Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Krzem. Lek ziemi

Krzem należy do grupy pierwiastków nazywanych węglowcami, nie jest metalem i przybiera postać szarych kryształów. Jest jednym z podstawowych składników skorupy ziemskiej.

ryba, warzywa
Występuje w postaci związków w skałach i można go odnaleźć również w roślinach i tkankach ssaków. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania skóry. Jego niedobór prowadzi do jej schorzeń.

Jest ważnym elementem tkanki łącznej i chrzęstnej. Wpływa na elastyczność i wytrzymałość włókien tkanki łącznej. Szczególnie dużo krzemu zawiera ta tkanka u dzieci i młodzieży. Mikroelement ten wzmacnia mieszki włosowe, wpływając także na zdrowie i dynamiczniejszy wzrost samych włosów. Wzmacnia również ścianki naczyń krwionośnych, żył i tętnic. Od niego również zależy moc naszych kości.

Krzem spełnia ważną rolę w komórkach mózgowych, neutralizując zatruwające je metale ciężkie. Najważniejszym źródłem krzemu są produkty roślinne, zawierające duże ilości błonnika. Tylko 30%-50% tego pierwiastka trafia z pokarmów do krwi człowieka. Nadmiar wydalany jest z moczem.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Krzem - niedobór krzemu

Aby uzupełnić niedobór krzemu, należy spożywać:

  •  produkty bogate w błonnik; 
  •  warzywa; 
  •  owoce; 
  •  mięso; 
  •  ryby; 
  •  drób;
  •  sery.

Niedobór krzemu  może powodować: 

  •  choroby skóry i włosów;  
  •  choroby stawów; 
  •  kruchość naczyń krwionośnych i żył;
  •  słabe kości; 
  •  arteriosklerozę

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 8
Gości: 3
Roboty: robot Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)