Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Awokado (Persea gratissima) jako afrodyzjak

Awokado, należące do rodziny wawrzynowatych, nazywane jest także smaczliwką wdzięczną, smaczlinem lub gruszką aligatorawą. Ojczyzną tego owocu są tropikalne lasy Meksyku i Ameryki Środkowej. Awokado zyskało popularność dopiero po I wojnie światowej, wcześniej było rośliną lokalną, nieznaną na świecie. Dzisiaj jej największe plantacje znajdują się w Meksyku, na Kubie, w Afryce Południowej i w Ameryce Środkowej.

Avocado
Jest to owoc o bardzo zróżnicowanej wielkości, a jego waga waha się od 100 g aż do 2 kg. Pod grubą twardą skórką ukrywa się jasny, miękki, oleisty miąższ. Ma on konsystencję kremu i słodki, delikatny smak, który przypomina nieco orzechy włoskie. W środku owocu tkwi pestka wielkości kurzego jaja, która stanowi zazwyczaj 25% ciężaru awokado.
 
Mimo że dotychczas nie stwierdzono w tym owocu obecności substancji biologicznie czynnych o działaniu typowo afrodyzyjnym, to jednak w wielu miejscach na świecie awokado uznaje się za skuteczny afrodyzjak. Indianie Ameryki Środkowej przypisywali pestkom i miąższowi tej rośliny działanie pobudzające i dodające sił. 

Aztekowie, Inkowie i Majowie odkryli, że preparaty z kory drzewa awokado leczyły rozmaite choroby kobiece, które odbierały radość z kontaktów seksualnych. Od wieków też wiadomo, że miąższ owocu odmładza i sprawia, iż skóra kobiety staje się jasna, gładka i powabna.
 
Dawniej kobiety rozdrabniały owoc na papkę i nakładały ją na twarz, aby przypodobać się mężczyznom i pozbyć się postarzających zmarszczek. Taka naturalna maseczka przenika głęboko w skórę, rozprostowując bruzdy i wygładzając zmarszczki. Po jej zastosowaniu twarz staje się powabna i młodzieńcza. Dzisiaj wiemy, że dzieje się tak za sprawą oleju zawartego w owocu, który nazywany jest olejem młodości.
 
Regularnie pity odwar z pestek awokado dodaje sił mężczyznom cierpiącym na impotencję, a także budzi ciekawość seksualną. Miąższ działa silnie wzmacniająco i energetyzująco, ponieważ zawiera znaczne ilości tłuszczu, związków mineralnych oraz witamin. Jego wartość energetyczna jest bardzo wysoka, wyższa od wartości kalorycznej mięsa czy jaj, przez co pobudza, usuwa zmęczenie i działa stymulująco.

Ponadto odwar z liści i skórki awokado leczy najróżniejsze rozstroje żołądkowe, ból brzucha, wzdęcia, które zdecydowanie przeszkadzają w skupieniu się na rozkoszach miłosnych. Awokado można jeść na surowo, ale wybornie smakuje w sałatkach owocowych oraz deserach, np. lodach czy sorbetach.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Przepisy na afrodyzjaki:, awokado

Guacamole

Składniki: 2 owoce awokado, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 mała posiekana cebulka, 1 strąk zielonej papryczki chilli, 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry, 1 pomidor, sól, pieprz.
Przygotowanie: awokado przekroić na pół i usunąć pestki, miąższ przełożyć do miseczki, rozdrobnić na papkę i dodać sok z cytryny. Następnie połączyć z cebulką, chilli, kolendrą i pokrojonym w kostkę pomidorem. Guacamole podaje się z naleśnikami.

Przystawka z awokado

Składniki: 3 owoce awokado, 1/2 szklanki oliwy, 2 łyżki octu, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka białego wina wytrawnego, 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 2 strąki czerwonej papryki, 1 duża cebula, kilka liści sałaty, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: z przekrojonych na pół owoców usuwamy pestki i wyjmujemy miąższ. Przekładamy go do naczynia, rozgniatamy i dodajemy posiekane papryki oraz cebulę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy ewentualnie przyprawy i odstawiamy na godzinę. Wydrążone połówki awokado napełniamy nadzieniem; podajemy na liściach sałaty.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 7
Gości: 1
Roboty: robot Bot, robot Bot, robot Bot, crawl Bot, spider Bot, Google Bot