Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Nikiel - lek ziemi

Nikiel jest metalem ciężkim o barwie srebrzystobiałej i silnym połysku. Należy do grupy niklowców. Jest dość rozpowszechniony w przyrodzie, obok żelaza, stanowi jeden z głównych pierwiastków wchodzących w skład jądra Ziemi. Występuje też w gazie spalinowym, smogu, dymie fabrycznym i papierosowym.

salad

Zawartość niklu w ciele człowieka jest bardzo niewielka, ale lokuje się on w wielu ważnych miejscach organizmu. Najwięcej jest go w skórze, szpiku kostnym, węzłach chłonnych i jądrach, wchodzi w skład potu, z którym jest wydalany. Intensywne ćwiczenia fizyczne i ciężka praca powodują zwiększenie poziomu tego pierwiastka we krwi. Podobną reakcję organizmu można zaobserwować po urazach, udarach mózgu i zawałach serca. Jego zawartość wzrasta również w organizmach kobiet karmiących piersią.

Nikiel łatwo wiąże się z aminokwasami i białkami, jest ważnym elementem enzymów i bakterii wyściełających błonę jelitową. Charakteryzuje go zdolność szybkiego przenikania do krwi. Jest bardzo potrzebny do wytwarzania hormonów i przemiany tłuszczowej oraz procesów przemiany materii, związanych z przyswajaniem przez organizm i przekazywaniem we właściwe miejsca substancji odżywczych i hormonów. Zaopatruje komórki w tlen. Jony niklu są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania enzymów oraz produkcji przeciwciał zwalczających drobnoustroje. Bogate w ten pierwiastek są także chromosomy i geny, którym nadaje on trwałą strukturę.

Niedobory niklu powodują zmniejszone przyswajanie żelaza. W przypadkach niewystarczającego zasobu tego składnika komórki wątroby nie mogą pracować prawidłowo i dochodzi do odkładania się w nich dużych ilości tłuszczu. Występuje także upośledzenie przyswajania węglowodanów, a oddychanie komórkowe jest mniej wydajne.

Do konsekwencji takich może doprowadzić niewłaściwa dieta, składająca się ze zbyt dużych ilości mięsa, makaronów, jasnego pieczywa, ciastek i słodyczy. Również spożywanie nadmiernej ilości produktów bogatych w błonnik nie sprzyja przyswajaniu niklu przez organizm. Jest on wówczas wydalany razem ze stolcem.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Nikiel niedobór

Niedobór niklu może powodować:
  •  niedokrwistość; 
  •  nadmierne pocenie się; 
  •  zaburzenia trawienia;
  •  zmęczenie;
  •  otłuszczenie wątroby; 
  •  osłabienie serca; 
  •  choroby nerek;
  •  stany zaniepokojenia.

Nikiel uzupełnienie

Aby uzupełnić niedobór niklu, należy spożywać:
  •  ziarna zbóż; 
  •  orzechy;
  •  nasiona; 
  •  czekoladę;
  •  ryby morskie;
  •  kraby; 
  •  fasolę. 
Foto: https://flic.kr/p/2Mp4R2

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 7
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot, robot Bot, robot Bot