Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Agawa (Agave atrovirens)

Agawa jest byliną należącą do rodziny amarylkowatych. W stanie naturalnym występuje na gorących, często pustynnych obszarach subtropikalnych i suchych tropikalnych, porasta między innymi tereny Meksyku (skąd prawdopodobnie pochodzi), Stanów Zjednoczonych, Indii, Indochin, Afryki Południowej, uprawiana jest w krajach śródziemnomorskich i na Mauritiusie.

Liście agawy

Jest ogromną rośliną o mięsistym pędzie. Ma grube, długie, mięsiste, zdrewniałe na brzegach liście zebrane w rozetę, które mogą osiągać długość 1,5 m. Zakończone są pokaźnymi, mocnymi kolcami. Na wysokim pędzie (może mieć 8 m wysokości) wyrasta kwiatostan zbudowany z tysiąca pachnących, dużych, żółtych kwiatów. Po wycięciu pączka szczytowego z powstałej w ten sposób rany wydobywa się słodki sok zwany miodową wodą. Charakteryzuje się on wysoką zawartością cukrów i po przefermentowaniu daje narodowy alkohol Meksyku - wino pulque.

Napój ten otrzymuje się również z innych gatunków agaw, miedzy innymi Agave salmiana, A. lehmanii,A. crassispina czy A. americana. Ze zmielonych i poddanych fermentacji łodyg agawy powstaje wódka agawowa, natomiast z Agave tequilana wytwarza się popularną na całym świecie tequilę. Roślina ta uważana była za afrodyzjak już wiele setek lat temu.

Sławą skutecznego budziciela żądz cielesnych cieszy się przede wszystkim pulque, do którego wielu mieszkańców Meksyku dodaje kilka ziaren bieluni kędzierzawej lub powoju ololiuqui-ranke (Turbina corymbosa). Podobno powodują zwiększenie miłosnych doznań oraz uzyskanie stanu zupełnego spokoju i spełnienia. Tequila produkowana ze sfermentowanego soku agawy znana jest od czasów Azteków. Kiedyś była ona ściśle związana z erotycznymi rytuałami i seksualnymi kultami tamtych plemion.

Dzisiaj kieliszek tequili nadal uznawany jest za afrodyzjak, przede wszystkim dlatego że uspokaja, odpręża i pozwala skupić się na przyjemnościach. Działa lekko odurzająco, pomaga pozbyć się bariery wstydu i rozwesela. Znane są różne rodzaje tego trunku. W wyniku wielokrotnej destylacji otrzymuje się klarowną, białą tequilę o znacznej zawartości alkoholu (około 45% objętości alkoholu), natomiast wieloletnie starzenie się tego napoju w dębowych beczkach powoduje, że nabiera on ciemnej, żółtej lub nawet brunatnej barwy.

Z agawy wytwarza się również inny popularny trunek - mezcal. Sposób jego produkcji jest zbliżony do tequili, z tą różnicą, że mezcal jest destylowany tylko raz. W Oaxaca bardzo często wkłada się do butelek z tym napojem robaka mieszkającego w łodygach agawy, który u pijących potęguje rozkosz miłosną i rozbudza erotyczną wyobraźnię. Mieszkańcom terenów, na których rośnie ta roślina, kojarzy się ona z
podnieceniem, zwiększeniem aktywności seksualnej i rozkoszą. 

Właściwości afrodyzjaków automatycznie przypisuje się również wszystkim napojom z niej otrzymywanym - tequili, mezcalowi czy pulque. Warto spróbować, kieliszek doskonałej tequili wieczorem na pewno może zdziałać cuda.

Przeciwwskazania do spożywania tequili

  •  jak przy spożywaniu alkoholu; częste picie prowadzi do uzależnienia;
  •  przedawkowanie grozi zatruciem alkoholowym;
  •  właściwości afrodyzjaku mają tylko niewielkie ilości tych trunków, duże dawki mogą powodować agresywne zachowanie, odurzenie i znaczne obniżenie sprawności seksualnej.
Agawa do smarowania bóle krzyża mięśni

Ciekawostki związane z agawą:

  •  agawa jest cenioną rośliną włóknodajną, którą wykorzystuje się do produkcji lin, papieru, sznurków czy tkanin na worki;
  •  można ją z powodzeniem hodować w doniczce, starte na tarce liście doskonale nadają się do przygotowania alkoholowej nalewki, która pomocna jest na wiele schorzeń, można ją wykorzystywać do smarowania w przypadku bólów krzyża, korzonków nerwowych, mięśni nóg, barków i ramion.

Afrodyzjak z tequilą agawa

Coconut tequila 

(doskonały na lato owocowy koktajl)
Potrzebne przybory: kieliszek koktajlowy, shaker.
Składniki: 30 ml tequili, 10 ml kremu kokosowego, 10 ml soku cytrynowego, 1 łyżeczka maraschino, kostki lodu.
Do dekoracji: plasterek ananasa i kiwi.
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać w shakerze razem z kostkami lodu i przelać do kieliszka. Kieliszek udekorować plasterkami owoców.

Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 1
Roboty: robot Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)