Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Ananas (Ananas comosus)

Ta tropikalna roślina pochodzi z Ameryki Południowej. Europejczycy usłyszeli o niej po raz pierwszy, kiedy Krzysztof Kolumb dotarł do Gwadelupy. Następnie uprawę ananasów rozpoczęto na Martynice, potem w Azji, a pod koniec XVII wieku znane były one prawie we wszystkich krajach tropikalnych. Ich wielka sława nie ominęła oczywiście Europy.

Już w 1667 roku w jednej z francuskich ksiąg pisano, że ananas to najpiękniejszy i najlepszy z owoców, jakie rosną na ziemi. Francja tak rozkochała się w jego smaku, że szybko rozpoczęto uprawy szklarniowe. Król Ludwik XIV był pierwszym Francuzem, który skosztował owocu wyhodowanego w szklarni.
 
Ananas
 
Już w tamtych czasach ananas był znany jako afrodyzjak. Nic dziwnego - jego słodki i lekko kwaskowaty smak działa orzeźwiająco i odświeżająco. Dojrzały owoc i wyciśnięty z niego sok likwidują wiele nieprzyjemnych dolegliwości, pozbawiających chęci do miłosnych zbliżeń - niestrawność, wzdęcia, ból brzucha czy kolkę. 

Ma on również działanie silnie wzmacniające i regenerujące zmęczony organizm. Po regularnym jedzeniu owoców przybywa sił, ponieważ dostarczają one wielu witamin i cennych składników mineralnych. Poprawiają też sprawność fizyczną osób dotkniętych reumatyzmem, oczyszczają krew i zapobiegają otyłości.
 
Wiele wieków temu mieszkańcy Nowego Świata wytwarzali z ananasa mocny i smaczny afrodyzjak. Sok z owocu poddawano fermentacji i sporządzano napoje alkoholowe, które poprawiały humor i oddalały wszelkie troski. Napoje te pomagały się zrelaksować, działały pobudzająco, rozweselająco i stymulująco. 

Za doskonały afrodyzjak uznaje się pokrojony w plastry ananas, posypany sporą ilością chili. Dla pobudzenia uśpionych zmysłów podaje się również ananasa z miodem, w zalewie z białego wina. Taka potrawa, zjadana codziennie, skutecznie pobudza siły i chęci miłosne. Warto zaznaczyć, że łączenie ananasa z innymi afrodyzjakami, na przykład z czekoladą lub ostrymi przyprawami, intensyfikuje jego działanie miłosne.
 
Przeciwwskazania:

Kobiety w ciąży nie powinny jeść niedojrzałych ananasów, ponieważ mogą one wywołać poronienie.

Ciekawostki:

Istnieje ponad 40 odmian ananasa rosnących w stanie naturalnym. Najsmaczniejsze odmiany wyhodowane na plantacjach to: Cayenne, Queen, Caraibe oraz Abaka. 

Przy przygotowywaniu potraw z ananasem należy zwracać szczególną uwagę na owoce konserwowe, ponieważ przy długim przechowywaniu produktu kwasy zawarte w ananasie mogą atakować metal, co w konsekwencji prowadzi do zatruć pokarmowych. Ananas ma szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, jego liście wykorzystywane są jako pożywienie dla bydła, włókna służą do produkcji tkanin i mocnych lin.

Przepisy na afrodyzjaki

Koktajl z ananasem

Składniki: 1 świeży ananas, 8 łyżeczek miodu, 800 ml mleka, orzechy pistacjowe.
 
Przygotowanie: pokrojone kawałki świeżego ananasa zmiksować z miodem i połową mleka. Następnie wlać pozostałą część schłodzonego mleka i dokładnie wymieszać. Koktajl posypać posiekanymi pistacjami.

Marynowany ananas

Składniki: 1 świeży ananas, 200 ml octu winnego, 1 łyżeczka chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka imbiru, 85 ml oleju, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka gorczycy.

Przygotowanie: w misce rozetrzeć chili, gorczycę, posiekany czosnek i imbir. W rondlu na oleju podgrzewać przez 2 minuty roztarte przyprawy, cukier, sól i ocet. Dodać pokrojony w kostkę ananas i gotować dalsze 2 minuty. Schłodzić, przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika. Marynatę można przechowywać około 10 dni.
 

 
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 7
Gości: 4
Roboty: Google AdSense, Google Bot, crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)