasa i mango. 

Źródło foto1: https://flic.kr/p/dWzi4sEncyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 3
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot