Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Afrodyzjak | Winorośl właściwa / Vitis vinifera

Latorośl winna ? gatunek z rodziny winoroślowatych

Winorośl jest jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka; prawdopodobnie była znana już 7-9 tysięcy lat temu. Wiadomo, że wykorzystywano ją w starożytnym Egipcie, Mezopotamii, Asyrii, Babilonie, Grecji i Rzymie.
 
Winorośl właściwa 
 
Roślina ta ma pojedyncze, skrętoległe liście oraz pachnące, drobne, zielone kwiaty zebrane w wiechę. W sierpniu zaczynają dojrzewać owoce - błyszczące, pokryte woskowym nalotem jagody z kilkoma nasionami. Są one zebrane w grono i mają doskonały, słodki smak oraz piękny aromat.

Winogrona od wieków uznaje się za środek podnoszący libido. Być może jest to spowodowane ich bogatym składem chemicznym. Owoce zawierają garbniki, olejek eteryczny, cukry, kwasy organiczne, składniki mineralne (potas, magnez, żelazo, mangan, kobalt), enzymy i witaminy (C, B1, B2, B6, B12, PP). Służą do wyrobu wina - boskiego napoju, pitego podczas rozmaitych obrzędów i świąt. Wierzono, że ten afrodyzyjny trunek wzmaga potencję, doprowadza do radosnego oszołomienia i skłania do seksualnych orgii. Liście winogron o przyjemnym, kwaskowym smaku można faszerować, np. krewetkami, uznawanymi za afrodyzjaki.

Prawdopodobnie babilońskie napoje miłosne były wytwarzane na bazie wina z winorośli lub z palmy daktylowej. W starożytnym Egipcie do tego niezwykłego trunku dodawano wiele roślin wzmacniających jego działanie afrodyzyjne, np. mandragorę, opium i lulek. Wino jest w szczególny sposób związane z kultem Dionizosa - boga rozpusty i erotycznego szaleństwa.
 
Podczas Dionizji urządzanych w starożytnej Grecji na jego cześć pito ten napój, tańczono i śpiewano, aż do osiągnięcia ekstazy. Trunek wzbogacano olejem cedrowym, jałowcem, liśćmi bluszczu, wawrzynu, rozmarynu, tymianku i mirtu, korzeniem mandragory, wilczą jagodą, opium i haszyszem. Takie niezwykłe mieszanki erotyczne skutecznie pobudzały miłosne żądze, wprawiały w stan rozprężenia i zadowolenia.

Przepis na afrodyzjak

Owoce na sałatkę

Sałatka orientalna

Składniki: 150 g winogron, 10 czereśni bez pestek, 2 banany, 2 kiwi, mango, grejpfrut, 2 plastry ananasa z puszki, puszka mandarynek, puszka liczi, sok z 2 pomarańcz, łyżka soku cytrynowego, niewielki kawałek kandyzowanego imbiru, 60 ml dżinu.

Przygotowanie: kiwi, mango, banany, grejpfruta i ananasa kroimy na niewielkie kawałki i skrapiamy sokiem cytrynowym. Mandarynki i liczi osączamy z syropu, imbir drobno siekamy. Owoce wkładamy do dużej miski, dodajemy imbir i sok z pomarańcz. Składniki mieszamy i zalewamy dżinem. Miskę wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
 
 

Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 3
Gości: 1
Roboty: robot Bot, crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)