Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Batat (Ipomoea batatas) jako afrodyzjak

Batat, nazywany również patatem, słodkim kartoflem lub wilcem ziemniaczanym, jest rośliną nieznaną w stanie naturalnym. Jego największe uprawy znajdują się obecnie w krajach tropikalnych i subtropikalnych.

Sweet Potatoes
Mimo że roślina ta nazywana jest słodkim kartoflem, nie jest spokrewniona z ziemniakiem. Liście batatu mają sercowaty kształt, są nagie i dość głęboko wcięte. Duże kwiaty osadzone w kącikach liści i zebrane zwykle po trzy lub cztery. Mają lejkowatą koronę o białej, różowej lub czerwonej barwie.

Boczne korzenie, bulwy, są grube (rozmiarami przypominają rzepę), wrzecionowate, białawe lub żółtawe. Mają biały, różowy lub lekko czerwony kolor miękiszu i ciężar około 3,5 kg. Są słodkie, mączyste, nieco śluzowate; przyrządza się je podobnie jak zwykłe ziemniaki - można je jeść na surowo, piec, smażyć i gotować.
 
Bataty mają zbliżoną do ziemniaka wartość kaloryczną i zawierają znaczne ilości skrobi oraz cukrów. 100-gramowa porcja batatu dostarcza 84 kcal energii, ponadto uzupełnia niedobór potasu, wapnia, żelaza, magnezu, witaminy C, błonnika oraz beta-karotenu. Często jedzony, pobudza organizm, wyzwala znaczne ilości energii oraz dodaje sił. Ponadto działa uspokajająco, pomaga się odprężyć i zrelaksować. Dzięki niemu można ze spokojną głową oddać się rozkoszom bycia we dwoje.
 
Słodki kartofel jest przede wszystkim środkiem spożywczym, ma raczej niewielkie zastosowanie w medycynie. Jednak na swoich ojczystych terenach cieszy się sławą afrodyzjaku, mimo że jego działanie na sferę seksualną nie zostało jeszcze naukowo udowodnione. Indianie tropikalnych lasów uważają, że regularne jedzenie przetworów z batatów stymuluje popęd płciowy u kobiet i szybciej pozwala im osiągnąć rozkosz seksualną. Poza tym roślinie tej przypisuje się właściwości wzmacniające, energetyzujące i stymulujące.
 
Korzeń, obok cukrów i skrobi, zawiera także rozmaite substancje, które wykazują działanie zbliżone do ludzkich hormonów. Wiele wieków temu Indianie zapoczątkowali wyrabianie z batatów alkoholu. Dzisiaj produkcja wódek batatowych rozwinęła się na skalę przemysłową, a rozmaite drinki z ich dodatkiem są wspaniałym afrodyzjakiem. Z batatów można także przyrządzać placki, gęste sosy, makarony, desery oraz farsze - dania, które na pewno rozbudzą miłosną wyobraźnię. Są smaczne, pożywne, a ponadto dodają sił i energii do miłosnych zmagań.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Przepisy na afrodyzjaki:, batat

Deser batatowy

Składniki: 500 g batatów, 90 g masła, 100 g rodzynek, 120 ml śmietany, 1 łyżka mąki, 90 g miodu, 1 łyżka rumu. 3 jajka, 80 g pestek pinii, cynamon, cukier, bita śmietana.

Przygotowanie: ugotowane na miękko bataty obrać i rozgnieść na jednolitą masę. Ugnieść je z masłem, śmietaną rumem i mąką. Dodać miód, cynamon, żółtka jajek i dokładnie wymieszać. Dodać namoczone wcześniej rodzynki oraz pestki pinii. Białka jajek ubić na sztywną pianę i zmieszać z masą. Formę do pieczenia posmarować masłem, wyłożyć na nią ciasto i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem i podać gorące z bitą śmietaną. Doskonale smakuje ze słodkim winem deserowym.

Pasztet z batatów

Składniki: 800 g batatów, 450 g mrożonego ciasta francuskiego, 125 ml śmietany, 125 ml bardzo gęstej śmietany, 1 cytryna, pęczek szczypiorku, 2-3 ząbki czosnku, 1 jajko, sól, pieprz.
 
Przygotowanie: ciasto francuskie rozmrozić, bataty gotować do miękkości, obrać, pokroić w plastry, zamknąć w naczyniu, by nie wystygły. Ciasto francuskie rozwinąć, 2/3 ciasta wyłożyć na blachę do pieczenia (tak by wystawało z brzegów blachy). Na ciasto położyć plastry batatów, posypać je solą i pieprzem (ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami). Wystającym znad brzegów blachy ciastem przykryć bataty i posmarować rozbitym jajkiem. Wierzch przykryć pozostałym ciastem, brzegi dobrze połączyć. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
 
Zmieszać oba rodzaje śmietany, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, czosnkiem i świeżym szczypiorkiem. W pasztecie zrobić otwór i wlać śmietanę z przyprawami. Piec dalsze 15 minut. Pasztet należy podawać ze świeżymi liśćmi sałaty.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 4
Roboty: crawl Bot, Google AdSense