Włoski przepis na radość życia

Spagetti, talerz, przyprawa, pomidory 

Włoski przepis na radość życia? Kuchnia włoska cieszy się u nas niesłabnącą popularnością. Za co ją kochamy? Jest przecież wiele innych, które oferują potrawy nie mniej smaczne, a za to bardziej egzotyczne. Może sekretem jej powodzenia jest swojskość i prostota.



Flagowe dania, takie jak pizza czy różne rodzaje makaronów, są zwykle łatwe i niedrogie do przygotowania, a do tego wymagają niewielu składników. Do najważniejszych włoskich dań należą pełne słońca warzywa, świeże zioła, ryby i owoce ciepłego morza, no i oczywiście słynne na cały świat sery. Warto pamiętać, że kuchnia włoska, to kuchnia regionalna, czerpiąca z tego, czego najwięcej w najbliższej okolicy.

Włochy na talerzu są sycące, pyszne, nieskomplikowane, a co najważniejsze oparte na świeżych, wysokiej jakości składnikach. Gdy masz te ostatnie, nie potrzeba wiele czasu ani wysiłku, by zgromadzić przy stole bliskie ci osoby. Ponieważ to, co czyni kuchnię włoską wyjątkową, to nie tylko jedzenie, ale też sposób jego celebrowania. W tym Włosi osiągnęli mistrzostwo.

Udajmy się więc na kulinarną wycieczkę po regionach słonecznej Italii. Spróbujmy nauczyć się sztuki jedzenia, życia i cieszenia się prostymi, nieskomlikowanymi przyjemnościami "la vita e bella".