Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Anyż (Pimpinella anisum) jako afrodyzjak

 Anyż jako afrodyzjak

 
Jednoroczna roślina, należąca do rodziny baldaszkowatych, pochodzi z Egiptu i Azji Mniejszej. Na tamtych terenach jest znana i uprawiana od wielu tysięcy lat, a od starożytności pisze się o niej, jako o lekarstwie i doskonałej przyprawie kuchennej. Anyż, znany jako biedrzeniec anyż, jest pięćdziesięciocentymetrowym krzewem. Ma delikatne, pierzaste, cienkie liście oraz niewielkie, białe, baldaszkowate kwiaty. Nasiona są pachnące, jasne, żebrowane i mają jajowaty kształt.
 
 Anyż
 
Owoce anyżu wspaniale nadają się do uszlachetniania dań i napojów afrodyzyjnych. Ich niepowtarzalny zapach, który wywołują olejki eteryczne, powoduje, że każde danie z anyżem głęboko zapada w pamięć. Działają stymulująco i wzmacniająco, a ponadto intensywnie wzmagają skuteczność innych afrodyzjaków.
 
W Indiach od wieków są znane pobudzające właściwości tej rośliny. Jeden z najpopularniejszych indyjskich środków intensyfikujących miłosne doznania składa się z kwiatów i liści konopi, opium, nasion i liści bieluni dziędzierzawej, goździków, kardamonu, kminku, masła, mąki, cukru oraz anyżu. Legenda głosi, że każdy, kto skosztuje owego specyfiku, pozna smak ekstazy, wzmożonego apetytu na doznania cielesne oraz uczucie wzniosłości.
 
Biedrzeniec anyż często był łączony z opium, aby zintensyfikować jego działanie. Nasiona, dodawane do potraw, przywracały siłę osłabionym mężczyznom, zapewniały rozkosz podniebieniu i zapowiadały rozkosze ciała.
 
Przyprawę tę szczególnie ceniono w czasach starożytnych. Już Dioskurides pisał, że anyż silnie pobudza do spółkowania, dodaje wigoru i rozwesela. Najwięksi medycy pisali rozprawy o tym, że zapobiega impotencji, odświeża oddech, pozbawia kobiety wstydu i poprawia apetyt. Istnieje też przepis sugerujący, że starty na proszek anyż zmieszany z miodem może służyć do smarowania członka przed stosunkiem, pozwala podobno przedłużyć miłosną rozkosz i szybko doprowadzić kobietę do ekstazy.
 
Dzisiaj anyż jest dodawany do wielu napojów alkoholowych, które zawdzięczają mu piękny zapach i niepowtarzalny smak. Delikatne działanie afrodyzyjne wykazuje pastis, czyli drink anyżowy podawany z lodem. Grecy piją ouzo - anyżowy aperitif, a Hiszpanie delektują się anisette, likierem, który często jest dodawany do rozmaitych pikantnych potraw.
 
Wszystkie napoje z dodatkiem anyżu działają pobudzająco, lekko odurzająco i są doskonałym wstępem do gry miłosnej. Anyż - jedna z najsłynniejszych przypraw afrodyzyjnych - jest dodawany do ciast, słodkich potraw, ryb i owoców morza, dań warzywnych oraz suszonych owoców. Regularne i częste jedzenie smakołyków przyprawionych anyżem wspaniale wpłynie na możliwości seksualne, doda sił i poprawi samopoczucie.
 
 
Ciekawostki:

  •     płyny z dodatkiem nasion anyżu lub lekko uprażone nasiona aromatyzują oddech kochanków;  
  •     anyż kiedyś tak ceniono w Anglii, że jego import był oclony;  
  •     wypiekane dawniej w Toskanii ciasto zwane mustaceum, które zawierało między innymi anyż, było poprzednikiem aromatycznego kołacza weselnego.
 
Przepisy na afrodyzjaki:
 
  • Frytki anyżowe
Składniki: 1 łyżka cukru, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki nasion anyżu, 175 g mąki, 1 jajo, olej, cukier do posypania.
 
Przygotowanie: cukier, sól i anyż zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy mąkę i całość ucieramy na gładką masę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajko i ubijamy. We frytkownicy rozgrzewamy olej. Ciasto na frytki wlewamy przez lejek lub inny przedmiot, ważne, by uformować z ciasta paski. Smażymy je na złoty kolor, osuszamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem i od razu podajemy.
 
  • Skrzydełka kurczaka w stylu orientalnym
Składniki: 16 skrzydełek kurczaka (przepis na 4 osoby), 4 łyżki wytrawnego sherry, 250 ml rosołu z kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego, anyż, sól.
 
Przygotowanie: skrzydełka kurczaka skrapiamy sherry i odstawiamy przynajmniej na 7 godziny. Dodajemy rosół, sos sojowy, anyż i sól do smaku. Dusimy pod przykryciem około 45 minut. Podajemy jako przekąskę lub danie główne z ryżem.
 
Foto: https://flic.kr/p/e3i2HF
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 5
Gości: 0
Roboty: robot Bot, spider Bot, spider Bot, crawl Bot, robot Bot