Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Ambra jako afrodyzjak

Ambra jest substancją produkowaną w jelitach wieloryba kaszalota (choć istnieje podejrzenie, że może powstawać także we wnętrznościach innych ryb). Po jej wydaleniu z organizmu ssaka pływa ona po ciepłych morzach przede wszystkim południowej półkuli. Najczęściej odnajduje się ją na brzegach Chin, Japonii, Afryki, obu Ameryk oraz wielu wysp tropikalnych. Ambra pływa na powierzchni wody zbita w okrągławe grudki, zazwyczaj niewielkie, ale czasem zdarzają się okazy nawet 20-kilogramowe. Ma szary kolor i na powierzchni białe lub brązowożółte smugi, dlatego też czasem nazywana jest szarym bursztynem. Jest półprzezroczysta, rozpuszcza się w alkoholu, tłuszczach oraz eterze i konsystencją przypomina wosk. Nie ma wyraźnego smaku.

Ambergris
 
Afrodyzyjne właściwości ambry wynikają przede wszystkim z jej intensywnego, bardzo przyjemnego zapachu. Pierwsi docenili ją Arabowie, była jednym z najdroższych towarów na dawnych szlakach handlowych. Zresztą także dzisiaj jest to niezwykle kosztowna substancja, a jej wysoka cena zmusiła producentów do wyprodukowania substytutu ambry.
 
Jedne z pierwszych wzmianek na temat afrodyzyjnych właściwości ambry pojawiają się w starych księgach starożytnego Wschodu. Aptekarze Mezopotamii z ambry, maku, wilczej jagody, mandragory, szafranu, lukrecji, krwawnika, mirry i ponad 250 innych roślin przyrządzali pigułki rozweselające i lekko odurzające, które poprawiały samopoczucie, przygotowywały do dalszych rozkoszy we dwoje i działały pobudzająco.

Dawniej ziarenka ambry wykorzystywane były do wyrobu słodyczy - ciastek oraz czekolady. Żyjący w XIX wieku francuski pisarz, polityk i gastronom Jean Anthelme Brillat-Savarin był jednym z najgorliwszych miłośników ambrowej czekolady. W swojej książce "Fizjologia smaku" twierdził, że połączenie dwóch znanych afrodyzjaków - ambry i czekolady - dawało piorunujące efekty. Taka czekolada oddalała zmartwienia, poprawiała humor, działała silnie pobudzająco i rozpalała żądze zmysłowe.
 
Małe ziarenka ambry dodawane były także do napojów alkoholowych, zazwyczaj tych podawanych na ciepło, ponieważ substancja ta rozpuszcza się w podgrzanym alkoholu. Do aromatyzowania drinków wystarczają niewielkie ilości ambry, ponieważ ma ona charakterystyczny, silny i łatwo rozpoznawalny zapach. Drinki ambrowe to znany i skuteczny afrodyzjak, który pobudza wyobraźnię, wzmaga pożądanie i pomaga zapomnieć o nieśmiałości i niepotrzebnych hamulcach.
 
Dzisiaj ambra wykorzystywana jest tylko w przemyśle perfumeryjnym. Ponieważ osiąga zawrotne ceny, coraz częściej zastępuje się ją sztucznym, wyprodukowanym w laboratoriach zamiennikiem. Inny powód zrezygnowania z naturalnej ambry to próba ochrony kaszalotów, które były masowo zabijane dla tej cennej substancji.
 
Ambra nigdy nie jest jedynym zapachem perfum, zawsze występuje w połączeniu z innymi aromatami, najczęściej kwiatowymi. Jej mocny, przyjemny, słodki zapach działa afrodyzująco, pobudzająco i odświeżająco, bardzo skutecznie zwiększa zapał miłosny kochanków. Podobno w XVIII wieku wielu donżuanów żuło ziarenka ambry, by mieć słodki, przyciągający kobiety oddech.
Zawrotna cena naturalnej ambry sprawiła, że w laboratoriach opracowano jej substytut.

ZlewkaEncyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Ambra jako afrodyzjak

Stary koktajl "negus"

Składniki: 1/4 lub 1/2 litra wody mineralnej niegazowanej, butelka sherry lub porto, sok z 1 cytryny, skórka cytrynowa, cukier, gałka muszkatołowa, 1 kropla esencji ambrowej lub 10 kropli waniliowej.
Przygotowanie: alkohol połączyć z wodą i sokiem cytrynowym, dodać esencję, wymieszać z odrobiną startej gałki muszkatołowej, całość podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania, na koniec posypać skórką cytrynową utartą z cukrem. Podawać ciepły.
 
 Foto:https://flic.kr/p/9as2ZU

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 10
Gości: 4
Roboty: robot Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, crawl Bot, robot Bot