Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Maka - roślina Inków

Naturalny i uniwersalny afrodyzjak 

Maka lub maca (Lepidium peruvianum), jak wskazuje już jej nazwa łacińska, jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. Wiele roślin z tego obszaru zyskuje coraz większe uznanie w całym świecie, ze względu na swoje właściwości lecznicze. Dla Indian z Montanii maka jest jedną z trzech najważniejszych świętych roślin, do których zalicza się także vilcacorę i kokę.
 
maca 

Inkowie czcili te rośliny i używali ich jako pokarmu w obrzędach religijnych, ale także traktowali je jako uniwersalne leki na wszelkie dolegliwości, wykorzystywali w profilaktyce zdrowotnej, a nawet zażywali jako używki. Zgodnie z indiańską tradycją, makę podarował swojemu ludowi sam bóg Wirakocza. Miała ona być dla ludzi czymś w rodzaju magazynu energii, niezbędnym w nieprzyjaznym, górskim klimacie.

O dużych właściwościach odżywczych świadczy nawet jej indiańska nazwa - maca. Pierwszy człon tej nazwy -ma- kojarzy się z dużą wysokością i oznacza, że roślina uprawiana była na wysoko położonych terenach, drugi -ca - oznacza "cenne pożywienie, bogatą odżywczo żywność, środek wzmacniający".

Badania archeologiczne wykazały, że historia stosowania tej rośliny w celach leczniczych sięga kilku tysięcy lat p.n.e. Niestety, właściwie nigdy nie trafiła ona poza rejon peruwiańskiej Montanii. Nadal poza Ameryką Południową nie jest tak popularna, jak vilcacora i koka, choć w ostatnich latach zyskuje coraz większą sławę.

Jest to niewielkie warzywo, przypominające wyglądem skrzyżowanie małej rzepy z czosnkiem. Kilkucentymetrowe rzepki to w rzeczywistości jadalne korzenie maki, które można spożywać świeże lub suszyć. Odpowiednio ususzone nie tracą swoich właściwości przez wiele lat. Niezbyt imponujący wygląd może mylić. Roślina ta jest prawdziwym klejnotem wśród warzyw.

Zawiera dużą ilość cennych, łatwo przyswajalnych protein i węglowodanów, aminokwasów i tłuszczów, a ponadto całe mnóstwo witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B12 witaminę C oraz E, spore ilości magnezu, fosforu, cynku, a także alkaloidy, saponiny czy taniny.
 
Bogaty skład maki świadczy o jej wszechstronnym działaniu. Ze względu na działanie wzmacniające, preparaty z maki stosowane są przez kulturystów. Doskonale odżywia organizm, działając jednocześnie wzmacniająco i regulująco. Jest popularnym środkiem witalizującym i energizującym. Jak skuteczna może być w podnoszeniu wydajności i wytrzymałości organizmu, może świadczyć fakt, że w przeszłości wojska inkaskie obowiązkowo karmiono właśnie tym warzywem.

Dziś stanowi podstawę wielu odżywek, używanych między innymi przez sportowców, na przykład przez kulturystów - do budowania masy mięśniowej. Ze względu na tak pozytywne działanie ogólne maka bywa zalecana jako środek wspomagający we wszystkich schorzeniach, także przewlekłych i ciężkich. Jest jednym z głównych składników preparatów immunostymulujących. Okazała się bardzo przydatna w okresie rekonwalescencji, w ogólnym osłabieniu i wycieńczeniu organizmu, a także dla osób w podeszłym wieku, przechodzących menopauzę oraz dla kobiet w okresie ciąży.
 
Zgodnie z lokalną tradycją medyczną, maka jako substancja "gorąca", nadaje się też do leczenia różnych stanów przeziębieniowych i infekcyjnych, kaszlu i kataru, chorób układu oddechowego, także gruźlicy. Ponadto roślinie przypisuje się pozytywne oddziaływanie na układ nerwowy. Stosowana jest ona jako naturalny lek antydepresyjny, w stanach lękowych, zachwianiach równowagi emocjonalnej. U osób nie cierpiących na tego rodzaju zaburzenia, środek działa stymulująco, poprawiając koncentrację, pamięć i zdolność uczenia się.

Jednym z kontrowersyjnych tematów jest antynowotworowe działanie leku. Podobno dobrze leczy on przynajmniej niektóre odmiany raka, jak na przykład rak żołądka. Poza tym między innymi jako immunostymulant pozytywnie wpływa na organizm w każdej ciężkiej chorobie, również AIDS. Mace przypisuje się silne właściwości afrodyzyjne. Ostatnio maka jest wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym. Wytwarza się z niej na przykład pasty do zębów i szampony do włosów. Polecana jest zarówno w przypadkach krótkotrwałej oziębłości płciowej, jak i wieloletniej impotencji.

W Peru powiada się nawet, że spożywanie jej w większych ilościach może być niebezpieczne, ponieważ prowadzi do nadmiernej lubieżności. Przy rozsądnym użyciu może jednak skutecznie wzmagać i przywracać płodność. Jest rośliną zbyt popularną, żeby jej zastosowanie ograniczało się wyłącznie do leczenia schorzeń.
 
Uprawia się ją jako wytrzymałe, łatwo adaptujące się do trudnych warunków warzywo, pomocne w walce z głodem. Poza tym tę niezwykłą roślinę można spotkać w Peru w najróżniejszych postaciach - popularne są ciastka z maki, "dobre na wszystko", do nabycia jest alkohol o nazwie "Maca", pojawia się prawdziwa moda na kosmetyki produkowane na jej bazie. Warto zaznaczyć, że zastosowanie tej rośliny nie ogranicza się do leczenia ludzi.

Okazała się ona przydatna również w weterynarii. Jest to jeden z dowodów na to, że preparaty z maki działają nie tylko na zasadzie efektu placebo, ponieważ nie sposób stwierdzić takiego efektu u zwierząt, które nie są podatne na sugestie lekarskie! Wydaje się, że medycyna konwencjonalna z uporem stara się ignorować większość ?cudownych, naturalnych leków" pochodzących z różnych stron świata i stosowanych w tradycyjnym lecznictwie ludowym. Jednak niektóre rośliny mają zbyt wielkie znaczenie, by specjaliści mogli je lekceważyć. Należy do nich maka. Badania nad nią na pewno będą trwały jeszcze długo, na pewno też długo brak będzie jednoznacznych odpowiedzi na temat jej właściwości i zastosowań.

Póki co, pozostaje wiara w moc sięgającej wielu tysięcy lat tradycji stosowania tego specyfiku w medycynie ludowej oraz pozytywne opinie ludzi, którzy go zażywali.Maka należy do surowców roślinnych o wyjątkowych właściwościach odżywczych, a jednocześnie nie ma specjalnych przeciwwskazań dotyczących jej stosowania. Mimo braku jednoznacznej postawy środowiska medycznego, nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować jej jako leku wspomagającego. Tym bardziej że jedynym "niebezpieczeństwem" okazuje się możliwość pewnego pobudzenia seksualnego.
 
Podobno nie powinny zażywać maki dzieci przed pokwitaniem, gdyż może to rozbudzić w nich przedwczesne zachowania erotyczne. Ostrożnie powinny korzystać ze specyfiku także osoby nadpobudliwe, o wysokim ciśnieniu krwi i z dużą nadwagą, a także alergicy, którzy mogą być uczuleni na działanie tego preparatu. Podkreślmy wyraźnie, że w przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy poprosić o radę lekarza ogólnego. Maka leczy wiele schorzeń okresu starczego, poprawia pamięć i samopoczucie.


Maka pomaga osobom zdrowym
 

Pobudza pracę organizmu i ogólnie wzmacnia, poprawia koncentrację, pamięć, działa relaksująco, wspomaga pracę mięśni i wszystkich układów organizmu podczas uprawiania sportu, pobudza apetyt, trawienie i przyśpiesza metabolizm, działa odmładzająco, zalecana jest jako naturalny afrodyzjak.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 3
Gości: 2
Roboty: crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)